Siyaset Sosyal medyada operasyon paylaşımlarına soruşturma

Sosyal medyada operasyon paylaşımlarına soruşturma

22.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

İstanbul, Ankara, Van, Diyarbakır, Mardin ve Muş Cumhuriyet Başsavcılıklarınca, TSK’nın yürüttüğü “Zeytin Dalı Harekatı”yla ilgili, sosyal medyada PKK lehine propaganda yapan ve gerçek dışı bilgiler paylaşanlara soruşturma başlatıldı...

Sosyal medyada operasyon paylaşımlarına soruşturma

TSK’nın, Afrin bölgesinde, PYD/PKK ve DAEŞ’e mensup teröristleri etkisiz hale getirmek amacıyla başlattığı Zeytin Dalı Harekatı’nın ardından, sosyal medya hesaplarından terör örgütleri lehine propaganda yapanlar takibe alındı.

Haberin Devamı

İstanbul, Ankara, Van, Diyarbakır, Mardin ve Muş cumhuriyet başsavcılıklarının çalışmaların ardından terör ve terör örgütleri lehine paylaşımlarda bulunanlar ile harekatla ilgili gerçek dışı bilgileri aktaranlara yönelik soruşturma başlatıldı.

Fotoğraf soruşturuluyor

Başsavcılıklar, Afrin’de çekildiği ileri sürülen ve gerçeği yansıtmayan fotoğraf paylaşımlarını da incelemeye aldı. Van Erciş Cumhuriyet Başsavcılığının harekata yönelik sosyal medyada başlatılan kirli propagandada kullanılan ve 2016’da çekilen yaralı çocuk fotoğrafı paylaşımı da başsavcılıkların yürüttükleri soruşturma arasında yer aldı. Mardin Cumhuriyet Başsavcılığınca bir kişi hakkında gözaltı kararı verildi. Muş’ta da bir kişi gözaltına alındı.

Haberin Devamı

HDP’liler de var

HDP Van milletvekili Nadir Yıldırım hakkında Twitter’da paylaştığı “Afrin’i işgale kalkmak Kürt halkına topyekun saldırı ve savaş demektir. Buna sessiz kalmak onursuzluğu kabul etmektir. Gün harekete geçme günüdür” sözleri nedeniyle “halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve suç işlemeye tahrik” suçlarından inceleme başlatıldı.

HDP Kars Milletvekili Ayhan Bilgen’in de Twitter’da paşlaştığı “Afrin’den Türkiye’ye bir saldırı olmadığı halde oraya bir operasyon, başarılı olursa ülkeyi iç savaşa sürükler, başarısız olursa darbeye zemin oluşturur” sözleri nedeniyle “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçundan soruşturma başlatıldı. HDP Tunceli Milletvekili Alican Önlü’nün sosyal medyadaki paylaşımlarına ilişkin Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı’nca inceleme başlatıldı. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı da, vatandaşları sokağa çağıran Demokratik Toplum Kongresi Eş Başkanı Leyla Güven hakkında, “halkı kin ve düşmanlığa tahrik ettiği” gerekçesiyle soruşturma başlattı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, sosyal medyadan “Afrin operasyonunu” protesto bahanesiyle halkı sokağa dökmeye ve çatışma çıkarmaya çalışanlar hakkında da geniş çaplı soruşturma başlatıldığı bildirildi.

İzin verilmedi

Diyarbakır’da protesto için açıklama yapmak isteyen HDP ve DBP’lilere polis izin vermedi. HDP il başkanlığı girişinde yapılmak istenen açıklamaya polis izin vermezken, polis ile partililer arasında gerginlik yaşandı.

Haberin Devamı

HDP’li vekilden eylem çağrısı

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Van Milletvekili Nadir Yıldırım imzasıyla HDP Parti Meclisi üyeleri, il ve ilçe başkanlıkları, kadın ve gençlik meclisi ile milletvekillerine gönderilen “bilgi notu”nda da harekat “işgal girişimi” olarak nitelendirildi. Notta pazar ve pazartesi günü basın açıklamaları ve yürüyüşler yapılması gerektiği belirtildi.

18 gözaltı kararı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Zeytin Dalı Harekatı’na ilişkin, sosyal medya paylaşımları üzerinden PKK/PYD propagandası yürüttüğü tespit edilen 18 şüpheli hakkında yakalama ve gözaltı kararı verdi. Talimatı alan İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekiplerince, şüphelilerin yakalanması için çalışma başlatıldığı öğrenildi.