Siyaset Son dakika... Türkiye sandık başında! Oy verme işlemi başladı

Son dakika... Türkiye sandık başında! Oy verme işlemi başladı

31.03.2019 - 07:00 | Son Güncellenme:

Saat 08.00 itibariyle tüm illerde sandıklar açıldı, seçmenler oy kullanıyor. Yerel seçimlerde 18 yaşını dolduran 1 milyon 156 bin seçmen ilk kez sandığa gidiyor.

Son dakika... Türkiye sandık başında Oy verme işlemi başladı

Tüm Türkiye'de beklenen gün gelip çattı, yerel seçimler için 57 milyon seçmen sandığa gidiyor. İşte dakika dakika gelişmeler:

Haberin Devamı

16.00 Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Karadeniz ve Akdeniz bölgelerindeki 32 şehirde oy verme işlemi sona erdi.

İşte o iller:

Kahramanmaraş, Malatya, Adıyaman, Gaziantep, Mardin, Ardahan, Muş, Iğdır, Ordu, Rize, Siirt, Ağrı, Kilis, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Sivas, Trabzon, Tunceli, Urfa, Van, Bayburt, Batman ve Şırnak.

13.57 Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, eşi Emine Erdoğan ile birlikte oyunu Üsküdar Saffet Çebi Ortaokulu'nda kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan oyunu kullandıktan sonra yaptığı açıklamada Malatya'da sandık başında yaşanan kavgayla ilgili olarak "Cumhurbaşkanı olarak beni ciddi olarak üzmüştür. Tabi bu konuda şu anda Adalet Bakanlığımız, İçişleri Bakanlığımız yargı süreci olarak da gerekli bütün araştırmaları, soruşturmaları yapıyorlar. Bu tür durumlarda özellikle dudaklarımızın arasından çıkacak sözler çok büyük önem taşıyor. Temennim odur ki, seçimler bittiği ana kadar herhangi bir durumun olmamasıdır." dedi.

Haberin Devamı

Son dakika... Türkiye sandık başında Oy verme işlemi başladı

13.45 Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile eşi Esra Albayrak, Üsküdar’da oylarını kullandılar. Albayrak Ailesi, Üsküdar’daki Saffet Çebi Ortaokulu'nda saat 14.00 sıralarında oylarını kullandılar.

13.40 Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Çankaya İlkokulu'nda oyunu kullandı. Bakan Akar, eşi Şule Akar ile birlikte oyunu kullanmak için, Çankaya İlkokulu'na geldi. Sandık başında sırasının gelmesini bekleyen Akar, vatandaşlarla sohbet etti. Akar, annesiyle birlikte babasının oy kullanmasını bekleyen küçük bir çocuğu sevdi. Yaklaşık 5 dakika sıra bekleyen Akar, daha sonra eşi Şule Akar'la birlikte 1166 numaralı sandıkta oyunu kullandı. Oyunu sandığa atarken, "Vatana millete hayırlı olsun" diyen Bakan Akar, çıkışta da vatandaşlarla bir süre sohbet etti. Öte yandan, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar da oyunu, aynı okulda 1167 numaralı sandıkta kullandı.

13.11 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan, oyunu kullandı. Bilal Erdoğan, eşi Reyyan Erdoğan ve kızı Fatıma Serra ile Saffet Çebi Ortaokulu'na geldi. Erdoğan çifti oylarını verdikten sonra okuldan ayrıldı. Türkiye Basketbol Federasyonu (TBF) Başkanı Hidayet Türkoğlu da oyunu Saffet Çebi Ortaokulu'nda kullandı.

Haberin Devamı

13.08 TBMM Başkanı Mustafa Şentop, ailesiyle Üsküdar Sabri Artam Vakfı İlkokulunda oyunu kullandı. Şentop, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri için eşi Sabriye, oğlu Mehmet Selahaddin ve kızı Seniha Begüm Şentop ile birlikte oyunu kullanacağı Sabri Artam Vakfı İlkokuluna geldi. 3174 numaralı sandığın bulunduğu sınıfa girerek vatandaşlar ve sandık görevlileri ile selamlaşan Şentop, eşi ve çocuklarının ardından "Hayırlı olsun" diyerek oyunu sandığa attı.

12.40 Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Beykoz'daki Şehit Er Ersin Güner Ortaokulu'nda oyunu kullandı. Pekcan, "Bu seçimlerin huzurlu, mutlu, sağlıklı ve barış içinde geçmesini diliyorum" dedi.

