Siyaset Partiler tarihte anlaşamadı

Partiler tarihte anlaşamadı

19.10.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Gül’ün vetosundan sonra yerel seçimler için tarih belirlemek için Ak Parti, dün CHP ile görüştü ancak bir sonuç alınmadı. 3 Kasım, 10 Kasım, 17 Kasım tarihlerine Ak Parti, CHP ve MHP ayrı ayrı itiraz ediyor

Partiler tarihte anlaşamadı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, 27 Ekim 2013’te yapılması istemiyle verilen anayasa teklifini veto etmesiyle siyasi partiler arasında yürütülen görüşmeler, taktik savaşları nedeniyle çıkmaza dönüştü. 29 Mart 2014’deki yerel seçimin 27 Ekim 2013’te yapılması konusundaki girişimden henüz sonuç alınamazken, 3 Kasım, 10 Kasım, 17 Kasım gibi tarihler gündeme geldi. Ancak partiler kendileri açısından çeşitli gerekçeler gündeme getirerek sözkonusu tarihlere itirazda bulundu.

Meclis’te ikna trafiği
Yerel seçimlere ilişkin anayasa değişikliğinin akıbeti konusunda daha önce MHP ile görüşen Ak Parti, dün de CHP’yi ziyaret etti. Ak Parti Grup Başkanvekilleri Nurettin Canikli ve Mahir Ünal, CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce ile CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın’la 45 dakika görüştü.
Görüşmede Canikli ve Ünal, yerel seçim tarihine ilişkin anayasa değişikliğini yeniden Meclis’ten geçirmek istediklerini belirterek, “MHP 27 Ekim tarihindeki imzasının arkasında duruyor. Siz daha önce seçimin kasımda yapılabileceğini dile getirmiştiniz. Biz de kasımda herhangi bir tarihte yapılabileceğini düşünüyoruz, siz ne diyorsunuz?” diye sordu. İnce ve Günaydın, yerel seçim tarihini değiştiren anayasa teklifi konusunda şartların değiştiğini belirterek büyükşehir yasa tasarını gündeme getirdi.

Görüşmede karar çıkmadı
Ak Partililer “27 Ekim gündeme geldiğinde, ‘2023 tarihinde seçim 29 Ekim’e geliyor, o nedenle 3 Kasım’da olsun. İmza desteği değil oy desteği veririz demiştiniz” anımsatması yapınca İnce, “Siz yerel seçim değişikliğini önerisini 6 Eylül’de gündeme getirdiniz ve biz kasımda yapılmasını istedik. Ama o zaman Türkiye’nin idari yapısını altüst eden büyükşehir tasarısı ortada yoktu. 8 Ekim’de büyükşehir tasarısını Meclis’e getirdiniz. Buna tasarının birçok noktasına karşıyız. Dayatma içinde olursanız uzlaşma olmaz” karşılığını verdi.
Görüşmede yerel seçim için herhangi bir tarih üzerinde somut bir karar çıkmadı. CHP tarafı da Ak Parti’nin teklifinin yetkili kurullarında ele alacağını dile getirdi. Görüşmenin ardından İnce, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu bilgilendirirken, Canikli ve Ünal ise Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’la bir araya gelerek durum değerlendirmesi yaptılar.

İbre MHP’ye döndü
Ak Parti’deki ilk değerlendirmeler CHP’nin tavrının kabul edilemeyeceği yönünde oldu. Ak Parti ibreyi MHP’ye çevirdi. Canikli, “MHP ile mi yola devam edeceksiniz?” sorusuna, “367 sağlanırsa MHP ile bu sefer çıkarırız. Kaza olmaz. Bu kez kaza olmaz” karşılığını verdi.

Haberin Devamı

Kim neye itiraz ediyor?
29 Mart 2014’deki yerel seçimin 27 Ekim 2013’te yapılması için yola çıkılırken, 3 Kasım, 10 Kasım, 17 Kasım gibi tarihler gündeme geldi. Ancak partiler kendileri açısından çeşitli sebepler gündeme getirerek sözkonusu tarihlere itirazda bulundu. İşte o tarihler ve partilerden gelen itirazlar:
27 EKİM: Ak Parti yola çıkarken MHP ile birlikte ‘27 Ekim’ demişti. Ancak, TBMM Genel Kurulu’nda anayasa değişikliği 360 oyla referandum aralığında yasalaşıp Köşk’ten veto yiyince hesaplar değişti. Ak Parti 2013’teki yerel seçimde uygulanmasını istediği Büyükşehir Yasa Tasarısı’nı yasalaştırmak amacıyla 27 Ekim’e rezerv koydu. MHP ise “Türkiyeyi bölünmeye götürür” diyerek eleştirdiği büyükşehir tasarısının yerel seçimlere yetişmesini engellemek için “27 Ekim tarihinin arkasındayız” tavrını sergiledi. CHP ise daha başında 27 Ekim tarihine 2023 yılında yerel seçimler 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’na denk geldiği için karşı çıkmıştı.
3 KASIM: Ak Parti referandum sürprizi ve Köşk’ün vetosunun ardından 3 Kasım tarihine sıcak bakmaya başladı. MHP ise 3 Kasım’a Susurluk kazasının ile Ak Parti’nin 2002 yılındaki zaferinin yıldönümü olması nedeniyle karşı çıktı. Eylül ayında yerel seçimlere ilişkin teklif tartışılmaya açıldığında “3 Kasım olsun” diyen CHP ise Ak Parti’nin büyükşehir yasa tasarısını gündeme getirmesi üzerine “şartlar değişti” diyerek rezerv koydu.
10 KASIM: “Atatürk’ün ölüm yıldönümüne denk geldiği” gerekçesiyle Ak Parti, CHP ve MHP bu tarihe sıcak bakmıyor.
17 KASIM: Ak Parti, Büyükşehir Yasa Tasarısı’nı yasalaştırmak için yeterli zamanı kazandıracağı gerekçesiyle 17 Kasım’ı istiyor. Ancak CHP ve MHP sözkonusu tasarı konusunda Ak Parti’ye geri adım attırmak için bu tarihe itiraz ediyor. Her iki parti de “29 Mart’ta kış şartları ne ise 17 Kasım’da da aynı kış şartları oluşuyor. O zaman yerel seçim tarihini niye öne çekiyoruz?” diyerek itirazlarını gerekçelendiriyor.