Siyaset Silahta asker ve vekilin dediği oldu

Silahta asker ve vekilin dediği oldu

19.02.2010 - 01:23 | Son Güncellenme:

Değiştirilmeden kabul edilmesi halinde Türkiye’yi vahşi batıya çevireceği öne sürülen Silah Yasa Tasarısı, TBMM İçişleri Komisyonu’nda oluşturulan alt komisyonda Genelkurmay Başkanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı’nın (MSB) kaygılarını giderecek düzeltmelerle kabul edildi

Silahta asker ve vekilin dediği oldu

“Askeri silah” tanımı tasarıdan çıkarılırken, Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) ve MİT Müsteşarlığı’nın askerin görüşünü almaksızın doğrudan askeri silah ithal edebilmesinden de vazgeçildi.
Milletvekillerinin yürüttüğü kulis sayesinde tasarıya eklenen bir hükümle, sabıkaları nedeniyle silah ruhsatı alamayacak durumdaki milletvekili ve belediye başkanı gibi siyasilere silah edinme yolu açıldı. Silahla girilemeyecek yerler genişletilirken, bar, pavyon, gazino gibi alkollü içki tüketiminin yapıldığı eğlence yerleri ile düğün törenlerinin yapıldığı kapalı mekânlara silahla girme yasağı getirildi. Bu yasağa uymayanlara 50 günden az olmamak üzere adli para cezası verilecek

Tank ithal edilemeyecek
Kolluk kuvvetleri ve MİT, “kendi mevzuatına göre tespit ettikleri” kriterine göre ihtiyaçlarını karşılamak üzere “yetkilendirilen kurum ve kuruluşlar” aracılığıyla silah ithal edebilecek, ancak bu kriterden dolayı denizaltı, savaş uçağı, tank, top, uçaksavar gibi askeri silah ve araçları ithal edemeyecek.
“Yetkilendirilecek kişi” ifadesinin metinden çıkartılmasıyla, tamamen denetimsiz kalacak şekilde özel kişilerin askeri silah edebilmesinin önüne geçildiği, silah ithalinin bugün olduğu gibi Savunma Sanayi Müsteşarlığı ve MKE kanalıyla yapılacağı belirtildi.

Heyet raporuna dönüş
Askerin uyarısıyla, muvazzaf subay, astsubaylar ile uzman erbaşlar ve bunların emeklilerine, bağlı oldukları kuvvet komutanlıkları tarafından silah ruhsatı verilmesi uygulamasına geri dönüldü.
Umut Vakfı’nın da şiddetle karşı çıktığı, tasarının ilk halinde yer alan, tek hekim raporu ile kişilere silah ruhsatı verilmesi maddesi değiştirilerek bugün var olan sağlık raporu (heyet raporu) alınması koşuluna geri dönüldü.
Öte yandan bireysel silahlanmaya karşı çabalarıyla bilinen Umut Vakfı’nın silah ruhsatı için 25 yaş sınırı getirilmesi önerisi kabul edilmezken, tasarıda yer alan tabanca için 18, av tüfeği için 21 yaş sınırı korundu.