Siyaset Skandalda Mercümek rolü

Skandalda Mercümek rolü

23.10.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Skandalda Mercümek rolü

Skandalda Mercümek rolü

RP'li belediyelerin Kanal 7'ye yaptığı yardımların belgelerinde,
Yurt Haberler Ajansı'nın defterlerinin Süleyman Mercümek tarafından tutulduğu saptandı

RP'li belediyelerin Kanal 7'ye yaptığı yardımların belgelerini Milliyet ele geçirdi. RP'li belediyelerin yardımını kanıtlayan çeklerin de, CHP Lideri Deniz Baykal'a ulaşan yüzlerce sayfalık belge dosyasında bulunduğu öğrenildi.
Kanal 7'nin, Yurt Haberler Ajansı (YHA) ismiyle Süleyman Mercümek tarafından tutulan ve ihbarcının "fasulye" kod adını verdiği belgeler, Kanal 7'yle İstanbul Büyükşehir Belediyesi yan kuruluşlarının, 1997'deki parasal ilişkisini ortaya koydu.
Kanal 7'de "Ticaret Müdür Yardımcısı" unvanıyla görev yapan kurum ihbarcısının da, reklam rezervasyonu, sözleşme ve protokollerinin yapılmasından da sorumlu olduğu öğrenildi.

YHA'nın "defteri kebir" hesabındaki 1997'ye ilişkin kayıtlara göre, İGDAŞ 55 milyar 25 milyon, İSTAÇ AŞ 22 milyar 996 milyon 993 bin 388, BEL - TUR AŞ 11.5 milyar, İstanbul Halk Ekmek AŞ 11 milyar 24 milyon 776 bin 875 bin liralık reklam anlaşması yaptı. İstanbul Belediyesi'nin sadece bu dört kuruluşunun 1997 ihale anlaşmasının toplamı 95 milyar 546 milyon 670 bin 263 lira oldu.
İSKİ'nin 1996 için Kanal - 7'yle yaptığı reklam anlaşmasının da, 57 milyar 850 milyon lira olduğu belirlendi.

Belgelerin ortaya koyduğu bir başka nokta da şu: YHA'nın kayıtlarında ilişki içinde olunan sözkonusu firmalardan İGDAŞ AŞ, İSTAŞ AŞ ve BEL - TUR AŞ önce ödeme yapıp sonra bu ödemelerine karşılık YHA'dan (Kanal 7) fatura alırken sadece İstanbul Halk Ekmek AŞ önce faturlarını alıp sonra bu faturaların karşılığı olan ödemeleri yapıyor.

Belgelerde İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin açtığı ve şimdiye kadar hepsini Kanal 7 adına YHA'nın aldığı ihalelere "paravan firmalar" olarak katılan ve ihalelerin YHA'da kalmasını sağlayan Dost Filmcilik ve Umut Kağıtcılık'ın boş ihale başvuruları da yer alıyor. Bu firmaların dışında paravan çalışan diğer firmalar Reklametri Ajans ve Renk Ajans.
Kurum ihbarcısının anlatımlarına göre sözkonusu bu paravan firmaların boş kağıtlardan oluşan ihale teklifi başvuru mektupları da ya YHA ya da Kanal 7 görevlilerince belediyeye veriliyor.


Yazarlar