Siyaset Partili Cumhurbaşkanı kongresi

Partili Cumhurbaşkanı kongresi

23.05.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Sloganlardan, çalınan parçalara kadar her anına Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın damga vurduğu kongre ile Ak Parti,  fiilen “partili cumhurbaşkanlığı sistemine geçildiğini” ilan etti.

Partili Cumhurbaşkanı kongresi

Kongreden yansıyan notlar şöyle:

Haberin Devamı

- Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, NTV’de kongrenin yarı başkanlığa fiili geçiş olduğunu belirtirken “Bu kongre yarı başkanlık sisteminin bundan sonra de facto olarak, fiili olarak hayata geçirilmesi anlamına geliyor” dedi.

- Erzincan teşkilatının “Erzincan’a can Türkiye’ye heyecan geldi”, “Mesele koltuk değil, siz hala anlamadınız mı?” pankartları dikkat çekti.

- Yurtdışından lider çağrılmadı. Ankara’daki büyükelçiler ile yabancı misyon şeflerinin davet edildiği kongre için Rusya, Mısır, Suriye, Bangladeş, İsrail büyükelçilerine davet yapılmadı. Konuşmalar simültane 6 farklı dile çevrildi.

- Olası terör saldırılarına karşı salon içinde ve çevresinde geniş güvenlik alındı. Kongre nedeniyle yaklaşık 5 bin 800 polis görev yaptı.

Haberin Devamı

Eşi dua okudu

- Yıldırım anons eşliğinde saat 10.40’ta eşi Semiha Hanım ile salona girdi. Oldukça heyecanlı olan Semiha Yıldırım’ın salona girdikten sonra dua okudu.

- Yıldırım çifti yine bu parça eşliğinde çıktıkları sahneden önce ikili olarak ardından yanlarına gelen torunları Bahar Sena, Erva Eda, Ali ile Elif Köylübay ile birlikte partilileri selamladı.

- Davutoğlu ise Yıldırım’dan yaklaşık 45 dakika sonra 11.15’te eşi Sare Hanımla birlikte Arena’ya geldi. Salona “Kiziroğlu” şarkısından uyarlanan “Davutoğlu Ahmet Hoca” parçası eşliğinde, partililerin ayakta alkışları ve yoğun tezahüratları eşliğinde girdi.

- Erdoğan’ın damadı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Sare Davutoğlu’nun elini havada bıraktı. Albayrak elini kalbine doğru götürerek tokalaşmayı reddetti.

- Divan başkanlığına, seçilen Bekir Bozdağ’ın Erdoğan’ın mesajını okunmasının ardından Davutoğlu veda konuşmasını yaptı.

- Salonda Ak Parti Ankara İl Gençlik Kolları tarafından Erdoğan, Davutoğlu ve Yıldırım’ın resimlerinin yer aldığı koreografi, “Recep Tayyip Erdoğan” şarkısı eşliğinde sunuldu.

- Kongrede, Davutoğlu’nun kızları Sefure, Hacer Bike ile oğlu Mehmet Davutoğlu da babasını yalnız bırakmadı.

- Kongreye 17-25 Aralık sürecinde görevden alınan eski bakanlar Egemen Bağış, Muammer Güler, Zafer Çağlayan da katıldı.

Haberin Devamı

- Konuşması öncesi Yıldırım’ı anlatan kısa bir film gösterildi. Filmde, Yıldırım’ın, Erdoğan’ın Belediye Başkanlığı döneminden beri yol arkadaşı olduğu vurgulandı. Yıldırım için “Mega projelerin sembol ismi” denilen filmde, imzasını taşıyan büyük projeler ekrana getirildi.

Kısılan sese Davutoğlu reçetesi

- Yıldırım 40 dakikalık konuşmasında sesinin kısılması nedeniyle zor anlar yaşadı. “Sesime inat sizlerle muhabbet etmeye devam edeceğim. Sesim kısılabilir ama gönülden gönüle giden lafları hiç kimse engelleyemez” diyen Yıldırım konuşmayı sürdürdü. Sesi duyulamayacak düzeye gelen Yıldırım’a bir çay getirildiği görüldü. Bu çayı içtikten sonra sesi az da olsa düzelen Yıldırım, konuşmasına bir süre daha devam etti. Gelen çayın Sare Davutoğlu’nun talimatı ile Başbakanlık doktorları tarafından hazırlanan özel karışım bir bitki çayı olduğu belirtildi.

Partili Cumhurbaşkanı kongresi
,

‘Hukuktan uzaklaşmadan’

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de Yıldırım tarafından davet edildiği ancak katılmadığı kongreye bir mesaj göndererek şu ifadeleri kullandı: “İnanıyorum ki bu kongre, AK Parti’nin duruşundaki kimliği ve ideallerine, hak ve hukuktan uzaklaşmadan kardeşlik ve istişare kültürü temelinden başlattığı kutlu yürüyüşe yeni bir ivme kazandıracak, yeniden milletimizin asli sorunlarına odaklanmasına ve çözüm üretmesine yol açacaktır. Partimizin ilk Başbakanı, Dışişleri Bakanı ve Cumhurbaşkanı olma onurunu yaşamış bir dava arkadaşınız olarak, başarılar diliyor, tek tek tebrik ediyorum.”

‘Yerimi iyi tayin edememişler’

Eski TBMM Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Ak Parti’nin olağanüstü kongresine davetli olduğunu, ancak katılmadığını söyledi. Arınç, “Yakama takacağım karta baktığımda geçmiş dönem milletvekili olarak nitelendirildiğimi gördüm. Geçmiş dönem milletvekilliyim ama aynı zamanda geçmiş dönem Meclis Başkanı ve geçmiş dönem Başbakan Yardımcısıyım. Benim yerimi iyi tayin edememişler” dedi. Davutoğlu’nun mükemmel bir konuşma yaptığını belirten Arınç, “Bugün yapılan kongre bir vefa kongresi değil veda kongresidir” dedi. (DHA)