Siyaset PKK ile mücadelede dayanışma görmüyoruz

PKK ile mücadelede dayanışma görmüyoruz

22.01.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Davos’ta “Türkiye’nin Küresel Rolü” başlıklı oturumda terör örgütleri ile mücadeleye değinen Davutoğlu, “PKK ile mücadelede dayanışma görmüyoruz. DEAŞ’e olduğu ölçüde dayanışma görmedik. Tüm terör örgütleri elimine edilmeli” dedi

PKK ile mücadelede dayanışma görmüyoruz

Başbakan Ahmet Davutoğlu, terörizmin küresel bir tehdit olduğunu, terör örgütleri IŞİD, PKK ve DHKP-C ile mücadele ettiklerini anlatarak, “PKK sivilleri öldürüyor. PKK ile mücadelede dayanışma görmüyoruz” diyerek sitemlerini dile getirdi

Haberin Devamı

Davos’ta Türkiye gündemli toplantıda konuşan Davutoğlu daha sonra Türk gazetecilerle bir araya gelerek sorularını yanıtladı. Davutoğlu, Davos ve Türkiye gündemine ilişkin soruları yanıtladı.


2004’ü hatırlattı

Kıbrıs sorunu ile ilgili görüşmelerin olumlu yönde seyrettiğini belirten Davutoğlu, “Buraya gelmeden önce garantör ülke olarak İngiltere’de bu konuları ele alma imkanım olmuştu. Buraya gelir gelmez ilk görüşmemi Sayın Akıncı ile yaptık. İlk defa KKTC, Davos gibi bir platformda. Biraz önce KKTC Başkanı Akıncı, Kıbrıs Rum lideri eşit şekilde bulundular ve hitap ettiler. Bu da önemli bir gösterge” dedi. BM adına müzakere yürüten Espen Barth Eide’nin de Davos’ta olduğunu hatırlatan Davutoğlu, “Ban Ki-Moon ile yaptığım görüşmede, Kıbrıs konusunda yavaş yavaş garantör devletlerin de sürece katıldığı bir aşamaya geçmemiz gerektiğini kendisine ifade ettim. Çünkü temel konularda belli ortak görüşe doğru bir eğilim var. 2004 Davos’unda Kofi Annan ile burada yapılan görüşme, Annan’ın meseleyi sahiplenmesinin önünü açmıştı. Ümit ederiz ki bu sefer taraflar bir araya gelerek Kıbrıs sorununun kalıcı bir çözüme kavuşması yönünde bir zemin oluşturma imkanı bulurlar” diye konuştu.

Haberin Devamı


‘Ortak çaba şart’

Davos özel oturumunda da, “Türkiye’nin Küresel Rolü” başlıklı oturumda; terör örgütleri ile mücadelede herhangi bir fark gözetmediğini belirten Davutoğlu, “Teröre karşı, Irak’ta ve Suriye’deki DAEŞ’e karşı savaşmak bizim önceliğimiz. Farklı şekillerdeki teröre, DAEŞ ve PKK ya da DHKP-C’ye karşı savaşmak önceliğimiz. Bu terör örgütleri arasında herhangi bir fark görmüyoruz. Türkiye’de, Suriye’de, Irak’ta, Paris’te, İstanbul’da sivilleri, masum insanları öldürüyorlar. Bu yüzden uluslararası aktörlerin teröre karşı mücadelede dayanışmaya ihtiyacı var” dedi. Davutoğlu, şöyle devam etti: “DEAŞ’ı terör örgütü ilan eden ilk ülkelerden biriyiz. DEAŞ ile mücadelede Irak hükümetine de yardımcı olmaya çalışıyoruz. Suriyeli ılımlı muhalefete destek veriyor ve kendi sınırımıza da DEAŞ olmamasını sağlamak istiyoruz. Ilımlı muhalefete saldırılar oluyor. Rus uçakları DEAŞ ile mücadele edenleri bombalıyor. Uluslararası anlamda koordinasyon ve dayanışma olmalı. Bizler ortak çaba görmek istiyoruz. PKK sivillere saldırmakta ve bizler burada DEAŞ’e olduğu ölçüde dayanışma görmüyoruz. Tüm terör örgütleri elimine edilmeli, marjinalize edilmelidir. Bu konuda PKK’ya karşı da daha fazla dayanışma ve destek bekliyoruz. Ancak uluslararası toplumun DAEŞ ile mücadelede gösterdiği dayanışmayı, Türkiye’nin PKK ile mücadelesine gösterdiğini göremiyoruz. Biz bütün terör örgütlerinin yok edilmesini istiyoruz.”

Haberin Devamı


Merkel’e övgüde bulundu

Suriyeli mülteciler konusunda dünyada farkındalık olduğunu kaydeden Davutoğlu, uluslararası topluma da, “Suriye’deki çocukların trajedisini hissetmek zorundayım. Çocuklarımın yüzüne baktığımda Suriyeli çocukların yüzünü görmek zorundayım. Siz de böyle görmek zorundasınız” diye konuştu

Suriyeli sığınmacılar konusunun 29 Kasım’da gerçekleştirilen Türkiye-AB zirvesinde ve 18 Aralık’ta fikirdaş ülkelerle yapılan Türkiye-AB zirvesinde ele alındığını anımsatan Davutoğlu, AB’nin de atması gereken adımlar olduğunu hatırlattı. Davutoğlu, “Bunların bir kısmı alınacak mültecilere düzenli bir şekilde yerleştirme politikası izlenmesi, bir de bu mültecilerin yükünün paylaşılması için finansal bir ortak paket oluşturulması… Merkel ile görüşeceğiz ama Merkel, son yaptığı açıklamalarla bence mülteciler konusunda da Türkiye’nin rolü konusunda da takdir edilmesi gereken bir liderlik gösteriyor” dedi.

Haberin Devamı

Kimse baskı yapamaz
Yabancı bir gazetecinin, “Sınırlarınızı daha iyi korumak için ABD Türkiye’ye baskı yapıyor mu?” sorusuna Davutoğlu, “Müttefikler arasında baskı olmaz. Türkiye ve ABD arasında terörle mücadele ve Suriye ve Irak’taki krize siyasi çözüm bulunması konularında çok yakın bir işbirliği var. ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden da cumartesi Ankara’da olacak ve bu işbirliği devam edecek. Bizim uluslararası topluma Suriye’de krizin çözülmesi için baskı yapma hakkımız var ancak hiç kimsenin Türkiye’ye baskı yapmak gibi bir niyeti yok” yanıtını verdi.