Siyaset Öymen'in uzlaşma listesi

Öymen'in uzlaşma listesi

26.06.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Öymen'in uzlaşma listesi

Öymenin uzlaşma listesi


CHP bugün Parti Meclisi'ni belirlemek için 10. olağanüstü kurultayını yapıyor. Öymen, kurultaya her kesimi kapsayan bir uzlaşma listesiyle giriyor


A. Rezzak Oral Ankara


CHP Genel Başkanı Altan Öymen, bugün 60 kişilik Parti Meclisi (PM) ve 15 kişilik Yüksek Disiplin Kurulu üyelerinin seçileceği 10. olağanüstü kurultaya tüm grupları kapsayacak bir "uzlaşma listesi" ile giriyor.
Öymen dün önce kurultaydaki rakipleri Ertuğrul Günay, Hasan Fehmi Güneş ve il başkanlarıyla bir araya geldi. Öymen, Günay'a, "Sizi de aramızda görmek istiyoruz" diyerek PM üyeliği önerdi. Günay, Öymen'in teklifine, "İlke olarak düşünmüyorum, ama bazı hassasiyetlerim var. Bunlar karşılanırsa ben de PM'de yer alabilirim" karşılığını verdi.
Aynı öneriyi kurultaydaki en güçlü rakibi Güneş'e de götüren Öymen, "Daha geniş bir temsilde uzlaşalım" yanıtı alınca kurultaya tüm grupları kapsayacak bir listeyle girme kararı aldı.
Güneş, görüşmeyle ilgili olarak, "Genel başkanla iki kez konuştuk. Şu aşamada uzlaşma arıyoruz. Şu ana kadar ayrı liste çıkaracağımız bilgileri spekülasyondan ibarettir. Biz partiye katkı yapmak istiyoruz" dedi.
Öymen dün il başkanlarıyla da bir araya gelerek PM listesi konusunda görüşlerini dinledi. Bazı il başkanları Öymen'e "tam destek" verirken, bazıları, "Siz çalışmak istediğiniz sayıda ismi belirleyin ama listenin gerisini bize bırakın" önerisinde bulundu.

Baykalcılar tedirgin

Eski Genel Başkan Deniz Baykal'a yakın olan Adnan Keskin, Eşref Erdem ve Fatih Ataş'ın da aralarında yer aldığı grup ise Öymen'e, "Bizim oyumuzla seçildi, ancak şimdi en başta bizi dışlıyor, partiye yeniden grupları sokuyor" diyerek tepki gösterdi.
Baykalcılar dün Keskin'in bürosunda toplanarak PM listesi üzerinde çalıştı. Liste çıkarmaya karar vermeleri halinde bu grubun listesinde Eşref Erdem, Fatih Ataş, Birgen Keleş, Deniz Pınar Atılgan, Ahmet Küçük, Mehmet Sevigen, Hasan Akyol, Haydar Oymak, Mehmet Kahraman, Yılmaz Ateş, İsmet Atalay gibi isimlerin yer alması bekleniyor. Baykal ise kurultaya katılmayacağını söyledi.
Öymen'in genel sekreterlik için, "tüm grupları uzlaştırır" görüşüyle Tarhan Erdem üzerinde durduğu belirtildi.

Öymen'in listesi

Öymen'in 60 kişilik anahtar listesinde şu isimlerin yer alması bekleniyor:
Tarhan Erdem, Zeki Ünal, Nihat Matkap, Bülent Tanla, Hilmi Develi, Zekeriya Yıldırım, İnal Batu, Emre Kongar, Mevlüt Aslanoğlu, Yiğit Gülöksüz, Atilla Öngel, Halil Akyüz, Süleyman Çelebi, Servet Ünsal, Alirıza Gülçiçek, Şevket Arz, Tuncay Karaytuğ, Metin Arif Ağaoğlu, Atilla Sav, Oya Araslı, Şule Bucak, Gaye Erbatur, Hatice Tatlı, Yaşar Seyman, Güldal Okuducu, Murat Karayalçın, Ercan Karakaş, Mehmet Moğultay, Berhan Şimşek, Gökhan Çırnaz, Algan Hacaloğlu, Önder Sav.

Sandalye yerine, gül

Ankara Atatürk Spor Salonu'nda toplancak kurultayda toplam bin 84 delege, 60 kişilik PM ve 15 kişilik Yüksek Disiplin Kurulu üyeliği için oy kullanacak. Kurultayın gündemi açılış, Başkanlık Divanı'nın oluşması, Genel Başkan'ın konuşması ve seçimler olarak belirlendi. Konuklar, izleyiciler ve basın mensupları kurultay salonuna manyetik kartla girecek.
Seçim için 20 sandıkta oy kullanılacak ve sonuçlar optik okuyucuyla alınacak. Kurultayda, Başkanlık Divanı'nın önündeki bölüme beş bin gül yerleştirileceği ve salonun ortasına Sosyalist Enternasyonel'in simgesi olan bir gül ambleminin konulacağı öğrenildi. Salondaki bu güller CHP'liler tarafından birbirine verilecek. Kurultaya verilen öğle arasında Gazi Üniversitesi Klasik Müzik Korosu bir konser verecek.