Siyaset Partiler sanata destekte birleşti

Partiler sanata destekte birleşti

04.07.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Partiler sanata destekte birleşti

Partiler sanata destekte birleşti

       BAŞBAKAN Yardımcısı Bülent Ecevit'in girişimi ve bütün partilerin desteğiyle, Vergi Reform Tasarısı'nda çağdaş sanatlar, sinema ve kültür festivallerine ilk kez kapsamlı teşvik getirildi. Çağdaş sanatları ve kültür festivallerini destekleyenler, konser salonları, kültür merkezleri ya da sinema kuranlar, harcamalarını vergiden düşebilecek.
       Vergi Reform Tasarısı'nın indirimleri düzenleyen 46. maddesinde, kültür ve sanatı desteklemek amacıyla, DSP'li Kültür Bakanı İstemihan Talay, İzmir Milletvekili Hakan Tartan, ANAP'lı Yılmaz Karakoyunlu, CHP'li Ercan Karakaş ve DTP'li Gencay Gürün'ün girişimiyle önerge verildi. Ecevit'in de devreye girmesiyle, hükümet ve Bütçe Plan Komisyonu önergeyi destekleme kararı aldı. Oylamada FP ve DYP de destek verince, değişiklik önergesi oybirliğiyle kabul edildi.
       Yapılan değişiklikle, müze, sinema, tiyatro, opera, bale, klasik müzik, plastik sanatlar ve büyük kültür festivallerini desteklemek, sinema, tiyatro, sanat ve kültür merkezleri kurmak için yapılacak bağışların vergiden indirilmesine olanak sağlandı. Şirket ya da kişilerin vergiden indirebileceği bağış, gelirlerinin yüzde 5'iyle sınırlandı. Bu oran, kalkınmada öncelikli yörelerde yüzde 10 olarak belirlendi. Yani 50 milyar kar eden bir şirket Diyarbakır'da 5 milyar lira harcayarak bir sinema kurarsa, vergisinden indirecek. Veya İstanbul ve İzmir Festivali gibi büyük festivaller için bağışla destek veren yıllık karı 100 milyar lira olan bir şirket, bağışının 5 milyar liralık bölümünü vergiden düşecek.
       Aynı maddede kabul edilen bir başka önergeyle, terzi, tamirci, berber gibi küçük esnafa sakatlık indiriminden yararlanma olanağı getirilirken, 47. maddeyle beyanname verme dönemleri de belirlendi. Kira ve benzeri gelirleri tanımlayan gayrimenkul sermaye iradı olanlar ocak, basit usulde vergilendirilenler şubat, diğerleri mart ayında beyanname verecek.