Siyaset Polis dayağı unutmadı!

Polis dayağı unutmadı!

02.05.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

Çin'in 1 Mayıs'ı sarsıldı

Polis dayağı unutmadı



     Çağlayan'daki 1 Mayıs Mitingi'ne katılan yasadışı DHKP - C örgütü üyesi bir grup, tek tip elbiseyle askeri düzen içinde yürüyüş yaptı. Greenpeace üyeleri ile eşcinsellerin de yer aldığı kutlamalarda, karşıt görüşlü gruplar arasında zaman zaman kavgalar yaşandı.
     İstanbul'da 12 bin polisin görev aldığı 1 Mayıs kutlamalarına binlerce kişi katıldı. Kutlamalar, Türk - İş, Hak - İş, DİSK ve KESK'in genel başkanları, CHP Milletvekili Bayram Meral, ÖDP Genel Başkanı Hayri Kozanoğlu'nun aralarında bulunduğu grubun, Taksim Kazancı Yokuşu'nda toplanmasıyla başladı. Atatürk ve arkadaşları, 1 Mayıs 1977'de ölen 37 kişi ile depremlerde ve iş kazalarında hayatlarını kaybedenlerin anısına saygı duruşunda bulunan grup, yokuşun başına karanfil bıraktı.
     Polis, iki kortej oluşturarak Çağlayan Meydanı'ndaki mitinge gelen grupları, kontrol noktalarında üst aramasından geçirdi. Bu arada Şişli yönünden giriş yapan kortejde bulunan DHKP - C'li Dursun Karataş taraftarları ile Bedri Yağan taraftarları arasında kavga çıktı. Polisin müdahale etmediği kavga, TKP'li grup tarafından yatıştırıldı.
     DEHAP'lı kadınlar ise beyaz çember üstüne kırmızı kurdele bağlayıp ellerinde üstü kırmızı bezle örtülü 15 tabut taşıdı. Sarı tişört giyen DEHAP'lılar, sık sık Türkçe, Kürtçe sloganlar seslendirdiler.
     "Zorunlu seks işçiliğine hayır" pankartı taşıyan eşcinsel gruplar da kimliklerini göstererek "Kimliksiz yaşamak istemiyoruz" diye slogan attı.
     
     Ellerinde kızıl bayraklar ve Deniz Gezmiş'in fotoğraflarıyla Taksim Metro Girişi'nde toplanan yaklaşık 30 kişilik grup, açıklama yaparak çeşitli sloganlar attı. Polis, uyarılara rağmen dağılmayan gruba müdahale etti. Coplu müdahale sırasında bazı göstericiler yaralandı. Grubun tamamı gözaltına alınırken, olayı görüntülemeye çalışan basın mensupları da polis tarafından tartaklandı.
     
     Çin'in başkenti Pekin'de daha önceki 1 Mayıs'larda binlerce kişinin coşku dolu kutlamalarına sahne olan Tiananmen Meydanı, bu kez ülkeyi vuran Akut Solunum Yetmezliği Sendromu (SARS) nedeniyle getirilen gösteri yasağından ötürü boş kaldı. Ülkede daha önce bir hafta olan 1 Mayıs tatili de beş güne indirildi.
     


SİYASET


Köşk, ekibini kurmadı mı?
Büyükelçiden AKP özrü
Renkli 1 Mayıs'ta tek tip birlikleri!
Türklerle Rumlar OMUZ OMUZA
Yazıcıoğlu'na suç duyurusu
TEKZİP
Kısa kısa..