Siyaset Son dakika | Bakan Çavuşoğlu: Kamboçya'dan 3 FETÖ elebaşını istedik

Son dakika | Bakan Çavuşoğlu: Kamboçya'dan 3 FETÖ elebaşını istedik

02.10.2018 - 19:39 | Son Güncellenme:

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 3 Fetullahçı Terör  Örgütü (FETÖ) elebaşının iadesi konusunda Kamboçya'ya taleplerini yinelediklerini  belirterek, "Bu terör örgütü sadece Türkiye için değil bulunduğu her ülke için tehdittir." dedi.

Son dakika | Bakan Çavuşoğlu: Kamboçyadan 3 FETÖ elebaşını istedik

Çavuşoğlu ile Kamboçya Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Kıdemli Bakanı Prak Sokhonn, Bakanlık Resmi Konutu'nda ortak basın toplantısı düzenledi.

Haberin Devamı

Bakan Çavuşoğlu, burada yaptığı konuşmada, iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirmek için bundan sonra istişare toplantılarını daha düzenli yapmak gerektiğini, Karma Ekonomik Komisyon toplantısının üçüncüsünün de önümüzdeki dönemde gerçekleştirileceğini ifade etti.

Çavuşoğlu, Kamboçya'daki seçim zaferi dolayısıyla mevkidaşını tebrik etti.

Asya'nın küresel siyaset ve ekonominin yeni ağırlık noktası olmaya başladığını dile getiren Çavuşoğlu, Türkiye'nin de bu çerçevede Asya ülkeleri ve bölgesel örgütlerle bağlarını güçlendirdiğini ifade etti.

Çavuşoğlu, ekonomik iş birliğini de güçlendirdiklerini belirterek, Kamboçya ile ticaret hacminin potansiyeli yansıtmadığına dikkati çekti. Yakın zamanda iki ülke arasında yolcu seferlerinin başlatılmasına yönelik temennisini dile getiren Çavuşoğlu, karşılıklı turist sayısının artması için de çalışmaları sürdüreceklerini vurguladı.

Haberin Devamı

İlişkilerin hukuki altyapısını da güçlendirmek gerektiğine işaret eden Çavuşoğlu, Kamboçya Başbakanı'nın Türkiye'ye yapacağı ziyarette çifte vergilendirmenin önlenmesi anlaşması gibi birçok anlaşmayı imzalamayı planladıklarını ifade etti.

Çavuşoğlu, 2020'de iki ülke arasında diplomatik ilişkilerin tesisinin 50. yılının kutlanacağı bilgisini verdi ve bu nedenle iki ülkede de etkinlikler düzenleneceğini anlattı.

Türkiye'nin Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliğinden (ASEAN) geçen sene sektörel diyalog ortaklığı statüsü aldığını belirten Çavuşoğlu, birçok aday içinde sadece Türkiye'nin sunduğu eylem planı ve yol haritası sayesinde oy birliğiyle bunun kabul edildiğinin altını çizdi.

Çavuşoğlu, geçen sene Manila'da alınan bu statü sürecinde mevkidaşının verdiği destek nedeniyle teşekkür ederek, "Bundan sonraki süreçte yine ASEAN bölgesi ve tüm Asya ile ilişkilerimizi daha da geliştireceğiz ve Kamboçya bizim için önemli bir ortak." diye konuştu.

İki ülke Diplomasi Akademileri arasında bir mutabakat zaptı imzalandığını söyleyen Çavuşoğlu, iki bakanlık arasındaki bağları, diplomat değişimi ve genç diplomatların eğitimi gibi konular da dahil güçlendireceklerini vurguladı.

