Siyaset Sağda arayışa devam

Sağda arayışa devam

24.11.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Sağda arayışa devam

Sağda arayışa devam


DYP kongresini Çiller kazanınca yeni parti kurma çalışmaları yeniden başladı


       DYP kongresini Tansu Çiller'in kazanmasından sonra, sağda yeni yapılanma arayışı yeniden gündeme geldi. DYP eski milletvekili Yalım Erez, "lider değil kadro partisi kuracaklarını" söylerken, DYP Kocaeli eski Milletvekili İsmail Amasyalı, "DYP Kongresi'nden 'Belki Köksal Toptan çıkabilir' dedik. Çıksaydı, biz bu hareketi yapmazdık. Yani şaltere basmazdık" dedi.
       "DYP kongresinde kimin kazanacağı veya kazanmayacağını kendileri için değil, Türkiye için önemli gördüklerini" ifade eden Amasyalı, "halkın DYP, ANAP ve bu partilerin genel başkanlarıyla ilgili kararını zaten 18 Nisan seçimlerinde verdiğini" söyledi.
       Amasyalı, "bazılarının DYP kongresinin Türkiye için yeni bir umut olacağı düşüncesi ve iddiasında olduklarını" kaydederek şöyle konuştu:
       "Bizim için değişen bir şey olmadı. Şu olabilir miydi? Toptan kazansaydı, Türkiye'de yeni bir umut olabilirdi. Bu umut nedeniyle biz bu siyasi yapılanmayı DYP içinde yapmayı düşünebilirdik. Türkiye, yeni bir siyasi yapılanmaya gitmelidir ama bunu yaparken de bütün dengeleri muhafaza ederek yapmak gerekir. DYP de bu dengelerden bir tanesidir. Netice olarak kongrenin ardından vatandaş artık 'DYP bitmiştir' diyor."
       Amasyalı, DYP kongresi öncesi Ankara'da, ANAP'tan Hasan Korkmazcan, Ahmet Alkan, Vehbi Dinçerler ve bir grup DYP'li politikacıyla bir araya geldiğini, toplantıda Yalım Erez'in de bulunduğunu belirtti, DYP kongresinin olası sonuçlarının da dikkate alınarak önümüzdeki haftalarda Ankara'da bir toplantı gerçekleştirilmesi kararı alındığını söyledi.
       İstanbul'da 7 Kasım'da yapılan toplantıda oluşturulması planlanan komisyonun, çalışmaya hemen başlayarak Ankara toplantısının gündemini hazırlayacağını kaydeden Amasyalı şöyle konuştu:
       "Şu anda lider diye bir sorunumuz yok. Biz bir kadro hareketiyiz, kadroyu hazırlıyoruz. Kadrodaki hassasiyetimiz, şu ana kadar yolsuzluk, suiistimal, üçkağıtçılık, hatta ihmale dahi bulaşmamış insanların dikkatle ve özenle seçilmesi. Herhangi bir nedenle ibra olamamış ve kamuoyu önünde ister özel hayat, ister başka şekilde flaş olmuş hiçbir kimseyi böyle bir hareketin içinde tutmayacağız."
       Sağda yeniden yapılanma arayışları için bir araya gelen grupta, Sanayi ve Ticaret eski Bakanı Yalım Erez, ANAP ve DYP'den bazı eski milletvekilleriyle İTO Başkanı Mehmet Yıldırım, İSO Başkanı Hüsamettin Kavi, Arı Grubu üyeleri, işadamları, bürokratlar ve bazı emekli generallerin de bulunduğu belirtiliyor.

Erez: Küskünler hareketi olmaz

       Yeni bir siyasi oluşum için düğmeye bastıklarını belirten Yalım Erez, Milliyet'e şu değerlendirmede bulundu:
       "DYP'nin 6. Kongresi, partinin fesih kongresi oldu. DYP'nin Çiller'in partisi olduğu bu kongreyle tescillendi. Yalı komşuları, arkadaşları, avukatları parti yönetimine girdi. Eski delegenin yalnızca yüzde 10'u kongrede yer aldı. Bu kongre, partiyi tabandan kopardı. Arkadaşlarımız uyarılarımıza rağmen kongrede mücadele ederek, meşru olmayan kongreyi meşru hale getirdiler."
       Erez yeni oluşumun bir "lider partisi" olmaması gerektiğini vurguladı:
       "Mevcut siyasi partiler ile onların liderleri, Mesut Yılmaz, Tansu Çiller artık siyasi olarak miatlarını doldurdular. Halkın bu başarısız liderlere hiçbir güveni kalmadı. Halkın büyük ve bilinçli bir bölümü kararsız. Halk, bugünkü siyasi partilere benzemeyen yeni bir siyasi oluşum istiyor. Ancak, bu partilerinden kopanların oluşturdukları, işsiz politikacıların yer alacağı bir küskünler hareketi olmamalı. Biz temaslarımıza başladık. Bu bir süreç işi. Bugünden yarına olmaz. Belli bir kadroyu biraraya getirme niyetini taşıyoruz. Sonra yeni bir program oluşturacağız. İsimlendirme için daha çok erken. Herkesle konuşuyoruz. Lider partisi olmayacak. Proje ve kadro partisi kuracağız. Bu oluşumun temsil yeteneği olacak."