Siyaset Prof. Sezgin vefat etti

Prof. Sezgin vefat etti

01.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Ömrünü İslam bilimler tarihine adayan Prof. Dr. Fuat  Sezgin, hayatını kaybetti. Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü sahibi olan Prof. Dr. Fuat Sezgin 94 yaşındaydı.

Prof. Sezgin vefat etti

Süryanice, İbranice, Latince, Arapça ve Almanca da dahil 27 dili çok iyi derecede bilen Sezgin’in Frankfurt’ta kurduğu İslam Bilim Tarihi Müzesi’nde, İslam kültür çevresinde yetişen bilim insanlarının buluşlarını bilimsel alet, araç ve gereçlerinin yazılı kaynaklara dayanarak yaptırdığı 800’den fazla örneği sergileniyor. Prof. Sezgin, Almanya Birinci Derece Federal Hizmet Madalyası, Almanya Üstün Hizmet Madalyası, İran İslami Bilimler Kitap Ödülü, ve Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü sahibiydi. Sezgin’in öncülüğünde kurulan İstanbul İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi de üstün nitelikli eser ve ortaya konan özgün çalışmalardan dolayı kurum statüsünde Kültür ve Turizm Bakanlığı 2016 Özel Ödülü’ne layık görüldü.

Haberin Devamı

‘Büyük ilim insanı’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Prof. Dr. Fuat Sezgin’in ölümü dolayısıyla Twitter hesabı üzerinden paylaşımda bulundu. Prof. Dr. Sezgin’in büyük bir ilim insanı olduğunu vurgulayan Erdoğan, “İslam bilim tarihi alanında yaptığı çalışmalarla medeniyetimizin ve tarihimizin uyanışına öncülük eden Prof. Dr. Fuat Sezgin hocamıza Allah’tan rahmet, milletimize, yakınlarına ve tüm ilim dünyasına başsağlığı diliyorum” ifadelerini kullandı.

Başbakan Binali Yıldırım da yayımladığı taziye mesajında, dünyanın en saygın ilim otoritelerinden Sezgin’in vefatını büyük bir üzüntüyle öğrendiğini ifade etti.

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, “Geçtiğimiz hafta Fuat Sezgin Hoca’nın hastalanmasıyla birlikte Gülhane Parkı içerisinde, kurduğu kütüphanenin yakınında bir yere gömülmesiyle ilgili bir Bakanlar Kurulu kararı çıkardık. Yarın (bugün) inşallah öğle namazında Fatih Camisi’nde Fuat Sezgin Hoca’ya son vazifemizi yapacağız, ondan sonra da Gülhane’de kendisi için hazırlanmış olan özel mekanda defnedilecektir” dedi.

Haberin Devamı

Prof. Sezgin vefat etti

İslam bilimler tarihine adanan bir ömür