Siyaset Son dakika: Yeni Zelanda'daki saldırı sonrası Türkiye'den peş peşe açıklamalar

Son dakika: Yeni Zelanda'daki saldırı sonrası Türkiye'den peş peşe açıklamalar

15.03.2019 - 08:26 | Son Güncellenme:

Yeni Zelanda'daki katliam ile ilgili açıklama yapan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, dünyanın artık İslamofobik faşist terörizme dur demesi gerektiğini kaydetti. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Bu hain saldırıda sadece faillerin değil, Batı’da çığ gibi büyüyen İslam karşıtlığını ve nefreti körükleyen siyasilerin ve medyanın da aynı derecede sorumluluğu vardır” ifadesini kullandı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun da, saldırıları en güçlü şekilde kınadığını bildirdi.

Son dakika: Yeni Zelandadaki saldırı sonrası Türkiyeden peş peşe açıklamalar

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Twitter hesabından, Yeni Zelanda'nın Christchurch kentindeki iki camiye, cuma namazı sırasında düzenlenen silahlı saldırı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. "Yeni Zelanda Christchurch’te Nur Camisi'ne yapılan ırkçı ve faşist saldırıda onlarca kişi hunharca katledildi" ifadelerini kullanan Kalın, saldırıyı şiddetle kınadı ve ölenlere Allah'tan rahmet diledi.

Haberin Devamı

Kalın, mesajında şunları vurguladı:

"Bu saldırı, İslam karşıtlığının ve Müslüman düşmanlığının geldiği noktayı göstermektedir. İslam ve Müslüman karşıtı İslamofobik söylemlerin sapık ve canice bir ideolojiye dönüştüğünü defalarca gördük. Dünya artık bu söylemlere karşı sesini yükseltmeli ve İslamofobik faşist terörizme dur demelidir."

"SİYASİLERİN VE MEDYANIN DA SORUMLULUĞU VAR"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Twitter hesabında “Yeni Zelanda'nın Christchurch şehrinde iki camiye yapılan barbar terör saldırısını lanetliyorum. Hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Bu hain saldırıda sadece faillerin değil, Batı’da çığ gibi büyüyen İslam karşıtlığını ve nefreti körükleyen siyasilerin ve medyanın da aynı derecede sorumluluğu vardır” dedi.

Haberin Devamı

"YENİ ZELANDA BAŞBAKANI'NIN AÇIKLAMASI..."

Dışişleri Bakanlığı'nın internet sitesinde şu açıklama yayımlandı:

"Yeni Zelanda’nın Christchurch şehrinde iki camiye gerçekleştirilen saldırılarda çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği ve yaralandığı derin üzüntüyle öğrenilmiştir.

Bu hunhar saldırıları şiddetle lanetliyoruz. Saldırılarda hayatlarını kaybedenlerin yakınlarına ve Yeni Zelanda halkına taziyelerimizi iletiyoruz.

Yeni Zelanda Hükümeti’nin, İslamofobi motifli olduğu anlaşılan bu saldırılara ilişkin soruşturmayı etkin şekilde yürüteceğine ve failleri bir an önce adalet önüne çıkaracağına inanıyoruz. Bu bağlamda, Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern’in yapmış olduğu açıklamayı memnuniyetle karşılıyoruz."

FAHRETTİN ALTUN'DAN SERT TEPKİ

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun da Twitter üzerinden bir açıklama yaptı. Cami saldırılarını "en güçlü şekilde" kınadığını bildiren Altun, "Dualarımız ve düşüncelerimiz kurbanların ve yakınlarının yanında. Bu bize birlik olmadan ayakta kalamayacağımızı hatırlattı. Hep beraber her türlü terörizme karşı durma zamanıdır" ifadelerini kullandı.

ÖMER ÇELİK'TEN AÇIKLAMA

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, "Yeni Zelanda #Christchurch’te camilere yapılan ırkçı ve İslam düşmanı saldırılarda onlarca kişi katledildi. Bu canice saldırıyı şiddetle kınıyoruz, ölenlere Allah’tan rahmet diliyoruz.

Haberin Devamı

Bu saldırlar İslam düşmanı söylemler kullanan siyasilerin oluşturduğu atmosferin sonucudur. Canilerin yayınladığı bildiri açıkça İslam düşmanlarının kullandığı tüm argümanları biraraya toplamış. İslam düşmanlığını yayanlar bunun bir din ve coğrafyayla sınırlı sonuçları olmayacağını göremiyorlar. Tüm insanlık, tüm dinler ve ülkeler için tehdit üretiyorlar. Camilere düşmanlık üretenler, kiliseleri ve havraları da tehdit ediyorlar.

Nefret ideolojisi tüm insanlığı hedef alır. İslam düşmanlığı sadece müslümanlar için değil tüm insanlık için tehdittir. Bu canice saldırılara tüm dünya beraber tepki vermeli ve karşı koymalıdır. İslam düşmanlığı, insanlık adına mahkum edilmelidir.

İslam düşmanlığını açıkça mahkum etmek yerine, daha önce örneklerini gördüğümüz gibi olayı bireyselleştirmek yoluyla, katliamları canilerin kişisel eylemi gibi sunmak ya da canilerin karakter özelliklerine indirgemek nefret ideolojisini beslemek olur.

Haberin Devamı

İnsanlık adına, İslam düşmanlığını mahkum etmek herkesin görevidir. Özellikle Batılı dostlarımızın İslam düşmanlığını yüksek sesle mahkum etmesi gerekir. Canilerin kullandığı semboller ve söylemler Avrupa’daki İslam düşmanı siyasilerin düşüncelerine dayandıklarını gösteriyor. Canilere güç veren budur. İslam düşmanlığını yayanların herkesin düşmanı olduğu unutulmamalıdır." dedi.

ADALET BAKANI GÜL: 'KINIYORUM'

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, "İslam'a ve Müslümanlara yönelen fiili saldırı, nefret söylemi ve düşmanca tutumlar bir insanlık suçudur." ifadelerini kullandı.

Gül, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet diledi.

Bakan Gül, şunları kaydetti:

"Yeni Zelanda'da camilere ve Müslümanlara yapılan saldırıda hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. İslam'a ve Müslümanlara yönelen fiili saldırı, nefret söylemi ve düşmanca tutumlar bir insanlık suçudur. Şiddetle kınıyorum."

ŞENTOP: 'ŞİDDETLE LANETLİYORUM'

Haberin Devamı

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, "Terörü ve insanlığa karşı bir tehdide dönüşen İslam düşmanlığını dünyanın her yerine yayma çabasının son örneği olan Yeni Zelanda’daki Nur Camisi’ne yönelik saldırıyı şiddetle lanetliyorum." ifadesini kullandı.

Şentop, Twitter'dan yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

"Terörü ve insanlığa karşı bir tehdide dönüşen İslam düşmanlığını dünyanın her yerine yayma çabasının son örneği olan Yeni Zelanda’daki Nur Camisi’ne yönelik saldırıyı şiddetle lanetliyor, İslam alemine ve Yeni Zelanda halkına başsağlığı diliyorum."