Siyaset Serzenişe gerek yok

Serzenişe gerek yok

12.12.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Kıvrıkoğlu'yla görüşen Ecevit, Genelkurmay açıklamasının gerçekleri yansıttığını, siteme hiç gerek olmadığını söyledi

Serzenişe gerek yok

Serzenişe gerek yok

Kıvrıkoğlu'yla görüşen Ecevit, Genelkurmay açıklamasının gerçekleri yansıttığını, siteme hiç gerek olmadığını söyledi

Ankara Milliyet

Başbakan Bülent Ecevit, kendisi AB zirvesi nedeniyle Nice'teyken "Avrupa PKK'yı cesaretlendiriyor" açıklamasını yaptırıp Kürtçe yayına karşı çıkan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu ile dün biraraya geldi. Ecevit, görüşme sonrasında "Açıklama hakkında bilgi verdiler. Serzenişte bulunma gereği duymadım" dedi.

50 dakika konuştular
PKK'nın siyasallaşması konusunda Genelkurmay'ın kaygılarını paylaştığını belirten Ecevit, bu kaygıların Avrupa ülkelerindeki bazı çevrelerin PKK'ya verdiği destekten kaynaklandığını söyledi. Kıvrıkoğlu'nun talebi üzerine Başbakanlık'ta gerçekleşen 50 dakikalık görüşmenin ardından açıklama yapan Ecevit, "Birkaç gün önce Genelkurmay'ın yaptığı açıklama hakkında bilgi aldım. Ben de daha önce okumuştum" değerlendirmesini yaptıktan sonra, görüşmeyle ilgili sorulara ise şu yanıtları verdi:

PKK'ya Avrupa desteği
• Serzenişte bulundunuz mu?
Hayır, ona gerek duymadım.
• Genelkurmay, PKK'nın siyasallaşması konusundaki kaygılarını aktardı mı?
O kaygılar bende de var. Kaygı değil gerçek. PKK terör eylemlerinde sonuç alamayacak duruma gelince siyasal etkinliklere ağırlık vermeye başladı. Bunda da bazı Avrupa ülkelerindeki bazı çevrelerin desteğini alıyorlar. O bakımdan kaygı duyulacak bir durumla karşı karşıyayız.
• Kürtçe yayın konusu görüşme sırasında gündeme geldi mi?
Evet, genellikle o açıklamanın içeriği üzerinde duruldu.

KELİMELERİNİ ÖZENLE SEÇTİ
Orgeneral Kıvrıkoğlu ile yaptığı görüşmenin ardından basına yaptığı açıklamada kullandığı kelimeleri büyük özenle seçen Başbakan Bülent Ecevit, Genelkurmay Başkanlığı'nın yaptığı açıklamadan rahatsızlık duymadığını belirtti. Kendisinin de görüşlerin çoğuna katıldığını vurgulayan Başbakan Ecevit, Kıvrıkoğlu ile Kürtçe TV meselesini konuştuklarını da sözlerine ekledi.

İşte Genelkurmay'ın sürpriz açıklaması
Genelkurmay Başkanlığı, Başbakan Ecevit Nice'teyken açıkladığı 9 sayfalık "2000 yılı İç Güvenlik Harekatı Değerlendirmesi"nde şu görüşlere yer verdi:
• PKK'nın siyasallaşması terörün ikinci boyutudur. PKK bu faaliyetlerinde etnik kimlik, ana dilde eğitim ve Radyo-TV yayınını toplumu ikna teması olarak kullanıyor.
• PKK'yı cesaretlendiren gelişmeler, Türkiye'nin AB’ne giriş sürecinde yaşanmakta.
• Terörle mücadelede devletin tüm unsurları birlik içinde olmalıdır.



SİYASET