Siyaset Sağ memnun etmedi, sol seçmene ulaşamadı

Sağ memnun etmedi, sol seçmene ulaşamadı

13.12.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Sağ memnun etmedi, sol seçmene ulaşamadı

Sağ memnun etmedi, sol seçmene ulaşamadı

       TÜRKİYE Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı'nın (TESEV) toplantısında Türkiye'deki siyasi istikrarsızlığın altında siyasi partilerdeki demokratikleşme eksikliğinin yattığı belirtildi.
       Panelde konuşan Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Ali Çarkoğlu, Türkiye'de lider oligarşisi yaşandığını belirterek şunları söyledi:
       "Siyaset tarihinde en çok iktidarda kalan sağ, seçmenine istediğini veremedi, memnun edemedi. Merkez sol ise seçmenine ulaşamadığı için hedeflediği oyu alamadı. Siyasi partilerin üye listelerinin yüzde 4'ü kadın, yüzde 2'si ise genç. Kalanı da 40 yaş üzeri erkekler."
       TESEV Yönetim Kurulu üyesi Dr. Mehmet Kabasakal da, Türkiye'de siyasi partileri eleştirmeden önce mevcut seçim ve siyasi partiler yasalarının değiştirilmesi gerektiğini bildirdi.
       "Türkiye'de parti içi demokrasi, engeller ve çözümler" üzerinde duran Kabasakal, şu görüşleri dile getirdi:
       "Türkiye'de oy veren yurttaşlar, siyasilerden türlü beklentiler içinde, ancak seçilip parlamentoya giden milletvekili bu beklentilere yanıt vermekten uzak bir tutum sergiliyor. Siyasi partiler, genellikle genel başkanların hegemonyası altında. Demokrasi işlemez, kimse konuşamaz. Konuşursa bir daha seçilemeyeceğini bilir. Siyasi Partiler Kanunu, mevcut demokratikleşmenin önünde bir engeldir. Siyasi partilerimiz henüz kurumsal kimliğini kazanamamıştır."