12.35 Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri için oyunu Sofuoğlu İlkokulunda kullandı. Bakan Pakdemirli, "Seçimlerin vatana, millete ve devlete hayırlı olmasını diliyorum. Seçimin barış ve huzur içinde geçmesini istiyorum" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

12.34 Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Sofuoğlu İlkokulunda 1036 numaralı sandıkta oyunu kullandı. Bakan Gül, "Gül, "Şimdi artık söz de yetki de karar da milletindir. Asıl sahibinindir. Milletimiz en güzel kararı kendileri verecektir, takdir edecektir" dedi.

12.33 CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, eşi Selvi Kılıçdaroğlu ile birlikte oyunu Ankara'daki Arjantin İlkokulu'nda kullandı. Kılıçdaroğlu, oyunu kullandıktan sonra, "İnşallah vatandaşlarımız hiçbir olumsuz olay olmadan tercihlerini yapacaklardır. Güzel bir hava var. İnşallah Mart'ın sonu bahar olacak" diye konuştu.

12.30 AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri için oyunu, Fatih'teki 29 Mayıs İlkokulu'nda kullandı. Kurtulmuş, saat 11.30'da oyunu kullanacağı Fatih'teki 29 Mayıs İlkokulu'na geldi. Burada bir süre vatandaşlarla sohbet eden Kurtulmuş, oyunu 1249 numaralı sandıkta kullandı. Oy verme işleminin ardından basın mensuplarına açıklama yapan Kurtulmuş, "Hayırlı uğurlu olsun. Türkiye bir seçime daha giriyor. İnşallah bu akşam söz de karar da milletindir diyerek, milletin verdiği kararı herkes başının gözünün üstüne kabul edecektir." dedi.

Haberin Devamı

12.25 MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Ankara'da oyunu kullandı. Basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Bahçeli, "Milletimize bütün siyasi partilere hayırlı uğurlu olmasını cenabı Allah'tan niyaz ediyorum" dedi. "İlk kez MHP dışında bir partiye mi oy verdiniz?" sorusuna Bahçeli "Cumhur İttifakı'na oy verdim" yanıtını verdi.

Son dakika... Türkiye sandık başında Oy verme işlemi başladı

12.18 Millet İttifakı Ankara Büyükşehir Belediyesi adayı Mansur Yavaş, Ankara'da oyunu kullandı. Yavaş, "İnşallah güzel bir sonuç çıkacak. Seçmenin iradesi en büyük iradedir. Onun dışında konuşulan boştur." dedi. Yavaş, seçim sonuçlarını muhtemelen genel merkezde takip edeceğini de belirtti.

11.45 Cumhur İttifakı Ankara Büyükşehir Belediyesi adayı Mehmet Özhaseki Ankara'da oyunu kullandı. Haseki, "Değerli basın mensupları bugün ülkemiz için güzel bir gün olacak inşallah. Aday arkadaşlar projelerini açıkladılar ya da kendilerine has bir kampanya dönemi yürüttüler. Bundan sonra ortaya çıkacak sonuca herkesin saygılı davranması gerekiyor. Takdir milletin, millet ne derse o olur. Ankara’mız için de ülkemiz için de hayırlı olmasını diliyorum. Seçim sonuçlarını parti genel merkezinde takip edeceğim. Sonuçları alıp, arkadaşlarımızla değerlendirmelerde bulunacağız. Çok keyifli bir kampanya dönemi geçirdik, oy vermeyecek vatandaşlar bile nezaketli davrandı. En azından teşekkür ettiler. Onlarla daha çok muhabbet edip sarılarak ayrıldık. Keyifliyim, mutluyum. Buradan eve gideceğim, çocuklarla oturacağım biraz. Teşekkür ediyorum arkadaşlar." açıklamasında bulundu.

11.35 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri için oyunu Çankaya'daki Ahmet Andiçen İlkokulunda kullandı. Oy kullanmaya kızı Fatma Zehra ile gelen Oktay, oyunu verdikten sonra gazetecilere açıklama yaptı. Seçimlerin hayırlı olmasını dileyen Oktay, sözün milli iradede olduğunu belirtti. Milletin iradesini sandığa yansıtacağını ifade eden Oktay, şöyle devam etti: "İnşallah bu akşam, yarın sabah çok daha güçlü bir Türkiye, çok daha kararlı, çok daha istikrarlı bir Türkiye ile tekrardan yolumuza devam etmiş olacağız. Bugün demokrasi şöleni. Her zaman olduğu gibi bugün de tüm Türkiye genelinde demokrasi şölenimizi yaşıyoruz. Hamdolsun ciddi bir katılım oranımız var. Dünya geneline baktığımızda her zaman yüksek katılım oranlarımızla bayram havasında gerçekleşen bir seçim. İnşallah tüm Türkiye için hepimiz için hayırlı olacak. Şehirlerimiz, ilçelerimiz, beldelerimiz ve tüm adaylarımız için hayırlı olsun."