Haberin Devamı

Çavuşoğlu, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) Kamboçya'da da faal durumda olduğunu ve bu konudaki taleplerini Kamboçya'ya ilettiklerini hatırlatarak, "Bu konuda bazı çalışmaların olduğunu biliyoruz ve iadesini talep ettiğimiz 3 elebaşı konusunda talebimizi yineledik. Bu terör örgütü sadece Türkiye için değil bulunduğu her ülke için tehdittir. Okulları kullanarak devlet kademelerine sızıyor ve daha sonra siyaseti kontrol altında tutmaya çalışıyor. Bazı ülkelerde neler yaptığını ve ne duruma geldiğini dostuma anlattım. Bu vesileyle Maarif Vakfı'nın oradaki okulları devralmaya hazır olduğunu belirttim." ifadelerini kullandı.

Bakan Çavuşoğlu, bir soru üzerine, Avrupa'ya yaptığı ziyaretleri de değerlendirdi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Almanya ziyaretine refakat ettiğini söyleyen Çavuşoğlu, bunun Almanya ve Avrupa ile ilişkiler açısından önemli bir ziyaret olduğunu belirtti. Son dönemde atılan olumlu adımlarla Avrupa ile olan ilişkileri daha da geliştirdiklerini anlatan Çavuşoğlu, her iki tarafın da çıkarına olacak şekilde karşılıklı adımlar atıldığını ifade etti. Almanya ziyaretinde ikili ilişkileri de görüştüklerini dile getiren Çavuşoğlu, Türkiye'nin bölgede oynadığı rolün Avrupa tarafından daha da iyi görülmeye başlandığını kaydetti.

Haberin Devamı

Özellikle İdlib anlaşmasının sadece bölge için değil, Avrupa'nın güvenliği bakımından da önemli olduğunu belirten Çavuşoğlu, şunları söyledi:

"Dolayısıyla Türkiye, Avrupa'nın güvenliği, ekonomisi ve diğer alanlarında çok önemli rol oynayan bir ülke. Almanya ziyaretimizden sonra Fransa'ya geçerek Suriye konusunu konuştuk ve İdlib anlaşmasının uygulanması dahil, siyasi süreçte birlikte nasıl adımlar atabiliriz, bunu değerlendirdik. Bu ayın 3. haftasında muhtemelen gerçekleşecek olan Türkiye, Rusya, Almanya ve Fransa liderler toplantısının hazırlığını da bu şekilde yapmış olduk."

İsviçre ziyaretinde de Batı Balkanlar'ın istikrarı, barışı, ekonomik kalkınması ve Batı Balkanlar'ın Avrupa Atlantik entegrasyonu konusunda Türkiye'nin düşüncelerini paylaştıklarını anlatan Çavuşoğlu, son derece verimli bir toplantı olduğunu bildirdi.

Haberin Devamı

'Kamboçya Türkiye'yi desteklemeye devam edecektir'

Kamboçya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Kıdemli Bakanı Prak Sokhonn, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile mücadele konusunda Türkiye ile yakın iş birliği içerisinde olduklarının altını çizerek, "Türkiye'nin bir dostu olarak, olabilecek herhangi bir sınır ötesi tehdit ve Türkiye'nin bu konuda atmış olduğu adımlarda Kamboçya Türkiye'yi desteklemeye devam edecektir." dedi.

Resmi ziyaret kapsamında Türkiye'ye gelen Prak, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

Çavuşoğlu'nun 2015'de Kamboçya'ya gerçekleştirdiği ziyarete karşılık Türkiye'de bulunduğunu söyleyen Prak Sokhonn, ikili ilişkiler ve ortak ilgi duyulan alanlara ilişkin gerçekleştirdiği temasların son derece yoğun ve verimli geçtiğinin altını çizdi.

Prak, mevkidaşı Çavuşoğlu ile bölgesel konulara ilişkin de derinlemesine fikir alışverişinde bulunduğunu kaydederek, ilişkileri ve iş birliğini bir üst aşamaya çıkarmak için her iki tarafın da güçlü bir irade taşıdığını dile getirdi.

Kamboçya Başbakanı Hun ay sonu Türkiye'ye gelecek

Türkiye ile ilişkilerinin ortak çıkar ve karşılıklı saygı temelinde yükseldiğinin altını çizen Prak Sokhonn, Türkiye'ye, kırsal bölgelerin geliştirilmesi, eğitim ve tıbbi servis alanlarında geçen yıllarda Kamboçya'ya verdiği destekten dolayı teşekkür etti.

