Siyaset Son oy oranları

Son oy oranları

14.12.2013 - 15:39 | Son Güncellenme:

İstanbul'da seçim olsa Sarıgül mü Topbaş mı kazanır? MHP'liler kendi partileri dışında hangisine oy verir?

Son oy oranları

İstanbul anketi seçmenin siyasi tercihleri ve yerel sorunları ile ilgili DENGE araştırma şirketi tarafından İstanbul'un 36 ilçesinde 6-10 Aralık tarihlerinde 4 bin 521 kişiyle yüz yüze görüşülerek elde edilen verilerle hazırlandı.

Anketin ortaya koyduğu tablo AKP ile CHP arasında seçim geçtiği taktirde sonucu MHP seçmeninin belirleyeceği.

Araştırmaya katılanlara, yerel seçimlerde hangi partiye oy vermeyi düşündükleri soruldu.

İŞTE ADAYLARIN OY ORANLARI

Haberin Devamı

Kararsızların oyları dağıtıldıktan sonra durum şöyle; *Yüzde 51,5 Kadir Topbaş-AK Parti *Yüzde 38 Mustafa Sarıgül-CHP *Yüzde 5 MHP *Yüzde 4.2 Sırrı Süreyya Önder-HDP Araştırmaya göre, Kadir Topbaş'ın İstanbul'daki oy oranı, partisinin olası milletvekili oyundan yüzde 2.7 oranında fazla çıktı. Araştırmada, Mustafa Sarıgül'ün oy oranının ise, son seçimlerde aday olan Kemal Kılıçdaroğlu'ndan yüzde 1 fazla olduğu belirtildi.

EN ACİL SORUN TRAFİK

Katılımcıların yüzde 53.7'si, İstanbul'un en acil sorunu olarak trafik ve ulaşım hizmetlerini gösterdi. Bu sorunu, yüzde 5.6 ile güvenlik, yüzde 3 ile işsizlik, yüzde 2.3 ile nüfus yoğunluğu-göç izledi.

MHP TABANI KİME OY VERİR?

AK Parti'ye oy veren seçmenlerin yüzde 5,9'u CHP'yi tercih edecek, CHP'ye oy vermiş seçmenlerden AK Parti'ye yüzde 5.5'lik geçiş olacak.

MHP seçmeni ise Topbaş ya da Sarıgül mü sorusuna dengeleri değiştirecek bir konumda. MHP tabanı yüzde 19.9 oranında Topbaş'ı, yüzde 27.3 oranında Sarıgül'ü tercih ediyor.

BDP tabanı ise CHP'ye yüzde 16.6, AK Parti'ye ise yüzde 12.8'le destek veriyor. Oy oranı çok düşük görünen Saadet Partisi'nin tabanı ise Topbaş ve Sarıgül'e eşit oranda yüzde 32 ile destek veriyor.

TOPBAŞ VE SARIGÜL YARIŞIRSA

Haberin Devamı

Araştırma bir başka ilginç gerçeğe de ışık tutuyor. Seçimler AK Parti ve CHP arasında geçeceği için tüm oylar iki parti ekseninde toplanacak.

Denge Araştarma'ya göre AK Parti'nin ulaşabileceği oy potansiyeli yüzde 51.8, CHP'nin ise yüzde 38.7. CHP'nin bu oy oranının üstüne çıkabilmesinin tek yolu AK Parti'den oy almak.

Burada da ilginç nokta CHP'lilerin yüzde 27.4, MHP'lilerin yüzde 37.9'u BDP'lilerin ise 35.6'sı Topbaş'ı başarılı buluyor.

TOPBAŞ'A KİM OY VERİYOR, SARIGÜL'E KİM?

Araştırmada, Topbaş ve Sarıgül'e oy vereceklerin yaş, cinsiyet ve mesleklerine göre eğilimlerini de görüyoruz. Sonuç Sarıgül faktörüne rağmen değişmiyor. Topbaş en yüksek oyu ev hanımlarından ve okuryazarlardan, Sarıgül ise en yüksek oyu emeklilerden ve yüksek eğitimlilerden alıyor.

Yaş analizine gelince... Topbaş en yüksek oyu 35-44 yaş aralığından alırken, Sarıgül 55 ve üstü, MHP ve BDP ise en yüksek oyu 18-24 yaş kuşağından alıyor.

YARIN SEÇİM OLSA HANGİ PARTİ KAZANIR?

Haberin Devamı

Araştırmada, "Yarın Türkiye'de milletvekili seçimi olsa oyu hangi partiye verirsiniz?" sorusuna, kararsız oylar dağıldıktan sonra deneklerin yüzde 48.8'i AK Parti, yüzde 32.7'si CHP, yüzde 9.4'ü MHP yanıtını verdi.