Siyaset ŞANLIURFA TOZ DUMAN

ŞANLIURFA TOZ DUMAN

13.04.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Aşiretlerin belirleyici olduğu Şanlıurfa’da, Ak Parti’nin güçlü aşiret liderlerini çizip farklı isimlere yönelmesi deprem etkisi yarattı

ŞANLIURFA TOZ DUMAN

Bölgenin en büyük aşiretlerinden olan ve iki dönem Ak Parti’den milletvekilliği yapan İzol aşiretinin lideri Zülfikar İzol’un aday gösterilmemesi üzerine bağımsız milletvekili adaylığı başvurusu yapmasının da Ak Parti’nin oylarına olumsuz yansıyacağı belirtiliyor.
Dün istifa eden İzol, “Maalesef Ak Parti, Şanlıurfa’dan aday göstereceği 12 ismi seçememiştir. Ortaya çıkan liste Şanlıurfa’nın her kesimini, parti tabanını rahatsız etmiştir. Şanlıurfa ve mensubu olduğum İzol aşiretinin talebi üzerine bağımsız aday oldum” dedi.
İzol’un aday gösterilmemesinde, üvey ağabeyi Mehmet İzol’un köydeki arazi ve evine el koyduğu iddiasıyla konunun mahkemeye taşınmasının da etkili olduğu öne sürülüyor.

Aşiretler küskün
Seydi Eyyüpoğlu dışında bölgenin etkili aşiret liderleri listede yer almazken Eyyüpoğlu’nun mensup olduğu Şeyhanlı aşiretinden iki kişi daha bağımsız adaylıklarını açıkladı. Bu durumda aşiretin oylarında bölünme yaşanacak.
Bucak aşiretinden Kemal ve Osman Bucak’ın Ak Parti’nin listelerinde yer almaması üzerine bu aşiretin de partiye küstüğü belirtiliyor. Bağımsız aday olan eski Şanlıurfa Milletvekili Sedat Bucak’ın ağabeyi DYP’li Ahmet Ersin Bucak’ın seçilme ihtimali güçlü görünüyor.

Tatlıses faktörü
Tatlıses’in listeye konulmaması da Şanlıurfa’da tepki yarattı. Tatlıses, avukatı Ahmet Türkmen aracılığıyla Şanlıurfa’dan bağımsız adaylık başvurusu yaptı. Almanya’da tedavisi süren Tatlıses menajeri Eyüp Kanat aracılığıyla yaptığı açıklamada “Nefes aldığım sürece benden dua ve desteklerini hiç eksik etmeyen hemşehrilerimden yine aynı şekilde detsek ve dualarını bekliyorum” dedi. Adaylık müracaatını il seçim kuruluna son anda ileten Tatlıses’in de milletvekili olabileceği belirtiliyor.
BDP’nin desteklediği, biri cezaevinde bulunan iki bağımsız adayın milletvekili olmasına kesin gözüyle bakılırken CHP’nin Siverek’ten aday gösterdiği Ferhat Karataş’ın sürpriz olarak milletvekili seçilebileceği yorumları yapılıyor.