Siyaset Suriye’ye güvenli dönüş için yeni şehirler inşa edilecek

Suriye’ye güvenli dönüş için yeni şehirler inşa edilecek

23.05.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Yaşanan insani trajediye son vermenin yanı sıra geri dönüşleri teşvik etmek ve göçü Suriye topraklarında tutmak amacıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan Güvenli Bölgeler Projesi kapsamında 1.5 milyon sığınmacının Suriye’ye geri dönüşü planlanıyor.

Suriye’ye güvenli dönüş için yeni şehirler inşa edilecek

NAMIK DURUKAN Ankara - 2016 yılından bugüne kadar oluşturulan güvenli bölgelere yaklaşık 500 bin Suriyeli dönüş yaptı. Geri dönüşleri teşvik etmeye yönelik proje kapsamında ikinci etapta altı bölgede toplam bir milyon kişinin ikamet edeceği beş ana, beş küçük merkez inşa edilecek. Üçüncü etapta ise 500 bin sığınmacı için bölge genelinde toplu merkezler inşa edilecek.

Haberin Devamı

İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı ve Suriye’deki kaynaklardan elde edilen bilgiye göre, projenin bu yıl içinde başlayıp bir yıl içinde tamamlanması bekleniyor. Uluslararası yardım kuruluşlarının sağladığı fonlarla Suriye topraklarında 13 bölgede 200-250 bin konut yapılması planlanıyor.

TEŞVİK AVANTAJLARI

Gönüllü dönmek isteyen Suriyeli ailelere dayalı döşeli konutların yanı sıra bir çok imkân da sağlanacak. Türkiye’yi ziyaret etmek isteyenlere ise yılda dört kez ülkeye giriş izni verilecek. Çocuklar gittikleri yerde eğitimlerini Türkçe müfredata kapsamında sürdürüp Türkçe diploma alacak.

ERDOĞAN AÇIKLAMIŞTI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Memursen ve Mehmed Akif İnan Vafkı ile ‘Bir Aradayız İdlib’in Yanındayız’ kampanyası kapsamında AFAD Koordinasyonunda 12 STK tarafından yapılan briket evlerin teslimi töreninde, “Kimse vatanını, evini, düzenini sebepsiz yere terk etmez. Kimse keyfi yere belirsiz bir geleceğe doğru yürümez. Böyle bir mecburiyetle karşı karşıya kalanlara sınır ve gönül kapılarımızı açmak onlara her türlü desteği vermek bizim insanlık borcumuzdur” demişti.

Haberin Devamı

Erdoğan, "Sadece mazlumların canlarını ve onurlarını kurtarmalarını sağlamak için kapılarımızı açmakla kalmadık. Onların yeniden evlerine dönmeleri içinde her türlü gayreti gösterdik, gösteriyoruz. Türkiye’nin Suriye’de derinleşen insani trajedi karşısında sınır ötesi harekatlarını başlattığı 2016 yılından bugüne kadar oluşturduğu güvenli bölgelere yaklaşık 500 bin Suriyeli geri dönüş yapmıştır. Göçü sınır ötesinde tutmaya yönelik stratejimizi gönüllü geri dönüşleri teşvik edecek projelerle destekliyoruz. Özellikle briket evler bu adımlardan biriydi. Şimdi de ülkemizde misafir ettiğimiz 1 milyon Suriyeli kardeşimizin gönüllü geri dönüşünü sağlayacak yeni bir projenin hazırlıkları içindeyiz. Bu projeyi ülkemizdeki ve uluslararası sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle hayata geçireceğiz.” ifadelerini kullanmıştı.