Siyaset Silahları indirelim

Silahları indirelim

05.10.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Silahları indirelim

Silahları indirelim

Başbakan Yardımcısı Ecevit, Ortadoğu, Akdeniz ve Ege'deki bütün ülkelere karşılıklı silah indirimine gitme çağrısı yaptı

BAŞBAKAN Yardımcısı Bülent Ecevit, Ortadoğu, Akdeniz ve Ege bölgesindeki bütün ülkelere çağrıda bulunarak "Karşılıklı silah indirimine gidilmeli" dedi.
Ecevit, Avrupa'da konvansiyonel silahların indirimini kapsayan AKKA projesinin bir benzerinin Ortadoğu için de uygulanabileceğini kaydederek, "Dünyada en hızla silahlanan bu bölgedeki ülkelerdir. Yerel savaşların da en sık yaşandığı dikkate alınırsa bölge güvenliği için bütün ülkelerin silah indirmesi çok yararlı olur" diye konuştu.
Milliyet aracılığıyla bölge ülkelerine, "silahları bırakalım" çağrısı yapan Ecevit, bu projesini Bakanlar Kurulu gündemine getireceğini, benimsenmesi halinde Türkiye'nin bölge ülkeleri nezdinde girişimde bulunacağını belirtti.

Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit, Ortadoğu, Akdeniz ve Ege'de tüm bölge ülkelerinin karşılıklı olarak silah indirimine gitmelerini önerdi. Avrupa'da uygulanan AKKA örneğinde olduğu gibi, Ortadoğu bölgesinde de karşılıklı silah indirimine gidilmesinin mümkün olduğunu belirten Ecevit, "Dünya'da en hızla silahlanan ülkeler, bu bölgedeki ülkelerdir. Bölge güvenliği için silah indirimine gidilmesi yaşama geçirilecek bir projedir. Bu konuyu Bakanlar Kurulu gündemine getireceğim. Bakanlar Kurulu projeyi benimserse Türkiye bu proje için insiyatif üstlenebilir" dedi.

Ecevit bu proje içinde Yunanistan ve Türkiye'nin de bulunması gerektiğini vurgulayarak, "Silah indirimi gerçekleşirse, Türk - Yunan sorununun çözümü ve iki ülke güvenliği için de önemli bir adım atılmış olur" diye konuştu.
Ecevit, projesinin sadece bölge ülkeleri için değil, bölgede güç bulunduran diğer ülkeler için de geçerli olduğunu kaydederek, ABD ve Rusya gibi ülkelerin Akdeniz'de bulundurdukları silahlı güçlerin de indirim kapsamına alınması gerektiğini savundu.

Bülent Ecevit, bölgede silah indirimi projesini Irak Lideri Saddam Hüseyin'e yaptığı ziyaretlerde gündeme getirdiğini ve Saddam'ın, "bütün bölge ülkelerini kapsaması" koşuluyla olumlu yanıt verdiğini anımsattı.
Ecevit, bölge ülkelerinin silahlanmaya çok büyük kaynak ayırdıklarını vurgulayarak, "Örneğin İran'ın nükleer silah yaptığı veya yapma niyetinde olduğuna ilişkin iddialar var. Keza Irak'ın kimyasal ve biyolojik silah üretmemesi için denetimler yapılıyor. Ayrıca bölgede çok hızla tırmanan bir füze yarışı başladı. Bütün bunlar düşünüldüğünde, böyle bir projenin bölge güvenliği için ve yerel savaşların önlenmesi için önemli bir zemin oluşturacağına inanıyorum" dedi.
Ecevit, geçen yıl bölge güvenliğiyle ilgili olarak açıkladığı plan için de şu görüşe de yer verdiğini anımsattı:
"Irak'ın nükleer, kimyasal, biyolojik silah teknolojisine ve güdümlü füzelere sahip olması konusunda bölge ülkelerinin duydukları kaygıyı gidermek üzere bir yandan BM'nin Irak üzerindeki silah denetimi sürdürülürken, bir yandan da tüm bölgede toptan yokedici silahların kaldırılması ve konvansiyonel silahların dengeli indirimi için etkin çaba gösterilmelidir."