Siyaset Siyasetin simge binası icradan satılık

Siyasetin simge binası icradan satılık

26.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türk siyasetinin sembol mekanlarından eski ANAP, yeni DP genel merkez binası, icra yoluyla dün 154 milyon 335 bin lira değer üzerinden satışa çıkarıldı.

Siyasetin simge binası icradan satılık

Turgut Özal’ın ANAP Genel Başkanlığı ve Başbakanlığı döneminde 1989’da açılışı yapılan bina ve arsasına, imar durumuyla ilgili daha önce ortaya çıkan gelişmeler nedeniyle alıcı çıkmadı. Binanın icra ile satışa çıkarılma hikâyesi şöyle:

Haberin Devamı

- Balgat’taki ANAP’ın yeni binası, 16 Ekim 1989’ta törenle açıldı. Ancak Cumhurbaşkanı seçilen Özal, bu binayı çok az kullanabildi.

- ANAP Genel Başkanı Erkan Mumcu, 2005’te Meclis’te grup kurduktan sonra 8.8 milyon lira hazine yardımı aldı. Ancak hazine, açtığı davayı kazanarak faiziyle birlikte ANAP’a 13.5 milyon lira borç çıkarttı. Binanın arsası Ankara’nın çok katlı imar izni verilen rantı yüksek bir bölgesinde kalmıştı. Mumcu, binanın mimarı olan Doğan Tekeli’den yerleşke içine yeni bir bina yapılabilmesi için binanın mimari değerinin olmadığına ilişkin izin istedi.

- 2009’da adını DP olarak değiştiren DYP ile ANAP birleşti. Böylece ANAP binası da, DP’nin mülkiyetine geçti. 2011’de Namık Kemal Zeybek’in DP Genel Başkanlığı döneminde Doğuş Çay Grubu’na ait DGS Doğuş Grup inşaat şirketi ile sözleşme imzalandı. ANAP binasının konferans ve Genel İdare Kurulu salonun bulunduğu girişin sağındaki bölüm yıkılacak ve yerine 31 katlı bir rezidans yapılacaktı. Firma, payın yüzde 12.5 bölümü karşılığında partiye 16 milyon lira ödeme yaptı. DP; ANAP’tan kalan borçları ödedi.

Haberin Devamı

- 2012’de DP Genel Başkanı Gültekin Uysal döneminde binanın konferans bölümü yıkıldı. 31 katlı AVM ve rezidansn temeli atıldı. İnşaatın yüzde 8’lik bölümü yapıldı.

- Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi Aralık 2015’te belediye meclisi parti binasının arsası için sosyal ve idari alan kararı aldı. DP yönetimi, 9. İdare Mehkemesi’nde açtığı iptal davasını kazandı. Yargı süreçleri nedeniyle inşaata devam edilemedi.

- Firma, parti hakkında 39 milyon liralık dava açtı ve icra takibi başlattı. Ankara Üçüncü İcra Hukuk Mahkemesi, partinin sahip olduğu gayrimenkulun değerini 154 milyon 335 bin lira olarak belirledi. Ankara 25. İcra Müdürlüğü’nde dün ikinci kez ihaleye çıkıldı. Bina ile arsaya alıcı çıkmadı.