Siyaset Randevulu oy sistemi kaldırılıyor

Randevulu oy sistemi kaldırılıyor

08.08.2014 - 14:54 | Son Güncellenme:

AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk, yurtdışındaki Türk vatandaşların randevulu sistemle oy kullanmasının kaldırılarak, vatandaşa SMS, e-mail ve posta ile nerede oy kullanacaklarının bildirilmesini öngören kanun teklifi verdi.

Randevulu oy sistemi kaldırılıyor

Külünk, AK Parti Grup Başkanlığı'na sunduğu Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ne ilişkin AA muhabirine bilgi verdi.

Haberin Devamı

Külünk, Avrupa'daki seçim çalışmalarında randevulu sistemin sahada karşılığının olmadığını bunun vatandaşın anayasal hakkını kullanmayı destekleyici değil, engelleyici olduğunu gördüğünü belirterek, sorunun çözümü için Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'un "Yurt dışı seçmenlerin sandıkta oy vermesi" başlıklı maddesinde değişiklik içeren teklif sunduğunu kaydetti.

Değişiklikle, yurtdışındaki Türk vatandaşlarının oylarını artık randevulu sistemle kullanmayacaklarını, vatandaşlara SMS, e-mail ve posta ile nerede ve hangi sandıkta oy kullanacaklarının bildirileceğini kaydeden Külünk, "Bunun bunun karşılık bulacağına inanıyorum. Önümüzdeki seçimlere yurtdışındaki vatandaşlarımız böyle bir teknik modelle girmemeli, girerse bunun katılımı teşvik edici değil, engelleyici olacağını gördüğüm için milletvekili olarak siyasal sorumluluğumu yerine getiriyorum" dedi.

Haberin Devamı

- Teklif

Teklife göre, Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'un "Yurt dışı seçmenlerin sandıkta oy vermesi" başlıklı maddesine "SMS, e-posta ve posta yoluyla vatandaşların adreslerine gönderilir" ibaresi eklenecek.

Teklifin gerekçesinde, yabancı ülkede yaşayan seçmen sayısının fazlalığı halinde, her seçmenin kendisi için belirlenen günde ve sandıkta oy kullanmasına karar verilebildiğine ve bu hükmün randevu sistemine dayanak teşkil ettiğine işaret edilerek, şunlar kaydedildi:

"Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız bu sistem nedeniyle oy kullanmakta zorlanmışlar ve büyük bir kısmı oylarını kullanamamışlardır. Bu nedenle ilgili hükmün yürürlükten kaldırılması ve vatandaşlarımıza SMS, e-mail ve posta ile nerede oy kullanacaklarının bildirilmesi ile farkındalıklarının temin edilmesini sağlamak amacıyla değişiklik yapılması ihtiyacı ortaya çıkmış, gurbette olan bu vatandaşlarımızın oy kullanmalarını temin edebilmek ve kolaylaştırmak amacıyla teklif hazılanmıştır."