Siyaset Suriyelilere baktığın kadar bana bakmıyorsun

Suriyelilere baktığın kadar bana bakmıyorsun

09.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul’da buluştuğu Romanları iktidara isyan etmeye çağırırken, “’Suriyelilere baktığın kadar bana bakmıyorsun. Onlar birinci sınıf, ben Fatih’ten beri buradayım hala üçüncü sınıf vatandaşım’ diyeceksiniz” dedi.

Suriyelilere baktığın kadar bana bakmıyorsun

Şişli Belediyesi’nin dün Hilton Oteli’de düzenlediği ‘Dünya Romanlar Günü’ etkinliğin katılan Kılıçdaroğlu’nu müzik eşliğinde oynayarak bekleyen Romanlar, salona girişinde CHP liderine yoğun sevgi gösterisinde bulundular. Romanlara seslenen Kılıçdaroğlu, özetle şunları söyledi;

Haberin Devamı

‘Kaç Roman var?’

“Bu ülkede kaç Roman kardeşimiz var, bilen yok. Her kafadan bir ses çıkıyor. Ama bir eski rakam var. 1831 yılına ait. Osmanlı nüfus sayımı yapıyor ve 500 bin Roman’ın olduğunu tespit ediyor. Bazıları 4 milyon, bazıları 14 milyon, bazıları 20 milyon diyor. O zaman bir şey yapacağız. Önce Roman kardeşlerimizin Türkiye’de dağılımını ve sorunlarını çözmek için siyaset kurumunu aktif olarak devreye sokacağız. Siyaset kurumu derken CHP’yi kastediyorum. Çünkü CHP ezilmişlerin partisidir.

Romanların 5 temel sorunu var: Bir eğitim, iki sağlık, üç istihdam, dört barınma, beş sosyal hizmet ve yardımlara erişme sorunu. Eğitim sorunu, Roman vatandaşlarının da Türkiye’de yaşayan her vatandaşımın da en temel sorunudur. Eğitim harcamaları kesinlikle aileye yük olmamalıdır. Bütün eğitim harcamaları defter, kitap, servis devlet tarafından karşılanmalıdır.

Haberin Devamı

Keyfi yardım

Yoksul Roman kardeşlerime zaman zaman yardımlar yapılıyor. İktidarın keyfine göre, iktidarın zamanlamasına göre yardım yapılıyor. Sosyal güvenlik herkes için bir haktır ve bu haktan kimse vazgeçemez. Sosyal güvenlik hakkını lütuf mantığı ile yapmak kabul edeceğimiz bir şey değildir. Yoksulluğu bu coğrafyada kesinlikle bitireceğiz. Aile sigortasıyla bitireceğiz. Siz bu ülkenin en köklü tarihine sahip olan kesimlerisiniz. Fatih Sultan Mehmet İstanbul’u alırken, o dönemde adı Sultan Mahallesi olan, daha sonra değiştirilip Sulukule yapılan yerde sizler oturuyordunuz. Fatih Sultan Mehmet İstanbul’u alırken sizler oradaydınız. Ama geldiler, sizi yerinizden ettiler, yurdunuzdan ettiler, oraya lüks konutlar yaptılar. Burada Romanlar oturmasın, onlar gitsin fakir mahallelerde otursun dediler. Bunu affetmiyorum, bunu hakaret sayıyorum Romanlara.

Suriyelilere baktığın kadar bana bakmıyorsun

‘İsyan edeceksiniz’

2019’da önünüzde iki seçenek var. Bir, demokrasi, iki tek adam rejimi. Demokrasiyi isteyenler hep birlikte hareket etmek zorundayız. Bu işin sağı, solu, partisi, kimliği yok. Demokraside herkes sosyal devlete dönüp ‘İşsizim, iş bulacaksın’ demeli. ‘Çoluk çocuk aç, onlara sosyal yardım yapacaksın’ diyebilmeli. ‘Çocuklarıma iyi bir eğitim istiyorum, hastanede adam gibi tedavi istiyorum.’ ‘Suriyelilere baktığın kadar bana bakmıyorsun. Onlara verdiğin para kadar bana vermiyorsun. Onlar birinci sınıf vatandaş, ben Fatih’ten beri buradayım hala üçüncü sınıf vatandaş.’ İsyan edeceksiniz, ‘kabul etmiyoruz diyeceksiniz.’ 2019’da hep beraber sandığa gideceğiz ve bu ülkeye birinci sınıf demokrasiyi getireceğiz.”