Siyaset ‘Seçime girmeyen parti ilçe seçim kurulunda temsilci bulunduramaz’

‘Seçime girmeyen parti ilçe seçim kurulunda temsilci bulunduramaz’

09.02.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

.

‘Seçime girmeyen parti ilçe seçim kurulunda temsilci bulunduramaz’

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), yerel seçimlerde iş birliği kararı alan partiler açısından önemli bir karara imza attı. Alınan karar uyarınca, yasal düzenleme yapılmadığı için partilerin seçim ittifakını “iş birliği” adı altında gerçekleştirecekleri 31 Mart seçimlerinde iş birliği uzlaşması çerçevesinde bir seçim çevresinde belediye başkanlığı ya da belediye meclis üyelikleri olmak üzere hiçbir seçim için aday listesi sunmayan yani seçime girmeyen parti, ilgili ilçe seçim kurulunda temsilci bulunduramayacak.

Haberin Devamı

YSK’nın bu kararı, özellikle tercih ettikleri ittifak modeli nedeniyle Millet İttifakı ortakları açısından önem taşıyor. Millet ittifakı ortakları CHP ve İYİ Parti, hem belediye başkanlığı hem belediye meclis üyelikleri seçimlerinde “tek liste” formülünü uyguluyor. Bu nedenle CHP veya İYİ Parti, tercih ettikleri tek liste formülü nedeniyle aday çıkarmadıkları yerlerde ilçe seçim kurullarında temsilci bulunduramayacak.

Cumhur İttifakı ortakları AK Parti ve MHP şu aşamada belediye meclis üyelikleri için ayrı ayrı liste çıkarma kararında bir değişikliğe gitmedi. Bu nedenle YSK’nın kararından etkilenme riskiyle karşı karşıya değil. Ancak kulislere yansıyan bilgilere göre Cumhur İttifakı ortakları da iş birliği yapılan bazı yerlerde çoğunluğu elde etme amacıyla ilçe belediye meclisleri için ortak liste formülünü değerlendiriyor. Bu formül hayata geçirilirse Cumhur İttifakı ortakları da bazı yerlerde “tam ittifak” yani tek liste formülünü uygulamış olacak. Bu durumda seçim için liste sunmayan parti ilçe seçim kurulunda yer alamayacak.

Haberin Devamı

-ANKARA Milliyet