Siyaset Schulz: Şaşırdım, ben şahsen Müslim'i davet etmezdim

Schulz: Şaşırdım, ben şahsen Müslim'i davet etmezdim

01.09.2016 - 17:36 | Son Güncellenme:

AP Başkanı Schulz, PYD liderinin bugün Brüksel'de basın toplantısı düzenlemesiyle ilgili "Parlamentoyu bağlamaz, şahsi bir davet üzerine oraya gittiğini Ankara'da öğrendim" dedi.

Schulz: Şaşırdım, ben şahsen Müslimi davet etmezdim

Başkent Ankara'da Başbakan Binali Yıldırım'la gazetecilerin karşısına çıkan Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz, bugün Brüksel'deki AP merkezinde basın toplantısı düzenleyen PYD lideri Salih Müslim'le ilgili soruları yanıtladı.

Haberin Devamı

Gazetecilerden biri, Martin Schulz'a "Siz bugün Türkiye'yi ziyaret ederken AP'de de PYD'nin lideri Salih Müslim ağırlandı. Basın toplantısına izin verildi. Sizden bir izin alındı mı? Müslim Türkiye için IŞİD'de yardım ediyor iddiası ortaya attı. İkincisi PKK yandaşlarının AP'de PKK liderlerinin fotoğraflarının sergilendiği sergi gerçekleşti. 6 Eylül'de yine olacakmış buna da izin verilecek mi?" sorusunu yöneltti.

AP Başkanı, soruya şu yanıtı verdi: "Bahsettiğiniz kişinin AP'de olduğu bilgisini bugün burada aldım. Bu şahsi bir ziyarettir. Bir üye bu beyefendiyi davet etmiştir. Bu benim çalıştığım kurumu bağlayıcı değildir. AP'yi hiçbir şeye mecbur bırakmaz bu ziyaret. Ben şaşırdım. Kendisini davet etmezdim. AP'de ifade ettiği görüşler de kendi özel görüşlerdir."

Haberin Devamı

PYD LİDERİ MÜSLİM'DEN AP'DE TÜRKİYE'YE AĞIR SUÇLAMALAR

Türkiye'nin sınır ötesi harekâtla Cerablus'a girmesini 'Suriye batağında bozguna uğrayacak' sözleriyle karşılayan PKK'nın Suriye uzantısı PYD'nin eşbaşkanı Salih Müslim, bugün Belçika'nın başkenti Brüksel'de bulunan Avrupa Parlemontosu'nda (AP) ağırlanmıştı.

AP'de düzenlenen basın toplantısı 'Kuzey Suriye'deki acil durum, Türkiye'nin istilası, Avrupa'nın güvenliği ve Türkiye anlaşmasına alternatif' başlığını taşıyordu.

Ankara'yı IŞİD'e yardım etmekle suçlayan Müslim, Türkiye'nin imparatorluk kurma amacı taşıdığını savunmuş ve Kuzey Irak'taki bölgesel yönetim lideri Mesut Barzani'den yardım istemişti.

ABD ve AB, PKK'yı terör örgütü olarak kabul ediyor ancak örgütün Suriye kolu PYD'yi aynı kategoride görmüyor. Menbic'in IŞİD'den kurtarılmasıyla Fırat Nehri'nin batısına yerleşen PYD güçleri, Ankara'nın uyarılarına rağmen tamamen nehrin doğusuna çekilmiş değil. PYD'yi havadan bombardımana tutan Türkiye, defalarca Fırat Nehri'nin batısını kırmızı çizgi olarak ilan etti.

Suriye'deki iç savaşın ilk yıllarında Türkiye ile iyi ilişkileri olan Salih Müslim, Fırat Kalkanı harekâtı için yaptığı yorumla sert tepki çekmişti. Ankara, Müslim'e kendi sonunu düşünmesi gerektiğini belirtmişti. Müslim, 24 Ağustos'tan bu yana Türkiye'yi eleştirmeyi sürdürüyor.