Siyaset Petrol olmadığı için dünya gözünü kapadı

Petrol olmadığı için dünya gözünü kapadı

23.08.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Ak Parti MKYK toplantısında Mısır ve Suriye’deki son gelişmeler masaya yatırıldı.

Petrol olmadığı için dünya gözünü kapadı

Ak Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik, Suriye ve Mısır’da insanlık suçu işlendiğini belirterek, “BM ne işe yarar?” dedi.
Çelik, MKYK toplantısı sonrası yaptığı açıklamada “Esad yönetimi Kimyasal saldırı gerçekleştirdi. Bu bir insanlık dramıdır. İnsanlığa karşı işlenmiş bir suçtur, saldırı türüdür. Buna siyasi, finansal destek sağlayan bütün devletlerin vebali vardır. Dünya buradaki katliama petrol olmadığı için gözünü kapamıştır. BM ne işe yarar diye sormadan edemiyoruz. BM acilen toplandı ama bir sonuç çıkmadı. Ülkemizde Esad’a yakın duranlar bunlardan ders çıkarmaları gerekmektedir” dedi.

‘Gaza gelip Suriye’ye girmeyiz’
Çelik, “Mısır’daki darbeye darbe diyemeyenlere Hüsnü Mübarek mübarek olsun. Adalet duygusu yara aldı. Silah adalete hükmetti. Türkiye yalnız kaldı teranelerine biz prim vermiyoruz. Biz, kimyasal silah kullananların darbe yapanların safında olmaktansa onların uzağında kalmayı tercih ettik, her zaman ederiz. Türkiye yalnızlığa itildi falan, diplomaside kısa vadede hesap yapanlar borsada acele edip tepe taklak gidenler gibi olur. Ufku görmek zorundayız. Ak Parti macera sever bir dış politika sürdürmüyor. Türk ordusu bu işi halleder diyen oldu. Gaza gelip Suriye’ye girecek halimiz yok. Duygularımızı muhafaza ediyoruz” diye konuştu.
Demokratikleşme paketi ile ilgili bir soru üzerine Çelik, “Şuna şartlanmayalım. ‘PKK bir adım atacak karşılığında şöyle şöyle olacak’. Böyle değil. PKK olmasa bile biz ötekileştirilen farklı etnik unsurlarının mantıklı meşru taleplerini karşılarız. Demokratikleşme paketinin özü nedir? Yayımladığımız seçim beyannamesidir. İleri demokrasiye ulaşmak için ne gerekiyorsa yapacağız. Başbakan’ın çalışma takvimine bağlı olarak ağustos sonu eylül başında bir araya geleceğiz” dedi

ABD’ye ‘İsrail’ tepkisi
Erdoğan’ın İsrail’e yönelik sözleri için açıklama yapan ABD’ye de tepki gösteren Çelik, “İsrail ile ilgili açıklamaya İsrail’in cevap vermesini anlarım. Peki ABD’ye ne oluyor? İsrail hakkına konuşma hakkını niye kendinde buluyor? NATO’daki ittifakımız olan ülke İsrail adına açıklama yapıyoruz. İbretle ve hayretle karşıladık. Yetkililerimiz ABD’li yetkililerle bunu konuşacaktır” dedi.

Bozdağ ve Çelik basına sert çıktı
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Suriye’de yaşananlara ilişkin haber yapmadıklarını savunduğu bazı gazeteleri eleştirdi. Bozdağ, şunları kaydetti: “Hürriyet’in manşetinde bugün bambaşka bir olay var. Suriye’de yaşanan bu insanlık katliamına ilişkin tek bir satırı görme imkanınız yok. Başka gazetelerde de yok. Gazetenin yetkililerine soruyorum: Size kim baskı yaptı? Esad yönetiminden mi bir baskı var yoksa ‘Tuncay Güney haberini getirin’ diye başkalarından mı bir baskı var?”
Çelik’ten de tepki
Ak Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik de, basın toplantısında Hürriyet yazarı Ertuğrul Özkük’ün eleştirilerine de sert çıktı. Çelik, “Sayın Özkök, biz konuşurken de susarken de senin ağzına bakmayacağız. Özkök’e göre biz günah işlemişiz, kusura bakmasın ona sorarak hareket edecek değiliz” diye konuştu. (ANKARA Milliyet)

Oy oranları
Çelik, Denge şirketinin ağustos ayındaki anketi de açıkladı. Çelik, “Türkiye cephesinde bir değişiklik yok. Kimse hayallere kapılmasın, kendi kendini kandırmasın” dedi. Çelik’in açıklamasına göre partilerin oy oranları şöyle:
AK Parti : 51.4
CHP : 24.9
MHP : 13.1
BDP : 20