Siyaset Soruşturma komisyonu en sonunda kuruluyor

Soruşturma komisyonu en sonunda kuruluyor

08.07.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

İktidar ile muhalefet arasında tartışma konusu olan 4 eski bakanla ilgili Meclis Soruşturma Komisyonu’nun üyeleri bugün TBMM Genel Kurulu’nda belirlenecek.

Soruşturma komisyonu  en sonunda kuruluyor


TBMM Başkanlığı, siyasi parti gruplarının eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, eski AB Bakanı Egemen Bağış, eski İçişleri Bakanı Muammer Güler ile eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar hakkında kurulan Soruşturma Komisyonu için verdiği üye adaylarına ilişkin incelemelerini tamamladı. Ak Parti ve muhalefet partilerinin önerdiği isimlerden ihsas-ı rey yapmadığına karar verilen Ak Parti’den 27, CHP’den 12, MHP’den ve HDP’den 3’er olmak üzere toplam 45 isim TBMM Başkanlığı tarafından belirlendi. Belirlenen isimler yarın TBMM Genel Kurulu’nun bilgisine sunulacak ve Genel Kurul’da okunacak. Daha sonra 45 aday içinden kurayla 15 üyeden oluşacak komisyon üyeleri belirlenecek. Komisyonda Ak Parti’den 9, CHP’den 3, MHP ve HDP’den de 1’er üye görev yapacak. Üyelerin belirlenmesinin ardından TBMM Başkanlığı üyeleri toplanacağı tarih konusunda çağrıda bulunacak. Komisyonun yarın toplanması öngörülüyor.
Komisyon, kamusal ve özel kuruluşlardan konu ile ilgili bilgi ve belgeleri isteyebilecek; gerekli gördüklerine el koyabilecek; Bakanlar Kurulu’nun bütün vasıtalarından faydalanabilecek; Bakanlar Kurulu üyelerini, diğer ilgilileri, tanık ve bilirkişileri dinleyebilecek. Komisyon, naip veya istinabe yolu ile adli mercilerden yardım isteyebilecek. Komisyon, hakkında soruşturma açılması istenen bakanın savunmasını alacak. Bununla ilgili olarak talep edeceği belgeleri temin ettirecek. Komisyon, gerektiğinde alt komisyonlar kurarak Ankara dışında çalışma kararı alabilecek.