Siyaset Soylu: ABD’de bir malımız var FETÖ

Soylu: ABD’de bir malımız var FETÖ

03.08.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

ABD’nin, iki bakana yönelik yaptırım kararına devletin tepesinden tepkiler en sert şekilde sürerken, 4 parti gece yarısı ortak açıklama yaptı. Bakan Soylu da Twitter’da ‘Amerika’da bir malımız var: FETÖ. Onu da orada bırakmayız’ ifadelerini kullandı

Soylu: ABD’de bir malımız var FETÖ

ABD’nin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’e yönelik aldığı yaptırım kararı Ankara’nın tepkisini çekti. TBMM Başkanı Binali Yıldırım, ABD Hazine Bakanlığı’nın iki bakana yönelik yaptırım kararının, hukuksuz ve son derece keyfi olduğunu belirtti. TBMM’deki dört siyasi parti grubu da kararı gece yarısı ortak açıklamayla protesto etti. Açıklamada, HDP’nin imzası yer almadı. Soylu da karara yönelik Twitter’dan “Amerika’da bir malımız var; FETÖ. Onu da orada bırakmayız, alacağız” mesajını attı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay da “Yaşanan son gelişmeler, büyük devlet olmanın ekonomik, askeri veya coğrafi büyüklük ile aynı olmadığını bir kez daha tüm dünyaya göstermiştir” mesajını paylaştı.

Haberin Devamı

Soylu: ABD’de bir malımız var FETÖ
‘Yanlıştan dönülmeli’

TBMM Başkanı Binali Yıldırım, yaptırım kararına ilişkin yaptığı açıklamada, “ABD Hazine Bakanlığı’nın Adalet Bakanımız Abdulhamit Gül ve İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu’yu hedef alan yaptırım kararı, hukuksuz ve son derece keyfi bir karardır. Türkiye’deki yargılama süreçlerine karşı saygısız bir tutumun göstergesi olan bu kararı şiddetle kınıyor ve bu yanlıştan dönülmesini bekliyoruz” dedi.

İçişleri Bakanı Soylu, Twitter’dan, ABD’nin kendisi ve Adalet Bakanı Abdulhamit Gül için aldığı yaptırım kararına ilişkin değerlendirmede bulundu. Soylu, “Amerika’da bir malımız var; FETÖ. Onu da orada bırakmayız, alacağız” ifadelerine yer verdi.

TBMM’deki dört siyasi parti grubu, ABD Hazine Bakanlığı’nın yaptırım kararını gece yarısı ortak açıklama yaparak protesto etti. Ak Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay ve İYİ Parti Grup Başkanvekili Yavuz Ağıralioğlu imzalarıyla yayımlanan ortak açıklama, “ABD’nin tehditlerine halkımızın ortak dayanışması ve kararlılığı ile ‘hayır’ diyoruz” başlığıyla duyuruldu.

Haberin Devamı

Açıklamada, ABD yönetiminin bir süreden beri Türkiye’ye yönelik dostluk, müttefiklik, ortak NATO üyeliği ile olduğu kadar ülkeler arası ilişkilerin uzun yıllar boyunca teşekkül etmiş değerleri bakımından da kabul edilemez tutum, beyan ve politikalarla yürüttüğü siyaseti ve nihayet bunun akıl ve mantık dışı son halkasını teşkil eden, “Türkiye hükümetinin iki bakanına yönelik Hazine Bakanlığı eliyle yürürlüğe koyduğu yaptırım kararının şiddetle protesto edildiği” vurgulandı.

Açıklamada bu tür uygulama ve tehditkar beyanların Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerde ortaya çıkmış sorunları çözmeye yardımcı olmadığı gibi ayrıca bunlara yeni sorunlar ekleme niteliği taşıdığı belirtildi. Ak Parti, CHP, MHP ve İYİ Parti gruplarının ortak açıklamasında, şu ifadelere yer verildi:

“Sürece İçişleri ve Adalet Bakanları’nın eklenmesini ve örneği görülmemiş bir şekilde iki bakanın şahsında doğrudan Türkiye Cumhuriyeti’nin varlığının ve kurumlarının hedef alınmasını hiçbir şekilde kabul etmediğimizi, bu karar sahiplerini iki ülkenin ortak çıkarları için en ciddi düzeyde sorun doğurma kapasitesinde gördüğümüzü, bu tür yol ve yöntemleri Türk halkının onur ve vakarıyla reddettiğimizi, bu yönde atılmış ve atılacak her tür adıma karşı milletimizin ortak kararlılığını ve dayanışmasını ifade ettiğimizi, icra organının uluslararası mütekabiliyet çerçevesinde gereken karşılığı vermesinin hak olduğunu kamuoyuna duyururuz.”

Haberin Devamı

HDP’ye yanıt verdi

HDP Grup Başkanvekili Ayhan Bilgen, açıklama yapılacağına ilişkin HDP’ye bilgi verilmediğini, bu nedenle bildiride imzalarının olmadığını açıkladı.

Ak Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş da, Ak Parti, CHP, MHP ve İYİ Parti’nin imzalaması, HDP’nin imza koymaması üzerine açıklama yaptı. HDP’li yetkililerin, “açıklama için aranmadık” sözlerine karşılık veren Muş, “HDP’nin terörle arasına mesafe koymadığını” belirterek, “Türkiye’nin meselelerinde, Türkiye’nin yanında değil de hep karşısında duran partinin aranacak bir tarafı yok” dedi.

Haberin Devamı

Soylu: ABD’de bir malımız var FETÖ
‘Büyük devlet olmak coğrafi büyüklük değil’

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay da, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, şunları kaydetti:

“Yaşanan son gelişmeler, büyük devlet olmanın ekonomik, askeri veya coğrafi büyüklük ile aynı olmadığını bir kez daha tüm dünyaya göstermiştir. Büyük devlet olmak, uluslararası hukuk çerçevesinde hareket etmeyi, yapılan anlaşmalara bağlı olmayı, adalet ve saygınlık ilkesine sadık kalmayı, halkının çıkarlarını küçük çıkar gruplarının üstünde tutmayı ve daima mazlumların yanında olmayı gerektirir. Biz, bayrağı, vatanı ve milletiyle birlikte büyük bir devletiz. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde büyük devlet olmanın gereğini yapmakta bir an bile tereddüt etmeyiz.”