Son dakika... Türkiye sandık başında Oy verme işlemi başladı

11.30 Cumhur İttifakı İstanbul Büyükşehir Belediyesi adayı Binali Yıldırım, İstanbul'da oyunu kullandı. Yıldırım açıklamasında, "Seçime yoğun bir ilgi olduğunu görüyoruz.seçimler demorkasinin bayramıdır. Bugün gelecek 5 yıl için yerel yöneticilerimizi seçeceğiz. İstanbulumuz için 39 ilçemiz için Tuzla için hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Seçimlerin kardeşliğimizin birliğimizin İstanbul için hayırlara vesile olmasını rabbimden niyaz ediyorum" dedi.

Son dakika... Türkiye sandık başında Oy verme işlemi başladı

11.05 Meral Akşener Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde oyunu Beylerbeyi Hacı Sabancı Anadolu Lisesi'nde kullandı. Oyunu kullandıktan sonra dışarıda bekleyen basın mensuplarına bir açıklamada bulunan Akşener, “Uzunca ve hareketli -tırnak içi hareketli- bir seçim kampanyası dönemi geçirdik. Bütün adaylarımıza başarılar diliyorum. Bu seçimin Türkiye'ye hayırlı sonuçlar getirmesini diliyorum. Türkiye iyi olacak. Üsküdar iyi olacak. İstanbul iyi olacak" dedi. Seçim sonuçlarını Ankara'da partisinin genel merkezinde takip edeceğini söyleyen Akşener'e bir basın mensubu “Sizce sandıktan ne çıkacak?" diye sordu. Akşener, "İyi bir sonuç çıkacak" şeklinde cevap verdi.

11.00 Millet İttifakı'nın İstanbul Büyükşehir Belediyesi başkan adayı Ekrem İmamoğlu oyunu kullandı. İmamoğlu ilk açıklamasında, "İstanbul için güzel bir netice olacak" dedi.

Son dakika... Türkiye sandık başında Oy verme işlemi başladı

10.35 Nihat Zeybekci, eşi Ayşen Zeybekci ve çocuklarıyla oyunu kullanmak için Şehit Polis Mehmet Çelik Ortaokulu'na geldi. Zeybekci'ye AK Parti İzmir İl Başkanı Aydın Şengül eşlik etti. Oyunu kullandıktan sonra gazetecilere açıklama yapan Zeybekci, dört aylık seçim kampanyası sonunda oy kullandıklarını dile getirdi. Zeybekci, "Milletimizin iradesi üzerinde bugüne kadar hiçbir irade tanımadık. Milletimizin vereceği karar bizim için saygı göstereceğimiz bir karar olacaktır. Milletimiz isabetli karar verecektir. Temenni ediyoruz ki İzmir'imiz 21. yüzyıldaki şehirler yarışındaki yerini alsın diye gayret gösterdik. Sonuçları itibarıyla da İzmir'imiz için hayırlı olan dolayısıyla Türkiye'miz için hayırlı olan seçim sonuçları çıksın inşallah diyorum. Hayırlı uğurlu olsun diyorum. İzmirlilere şunu diyoruz. İzmir kazansın. Oyunuzu sadece ve sadece kendinize, İzmir'inize ve geleceğinize verin diyorum." diye konuştu. Aysen Zeybekci de kazananın İzmir olmasını dilediklerini ifade etti.

Son dakika... Türkiye sandık başında Oy verme işlemi başladı

10.20 : Kilis'te 21 seçmenli Tamburalı köyünde oy verme işlemi iki saatte tamamlandı.

Seçmenler köyde kamu binası bulunmadığı için yaklaşık 20 yıldır muhtarlık yapan ve bu dönem aday olmayan Sedat Hayta'nın evinde kurulan 1264 nolu sandıkta tercihlerini sandığa attı.

Son dakika... Türkiye sandık başında Oy verme işlemi başladı

09.50 : Denizli'nin Acıpayam ilçesinde geçen hafta meydana gelen 5.5 büyüklüğündeki depremde etkilenen bazı mahallelerin sakinleri, kurulan çadırlarda oy kullanıyor.

Anadolu Ajansı, Oğuz ve Çubukçular mahallelerinde kurulan çadırlarda oy verme işleminin sürdüğünü aktarıyor.

09.30 : Demirören Haber Ajansı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın oy kullanacağı Üsküdar Saffet Çebi Ortaokulu'nda hazırlıkların sürdüğünü bildiriyor.

Okul girişi bariyerle kapatılırken, oy kullanmak için okula gelenlerin üzeri arandı. Okul bahçesinde bazı bölümler bariyerlerle ayrıldı.

08.50 : İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İstanbul Gaziosmanpaşa'daki Dobruca Ortaokulu 1004 nolu sandıkta oyunu kullandı.

