Siyaset Şam'da kritik görüşme

Şam'da kritik görüşme

09.08.2011 - 11:42 | Son Güncellenme:

Esad yönetimi, Türkiye sınırına yakın bir bölgede tanklar eşliğinde operasyon başlattı.

Şamda kritik görüşme

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad ile 6 saatlik bir görüşme gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

Görüşmenin devam ettiği sırada, Suriye ordusunun Türkiye sınırına yakın bir kasabada operasyon başlattığı haberi geldi...

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın mesajını iletmek üzere bu sabah Şam'a gitti. Ancak ziyaret gerekçesinden rahatsızlığını daha önce belli eden Başkan Beşşar Esad’ın siyasi danışmanı Dr. Shaaban “Davutoğlu sert mesaj getirirse karşılığını da alır” mesajı vermişti.

PROTOKOL AYIBI

Davutoğlu ve beraberindeki heyeti, Şam havaalanında Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim değil, yardımcısı Abdülfettah Ammura karşıladı. Şam yönetiminin bu tavrı rahatsızlığının göstergesi olarak yorumlandı.

Bakan Davutoğlu'nun Esad ile saat 11.00 sıralarında başlan görüşmesine Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim de katıldı.

Haberin Devamı

ANKARA TEDBİRLERİ DEĞERLENDİRDİ

Dün Ankara’da Suriye’yle ilgili yoğun bir diplomasi trafiği yaşandı. Hem Başbakanlık’ta toplanan “Dış Güvenlik Zirvesi”nin hem de Bakanlar Kurulu’nun gündeminde en üst sırayı Suriye’deki olaylar aldı.

Toplantılarda Suriye tarafında “tampon bölge” kurulmasını da içeren tüm senaryolar değerlendirilirken, ABD ile Şam yönetimine yönelik sert tedbirler konusunda pazarlık yapıldığı öğrenildi.

Suriye zirvesinde Davutoğlu’nun ziyaretinde, Esad’a “Sonunuzun diğer Arap liderleri gibi olmasını arzulamıyoruz” mesajı vermesi öne çıkarken, Erdoğan’dan yazılı bir mesaj götüreceği de öne sürüldü.

WASHINGTON'DAN ANKARA'YA SÜRPRİZ TEMSİLCİ

Davutoğlu’nun bugünkü kritik ziyareti öncesi Ankara ile Washington arasında iki kez temas oldu.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın önceki gece Davutoğlu’nu telefonla aramasından sonra dün de Bakanlık Suriye Masası Şefi Fred Hof ve ABD Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, Dışişleri’nde Türk yetkililerle görüştü.

Görüşmelerde Hof, Türk tarafının Suriye nezdinde ne gibi yaptırım ve tedbirlerden yana olduğunu öğrenmeye çalışarak, “Başkan Obama Suriye’de yaşananlardan çok üzgün. Bu nedenle bir an önce harekete geçilmesini istiyor. Reformlar konusunda Esad’dan ümidini kesti. Bundan dolayı sert tedbirlerin devreye girmesinden yanayız” dedi.

Haberin Devamı

Ankara ise Hof’a, “Davutoğlu’nun yapacağı görüşmeyi beklememiz lazım. Bu görüşme sonrası yeni bir yol haritası belirleyebiliriz. Bizden hemen sert tedbir beklemeyin. Bölgenin yeniden bir sorunlar yumağı haline gelmesini istemiyoruz” mesajını verdi.

TANKLAR SINIRDA

Öte yandan, diplomatik görüşmeler sürerken, Şam yönetimi de geri adım atmıyor.

Suriye ordusu, Türkiye sınırı yakınlarındaki Binniş kasabasında operasyon başlattı.

DAVUTOĞLU’NUN ŞAM ZİYARETİ YANKILANDI

Yabancı meyda, Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun Suriye ziyaretini "Davutoğlu son bir uyarı iletecek", "Türkiye daha sert yaklaşıma hazırlanıyor", "Türkiye, Esad’a sert mesaj götürüyor", "Türkiye, Esad’a eleştirilerine hız verdi" ifadeleriyle değerlendirdi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Suriye ziyareti, yabancı medyanın ilgisini uyandırdı. Ziyarete ilişkin haber ve analizlerde "Davutoğlu son bir uyarı iletecek", "Türkiye daha sert yaklaşıma hazırlanıyor", "Türkiye, Esad’a sert mesaj götürüyor", "Türkiye, Esad’a eleştirilerine hız verdi" yorumları yapıldı.

-NYT : "DAVUTOĞLU SON BİR UYARI İLETECEK"- New York Times, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin kınamasına rağmen Esad’ın askeri saldırılarını sürdürdüğünü belirttiği haberinde Davutoğlu’nun "son bir uyarı" iletmek üzere Şam’da beklendiğini kaydetti.

-LATİMES : "TÜRKİYE DAHA SERT YAKLAŞIMA HAZIRLANIYOR"- ABD’nin büyük gazetelerinden Los Angeles Times, Suriye ile ilgili bir analizinde "Bir zamanlar sadık bir müttefik olan Türkiye, daha sert bir yaklaşım almaya hazırlanıyor" derken Türk medyasının Davutoğlu’nun Şam’a bir "ultimatom" ileteceği yönündeki haberlerine de dikkat çekti.

-BBC : "DAVUTOĞLU ESAD’I İKNA İÇİN SON BİR ÇABA YAPACAK"- İngiliz yayın kuruluşu BBC ise, Davutoğlu’nun Şam’da operasyonların sonlandırılmasını talep edeceğini belirterek "Türkiye’nin Arap komşularını el uzatma politikasının mimarı olan Sayın Davutoğlu, Cumurbaşkanı Esad’ı politikayı değiştirmeye ikna için son bir çaba yapacak" değerlendirmesinde bulundu. Haberde Türkiye’nin ilke olarak ekonomik yaptırımlara karşı olduğu, halbuki bu yöndeki yaptırımların, Türkiye tarafından uygulanması halinde "gerçekten Suriye hükümetini vurabileceği" görüşü savunuldu.

-TELEGRAPH : "TÜRKİYE ESAD’A ELEŞTİRİLERİNE HIZ VERDİ"- İngiliz The Telegraph gazetesi "Son yıllarda Suriye ile bir zamanlar gergin olan ilişkileri iyileştirmek için önemli bir diplomatik çaba gösteren Türkiye de, Ankara’nın ‘sabrının tükendiği’ uyarısıyla Sayın Esad’a eleştirilerini hızlandırdı" yorumunu yaptı.

-JPOST : "DAVUTOĞLU KADDAFİ UYARISINI YAPACAK "- İsrailli Jerusalem Post gazetesi, Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun Şam’da "Kaddafi’nin yolundasın" uyarısını yapacağını öne sürdüğü haberinde ziyaretin Arap devletlerinin Şam’daki büyükelçilerini geri çektikleri bir sırada gerçekleşeceğine işaret etti.

-LİBERATİON : "DAVUTOĞLU SERT MESAJ GÖTÜRÜYOR"- Fransız Liberation da, Davutoğlu’nun ziyaretini, Suriye rejimini protestoları bastırmaktan vazgeçmeye iknaya yönelik "yeni bir girişim" olarak nitelediği haberinde Davutoğlu’nun "sert bir mesaj" ileteceğini de yazdı