Prak, Türkiye'nin 2013'de başkent Phnom Penh'de büyükelçilik açmasıyla ilişkilerin daha aktif bir platforma taşındığı değerlendirmesini yaparak, "Kamboçya, gelecek yıl Türkiye'de büyükelçilik açacak." diye konuştu.

Kamboçya Başbakanı Hun Sen'in ay sonunda Türkiye'ye resmi bir ziyaret gerçekleştireceği bilgisini de paylaşan Prak Sokhonn, ziyaretin, iki ülke ortaklığının gelişmesine sağlayacağı katkıya vurgu yaptı.

Prak, ekonomik alanda ise Karma Ekonomik Komisyon Toplantısının 2'ncisinin en kısa sürede gerçekleştirilmesi konusunda Mevlüt Çavuşoğlu ile fikir alışverişinde bulunduğunu aktardı.

"İkili ticarette 100 milyon dolar potansiyeli yansıtmıyor"

Prak Sokhonn, bu toplantının hem ekonomik hem de ticari alanlarda iki ülke arasındaki iş birliğinin geliştirilmesi için önemli bir yol haritası çıkaracağına değinerek, "İkili ticaret hacmimiz olan 100 milyon dolar seviyesinin, potansiyelimizi yansıtmadığını biliyoruz. Bunu artırmak için emin adımlarla ilerleyeceğiz." şeklinde konuştu.

Türkiye'yle tarım, teknoloji ve gıda gibi alanlarda geniş bir iş birliği potansiyeli bulunduğuna da değinen Prak, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) Kamboçya'nın sosyal ve ekonomik gelişimine sağladığı katkıya dikkati çekerek, TİKA'nın bu faaliyetlerinin sürmesini umduğunu belirtti.

Prak Sokhonn, yatırım, turizm, kültür, eğitim ve güvenlik gibi alanlardaki farklı kaynakların bir arada değerlendirmesiyle ilgili hukuki altyapının oluşturulması konusunda Türkiye ile fikir birliğinde olduklarının altını çizdi.

Başbakan Hun'un Türkiye ziyaretinde söz konusu alanlardaki bazı anlaşmaların imzaya açılacağı bilgisini veren Prak, ayrıca Türkiye'nin, Güneydoğu Asya Ülkeler Birliğinin (ASEAN) sektörel diyalog ortağı olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

FETÖ ile mücadele

Prak Sokhonn, bir gazetecinin, Kamboçya'nın FETÖ'ye ilişkin görüşlerini sorması üzerine, 15 Temmuz 2016'da gerçekleşen darbe girişiminin ardından ülkedeki örgüte ilişkin tüm faaliyetleri takip etmeye başladıklarını anlattı.

Kamboçya'nın, hükümetlerde demokratik olmayan hiçbir değişimi desteklemediğine işaret eden Prak, şöyle devam etti:

"Dolayısıyla Kamboçya, Türk halkının göstermiş olduğu cesaret ve aynı zamanda Türk hükümetinin bu konudaki taahhüdü ve çalışmalarını büyük bir saygıyla karşılamaktadır. Biz demokrasilerini, bağımsızlığını ve egemenliğini koruyan Türk halkı ve Türk hükümetinin bütün çabalarını destekliyoruz. Bu konudaki pozisyonumuz aslında son derece istikrarlı. Terörizmin her şeklini kesinlikle kınıyoruz. Türkiye'nin bir dostu olarak, olabilecek herhangi bir sınır ötesi tehdit ve Türkiye'nin bu konuda atmış olduğu adımlarda Kamboçya Türkiye'yi desteklemeye devam edecektir."

Prak Sokhonn, Türkiye'nin Kamboçya'daki büyükelçiliğiyle bu konuda yakın temas içinde çalıştıklarını da sözlerine ekledi.