Son dakika... Türkiye sandık başında Oy verme işlemi başladı

08.35 : Eğer halen nerede oy kullanacağınızı öğrenmediyseniz, üç şekilde bu sorunun yanıtını bulabilirsiniz:

  • Yüksek Seçim Kurulu'nun sitesinde yer alan Nerede Oy Kullanacağım sayfası. Bu adreste T.C. kimlik numarası, nüfusa kayıtlı olunan il ve eski nüfus cüzdanlarında nüfus sıra numarası, çipli nüfus cüzdanlarında ise seri numarası bilgisini girerek oy verilecek sandığı öğrenmek mümkün.
  • E-devlet portalı.
  • YSK'nın Seçmen Sorgulama iOS ve Android mobil uygulamaları.

08.00 : Saat 08.00 itibariyle tüm illerde oy verme işlemi başladı. Sandıklar saat 17.00'de kapanacak.

SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI

07.35 : Bugün saat 06.00'dan gece saat 24.00'e kadar, her ne suretle olursa olsun alkollü içki satılması, içkili yerlerde ve umumi mahallerde her çeşit alkollü içki verilmesi ve içilmesi yasak olacak.

Oy verme süresince bütün kahvehane, kıraathane ve internet kafeler gibi bütün umumi eğlence yerleri kapalı olacak, eğlence yeri niteliğindeki lokantalarda yalnız yemek verilebilecek.

Düğünler seçim yasaklarına ve belirtilen kurallara uyulmak şartıyla saat 18.00'den sonra yapılabilecek.

Emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlardan başka hiç kimse 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 6. maddesinde belirtilen silahları köy, kasaba ve şehirlerde taşıyamayacak.

Oy verme günü radyolar ve her türlü yayın organlarınca saat 18.00'e kadar seçim ve seçim sonuçlarıyla ilgili haber, tahmin ve yorum yapılamayacak.

1 MİLYON 156 BİN SEÇMEN İLK KEZ OY KULLANIYOR

07.20 : Yerel seçimlerde 18 yaşını dolduran 1 milyon 156 bin seçmen ilk kez oy kullanacak.

En fazla seçmenin bulunduğu il, beklendiği gibi İstanbul. 10 milyon 560 bin 963 seçmen, 39 ilçede kurulacak 31 bin 124 sandığa tercihini atacak.

2014 yerel seçim verilerine göre İstanbul'da seçmen sayısı 9 milyon 997 bin 24 kişiydi.

Ankara'daki seçen sayısı da 3 milyon 922 bin 163.

07.15 : Yaklaşık 57 milyon 58 bin 636 seçmen, 194 bin 390 sandıkta oy kullanacak. 30 büyükşehir belediyesi, 51 il belediyesi, 922 ilçe, 32 bin 105 mahalle ve 18 bin 306 köyde sandıklar kuruldu.

Büyükşehirlerde seçmenler Büyükşehir Belediye Başkanı, İlçe Belediye Başkanı, Belediye Meclisi Üyeliği, Muhtarlık ve İhtiyar Heyeti için oy kullanacak.

Büyükşehirlerin listesi şöyle:

Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Ordu, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon ve Van.

Diğer illerde ise İl Genel Meclisi Üyeliği, Belediye Başkanı, Belediye Meclis Üyeliği ile Muhtarlık ve İhtiyar Heyeti için oy verilecek.

Son dakika... Türkiye sandık başında Oy verme işlemi başladı

Köylerde yaşayanlar yalnızca İl Genel Meclisi Üyeliği ile Mmuhtarlık ve İhtiyar Meclisi için sandığa gidecek.

Oy pusulaları İl Genel Meclisi Üyeliği için turuncu, İlçe Belediye Başkanlığı için mavi, Belediye Meclisi Üyeliği için sarı, Büyükşehir Belediye Başkanlığı için de beyaz renkli olacak.

Seçmenler bu oy pusulalarını aynı renkli zarflara koyarak sandığa atacak.

07.00 : Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Karadeniz ve Akdeniz bölgelerindeki 32 şehirde oy verme işlemi başladı.

Söz konusu iller:

Kahramanmaraş, Malatya, Adıyaman, Gaziantep, Mardin, Ardahan, Muş, Iğdır, Ordu, Rize, Siirt, Ağrı, Kilis, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Sivas, Trabzon, Tunceli, Urfa, Van, Bayburt, Batman ve Şırnak.

Bu illerde sandıklar saat 16.00'da kapanacak.

Diğer kentlerde seçmenler oy vermeye saat 08.00'de başlayacak ve saat 17.00'de süre bitecek.

06:55 : Seçim gününde tüm gelişmeleri canlı blogla aktaracağız.