Siyaset ‘S-400 konusunda geri adım atmayız’

‘S-400 konusunda geri adım atmayız’

05.06.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Bayram namazı sonrası gazetecilere açıklamalarda bulunan Erdoğan, S-400’ler konusunda “Bizim yaptığımız bir anlaşma var, kararlılığımız var. Geri adım atmak söz konusu değil. Eğer Rusya gibi (ABD’den) olumlu bir teklif gelirse biz Patriot’lar konusunda da adım atabiliriz” dedi.

‘S-400 konusunda geri adım atmayız’

‘S-400 konusunda geri adım atmayız’
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Federasyonu ile yapılan S-400 anlaşmasından geri adım atılmayacağını tekrarladı. Pençe Harekâtı’nın kararlılıkla sürdüğünü belirten Erdoğan “Bu noktada en ufak bir sapma yok. Sonlandırana kadar da bu harekât devam edecek” dedi. Erdoğan, bayram namazı için Kısıklı’daki konutundan çıkarak Büyük Çamlıca Camii’ne geldi. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’ın kıldırdığı bayram namazında saf tutan Erdoğan ardından camideki vatandaşlarla tokalaşarak bayramlaştı.

Haberin Devamı

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, namazı 30 bin kişinin üzerinde bir katılımla kıldıklarını ifade ederek. “Aksatmadan bayramlaşmamızı yapmış olduk. Bu da öyle zannediyorum ki anlamlı bir buluşma oldu. Her şeyden önce, Ramazan Bayramımızı tebrik ediyorum. Nice bayramlara Rabbimin bizleri kavuşturmasını özellikle niyaz ediyorum” dedi.

Pençe kararlılığı

Erdoğan, Kuzey Irak’ta PKK hedeflerine yönelik Pençe Harekatı konusunda şunları söyledi: “İçişleri Bakanımız Kato Dağı’nda Jandarma Genel Komutanı ile beraber. Onlarla bir telefon görüşmesi yaptık. Ardından Pençe Harekâtı’nı yürütmek üzere Savunma Bakanımız, kuvvet komutanlarımız sınır boylarında. Onlarla yine aynı şekilde telefonda bir görüşme yaptık. Bütün hassasiyetiyle Pençe Harekatı devam ediyor. Bu noktada en ufak bir sapma yok. Kararlı bir şekilde harekat devam ediyor. Sonlandırana kadar da bu harekat devam edecek.”

Haberin Devamı

İdlib’deki gelişmelerin sorulması üzerine Erdoğan, İdlib, Menbiç, Fırat’ın doğusu üzerinde ilgisi olan her ülke ile görüştüklerini söyledi. Erdoğan, “Hassasiyetlerimiz aynen, kararlılıkla devam ediyor. Bundan sonraki süreçte de devam edecektir. Şu anda malum Trump’ın zaten bir İngiltere seyahati var. Herhangi bir durumda gerekirse biz yine kendileriyle bu görüşmeyi yaparız. Sayın Putin’le bu görüşme gerekirse onunla da yaparız fakat temennimiz burada bu varil bombalarıyla yapılan saldırılar özellikle siviller üzerinde hakikaten üzüntü verici. Bundan da biran önce sıyrılmanın gayreti içindeyiz. Oradaki örgütler konusundaki hassasiyetimiz özellikle istihbarat örgütlerimiz vasıtasıyla da devam etmektedir” dedi.

‘Kazan kazan esası’

S-400’lerle ilgili konuşan Erdoğan, “Bu konuda bizim şu anda attığımız adım belli. Burada bizim yaptığımız bir anlaşma var, kararlılığımız var. Buradan geri adım atmak gibi bir şey söz konusu değil. Burada biz Amerika’ya karşı teklifimizi de yaptık. Bunlardan bir tanesi, gerek Amerika gerekse bizim tarafımızdan gelin heyetler oluşturalım bu heyetlerimiz çalışma yapsın. Biz Amerika’ya ‘siz de bize Patriot’lar verin ama şartları da en az Rusya kadar olumlu istikamette olmalı. Eğer Rusya gibi olumlu bir teklif gelirse biz Patriot’lar konusunda da adım atabiliriz’ dedik. Fakat Patriot’lar konusunda bize Amerika tarafından S-400’ler gibi olumlu bir karşı teklif gelmedi. Uluslararası ticarette kazan kazan esası her ülkenin menfaatinedir. Bu olmadığı takdirde de biz herhangi bir şey almaya ne mecburuz ne mahkumuz. Bunu Amerika nasıl kendi menfaatine göre hassas davranacaksa Türkiye olarak bizler de menfaatimizi düşünerek bu adımları ona göre atacağız” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘S-400 konusunda geri adım atmayız’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, hatıra fotoğrafı çektirdiği gazetecilere dilimlediği börekten ikram etti. Erdoğan’a Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Başdanışmanı İbrahim Kalın, bakanlar Mustafa Varank, Abdulhamit Gül, Fatih Dönmez, Fahrettin Koca, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, AK Parti İl Başkanı Bayram Şenocak ile eski TBMM Başkanı İsmail Kahraman da eşlik etti.

Haberin Devamı

‘YSK kararında bir yanlış anlaşılma var’

Soruşturma geçiren ilçe seçim kurulu başkanlarının göreve devam etmelerine ilişkin YSK karayla ilgili soruya Erdoğan şu yanıtı verdi: “Orada zannediyorum yanlış anlaşılma var. Bu daha netleşmiş değil. Biz, bütün bunlara karşı tedbiren yine de parti olarak YSK’ye bu konudaki itirazi kaydımızı düştük. Bazıları bunu sandık kurulu diye ifade ediyor. Sandık kurulları ile alakası yok. Seçim kurullarına yönelik böyle bir durum söz konusu ve YSK da bu itirazi kayıt üzerinden kararını verecektir. Temennimiz odur ki neticesi hayırlı olur. Burada bir incelik var, o da şudur. Hakimlerle ilgili konuda karar mercii YSK değildir. Hakimler ile ilgili konularda, yani onların herhangi bir yerden bir yere gönderilmesi, bu konular tamamen HSK’ye aittir. Onlar bu görevi ifa eder. Ancak tüm bunlarla beraber böyle bir sürecin içinde bu tür adımların atılması da her türlü şüpheye de vesile teşkil eder. Onun için burada gerek HSK’nin gerekse YSK’nın da hassasiyetleri vardır. Bu hassasiyetler gözetilerek bu adımlar atılacaktır.”