Siyaset ‘Sessiz kalmayız’

‘Sessiz kalmayız’

15.09.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Kuzey Irak’ta Kerkük’ün referandum bölgesine dahil edilmesine tepki göstererek, “Buna sessiz kalmayacağımızı ifade etmek isterim” dedi.

‘Sessiz kalmayız’

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde dün gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Kalın, Barzani yönetiminin aldığı bağımsızlık referandumu kararının sorunları çözmeyeceğini, aksine daha da karmaşık hale getireceğini vurguladı Kalın, şunları kaydetti: “Bu karar onları daha bir yalnızlığa itecektir. Çünkü gördüğünüz gibi şu ana kadar İsrail dışında buna destek veren tek bir ülke, uluslararası örgüt dahi yok. Biz Kuzey Irak’la şu ana kadar hep iyi ilişkiler içerisinde olduk ve Irak Kürtleriyle bu ilişkileri aynı şekilde devam ettirmek niyetinde ve arzusundayız... Bizim açımızdan hassasiyet arz eden bir diğer konu da Kerkük’ün de bu referandum kapsamına dahil edilmiş olması. Halbuki Kerkük, ‘KRG’ diye ifade edilen Kürt bölgesine dahil değil. Böyle bir defacto durum yaratılmaya çalışılması elbette kabul edilemez. Bu vesileyle Kerkük’ün tarihi, kültürel kimliğini gölgeleyecek her türlü adıma karşı olduğumuzu ve sessiz kalmayacağımızı da ifade etmek isterim. Bizim çağrımız bu referandum kararından derhal vazgeçmeleri ve Irak’ın toprak bütünlüğü içerisinde Erbil ile Bağdat arasındaki sorunların çözümüne yönelik adımların atılması olacaktır.”
Trump ile görüşecek
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, BM Genel Kurulu için ziyaret edeceği ABD’de planlanan temaslarına ilişkin soru üzerine Kalın, “Sayın Trump ile Sayın Cumhurbaşkanımızın New York’taki Birleşmiş Milletler Genel Kurulu marjında bir görüşmesi olacak. Şu anda gün ve saati üzerinde çalışılıyor” bilgisini paylaştı. Kalın, Rıza Sarraf davasına eski bakanlardan Zafer Çağlayan’ın da dahil edilmesine ilişkin soru üzerine “Karar siyasi amaçla alındı. Bir Türkiye Ekonomi Bakanı hakkında böyle bir davanın açılması bize göre bir hukuk skandalıdır” yorumunu yaptı.

‘Mutlaka bir bedeli olacak’
Ankara, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ni (IKYB) 25 Eylül’de yapılacak referandum konusunda yeniden uyardı. Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “IKBY’nin aksi yöndeki bütün dostane tavsiyelere rağmen referandum konusundaki yaklaşımında ısrar etmesinin mutlaka bir bedeli olacağını dikkate alması gerektiğini vurguluyor, bu itibarla IKBY’yi bir an önce aklıselim ile davranmaya ve söz konusu hatalı yaklaşımından vazgeçmeye davet ediyoruz” ifadesine yer verildi. l ANKARA Milliyet

Haberin Devamı