Siyaset 'Seks hattı değil terapi hattı'

'Seks hattı değil terapi hattı'

28.01.2009 - 19:52 | Son Güncellenme:

TBMM Dilekçe Komisyonu bir vatandaşın başvurusu üzerine cinsel içerikli sohbet hatlarını görüştü

Seks hattı değil terapi hattı

Vodafone, Avea ve Turkcell ile Globalstar temsilcilerinin dinlendiği toplantıda, Globalstar Temsilcisi Kubilay Erdoğan sundukları hizmetlerin seks hattı değil, terapi hattı olduğunu savundu.
İlginç konuşmalara sahne olan komisyonda AKP Nevşehir Milletvekili Mahmut Dede kendisinin de söz konusu hatların mağduru olduğunu, 10 yıl önce şirket personelinin yaptığı görüşmeler nedeniyle 3 bin dolar ödediğini bildirdi.
TÜDEF Genel Başkanı Ali Çetin, Globalstar’ın “Askerlere bedava konuşma olanağı sağlıyoruz" diyerek duygu sömürüsü yaptığını belirtirken, Globalstar’ın nitelikli dolandırıcılık yaptığı, Türk Telekom’un da buna aracılık ettiğine ilişkin mahkeme kararı olduğunu söyledi.
AKP Muş Milletvekili Seracettin Karayağız, söz konusu hatlar aracılığıyla maddi ve manevi istismar yapıldığını, cinsel içerikli sohbet hizmeti veren servislerde, 18 yaşından küçük kadınların çalıştırıldığı yönünde duyumları olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

TBMM Dilekçe Komisyonu bir vatandaşın başvurusu üzerine cinsel içerikli sohbet hatlarını görüştü. Vodafonu, Avea ve Turkcell ile Globalstar temsilcilerinin dinlendiği toplantıda, Globalstar Temsilcisi Kubilay Erdoğan sundukları hizmetlerin seks hattı değil terapi hattı olduğunu savundu. İlginç görüşlere sahne olan komisyonda AKP Nevşehir Milletvekili Mahmut Dede kendisinin de söz konusu hatların mağduru olduğunu, 10 yıl önce şirket personelinin yaptığı görüşmeler nedeniyle 3 bin dolar ödediğini bildirdi.
AKP İstanbul Milletvekili Alev Dedegil başkanlığında toplanan Dilekçe Komisyonu, Mevlüt Bal isimli bir vatandaşın cinsel içerikli sohbet, yarışma ve benzeri konularla ilgili hizmet veren GSM ve Globalstar sohbet hatlarının 900’lü hatlarda olduğu gibi sabit hatlardan ayrıştırılmasıyla ilgili başvurusunu görüştü. Komisyon GSM şirketleri, Tüketici Dernekleri Federasyonu ile Globalstar temsilcisini dinledi.

Haberin Devamı

“BİNLERCE MAĞDUR VAR"
Tüketici Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Ali Çetin, 900’lü hatların kapatılmasına rağmen cinsel içerikli sohbet hizmetinin başka hatlar üzerinden sunulmaya devam ettiğini söyledi. Bu hatlar nedeniyle yüksek fatura ödemek zorunda kalan binlerce mağdur olduğunu belirten Çetin müzik indirme ve futbol bilgileri alma gibi hizmetlerle de tüketicilerin kontörlerinin çekildiğini, cinsel içerikli sohbet hatları gibi bu hizmetleri veren hatların da ayrı numara bloku altında toplanması gerektiğini söyledi. Türk Telekom ve GSM operatörlerini sorunun çözümü konusunda samimi olmamakla eleştiren Çetin, Globalstar’ın “Askerlere bedava konuşma olanağı sağlıyoruz" diyerek duygu sömürüsü yaptığını da öne sürdü. Çetin, Globalstar’ın nitelikli dolandırıcılık yaptığını, Türk Telekom’un da buna aracılık ettiğine ilişkin mahkeme kararları olduğunu söyledi.

“ABONENİN REDDETME HAKKI VAR"
Toplantıda Ulaştırma Bakanlığı Haberleşme Genel Müdürlüğü adına konuşan Atilla Çelik Mevlüt Bal isimli vatandaşın şikayetini ilgili kurumlara ilettiklerini bildirdi. Çelik, Elektronik Haberleşme Kanununda, "aboneye izni alınmadan, doğrudan pazarlama, siyasi propaganda veya cinsel içerik iletimi gibi maksatlarla istek dışı haberleşme yapılması halinde, bunları reddetme hakkı sağlandığını" bildirdi. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu yetkilisi Muhterem Çöllü konunun, kurumun gündeminde olduğunu kaydederek bu yönde başlatılan çalışmanın tamamlandığını, yönetim kurulunun gündeminde ve karar aşamasında olduğunu bildirdi. Çöllü, "Numaralı blokların tahsis edilmesi de dahil, senaryolar masaya yatırılmış, karar merci olan yönetim kuruluna sunulmuştur. Yakın bir zamanda bu konuda bir karar verilecektir" diye konuştu.

Haberin Devamı

GSM ŞİRKETLERİ KENDİLERİNİ SAVUNDU
Komisyon toplantısında Vodafone, Avea ve Turkcell temsilcileri, söz konusu hatlardan sadece kendi abonelerine hizmet sunulduğunu, diğer operatörlere hizmet verilmediğini belirtirken, Türk Telekom abonelerinin de GSM operatörleri aramış gibi ücretlendirildiğini kaydettiler. Bu hatlarla ilgili abone mağduriyetinin giderilmesi için bir takım düzenlemeler yapıldığını dile getiren GSM şirketlerinin temsilcileri, bu hatları arayan kişilerin, "görüşme ücreti, görüşmenin ne kadar süreceği" gibi konularda bilgilendirildiğini ve tüketiciye, hizmet alıp almama konusunda 5 saniyelik karar verme süresi tanındığını kaydettiler. GSM şirketlerinin temsilcileri, katma değerli servisler içinde cinsel içerikli hizmet veren hatlar bulunmadığını, sadece sohbet hatları olduğunu savunan temsilciler, mevcut durumun yasalara ve mevzuata uygun olduğunu ifade ettiler.

Haberin Devamı

“SEKS HATTI DEĞİL TERAPİ HATTI"
Toplantıya katılan Globalstar’ın Katma Değerli Hizmetler Danışmanı Kubilay Erdoğan, sundukları hizmetin “seks hattı" diye yansıtıldığını, bunun doğru olmadığını savundu. Bu hatların “terapi hattı" olduğunu öne süren Erdoğan, çok çeşitli konularda hizmet verildiğini, hatta çocuklara masal bile anlatıldığını söyledi. Komisyon Başkanı Alev Dedegil ise Globalstar’ın temsilcisi Kubilay Erdoğan’ın anlatımlarından sonra, "pornografinin belli bir bölümünün terapi olduğunu öğrendiği" şeklinde espri yaptı.

Haberin Devamı

“18 YAŞINDAN KÜÇÜK KADINLARIN ÇALIŞTIRILDIĞI DUYUMLARIM VAR"
Toplantıda MHP Aydın Milletvekili Recep Taner, 900’lü hatlarda olduğu gibi cinsel içerikli sohbet hizmeti veren hatların ayrıştırılmasını ya da kapatılmasını isterken, AKP Muş Milletvekili Seracettin Karayağız, cinsel içerikli sohbet hizmeti veren servislerde, 18 yaşından küçük kadınların çalıştırıldığı yönünde duyumları olduğunu belirterek "Bu konuda ilgili kurumlar denetim yapmalı. Denetim olmadığını düşünüyorum" diye konuştu.

“DİNİ İMANI TORBAYA KOYMUŞUZ"
AKP Bursa Milletvekili Ali Kul ise Mevlüt Bal isimli vatandaşın çocuğunun 65 kez erotik hatları aradığını, ancak Türk Telekom’un bu süre içinde Bal’ı uyarmadığını belirterek "Dini, imanı torbaya koymuşuz. Menfaatten başka hiçbir şey düşünmüyoruz" diye konuştu. Kul, "Nereye gidiyoruz? Bu ülke bizim. Basınıyla, medyasıyla, kamu kurum ve kuruluşlarıyla Allah için memleketin mukadderatında söz sahibi olacak genç yavrularımıza iyi bir ülke bırakmak zorundayız. Dini ve imanı, menfaat ve para kazanmaya yönelik yaparsak, yarın kurduğumuz bu sistemin altında bizim de canımız yanar. Bugün, bu işin, vergi boyutu nedir? Maliye, bunu denetliyor mu, denetlemiyor mu? Ben de bunu merak ediyorum. En güzel para kazanma yolu. Gazeteye bakıyorsun ciddi bir gazete. Aslında yazdığı bir şey yok ama arka sayfasında bir çıplak kadın resmi var. Vatandaş buna abone olmuş. Her gün o resme bakmak istiyor bugün kim çıkacak diye" şeklinde konuştu.

“BEN DE MAĞDURUM"
Komisyonda AKP Nevşehir Milletvekili Mahmut Dede ise kendisinin de söz konusu hatların mağduru olduğunu, 10 yıl önce bir şirket personelinin yaptığı konuşmalar nedeniyle 3 bin dolar ödediğini bildirdi. Komisyon Başkanı Alev Dedegil ise "Şirketçe terapi almışlar" diye espri yaptı. Komisyon Mevlüt Bal isimli vatandaşın başvurusu konusunda ilgilileri dinlerken önümüzdeki günlerde alınabilecek tedbirlere ilişkin de bir karar oluşturacak