Siyaset Susurluk'u tıkayanlar var

Susurluk'u tıkayanlar var

06.11.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Susurluk'u tıkayanlar var

Susurluku tıkayanlar var

Norveç gezisini sürdüren Başbakan Yardımcısı, Milliyet'in Susurluk, insan hakları ve AB ilişkileriyle ilgili soruları yanıtladı

BAŞBAKAN Yardımcısı Bülent Ecevit, dün Norveç'in başkenti Oslo'ya uçarken, "Susurluk skandalı", insan hakları ve AB ile ilişkiler konusunda önemli açıklamalar yaptı.
Ecevit, Norveç ve Danimarka'yı kapsayan resmi ziyaretini gerçekleştirmek amacıyla, içinde Milliyet'in de bulunduğu özel uçak ile Oslo'ya uçarken, "Susurluk skandalı"nın jandarma boyutunda da olayın aydınlatılmasının tıkandığını ima eden sözler söyledi.
Ecevit, Milliyet'in "Susurluk'un orduda uzantısı olduğu ve ordunun yıpratılmaması için olayın kapatıldığı iddiası var. Sizin izleniminiz nedir?" sorusunu şöyle yanıtladı:
"Hükümette böyle bir eğilim kesinlikle yok. Hükümette bu gündeme gelmedi ve kimsenin üzerinde böyle bir baskı uygulanmadığından eminim. Fakat sistemden kaynaklanan sorunlar var. Güvenlik görevlileriyle ilgili soruşturmayı yine güvenlik görevlilerinin yapması gibi. Memurin Muhakemat Kanunu'nun bazı suçların örtbas edilmesi için bahane olarak kullanılması gibi aksaklıklar var."
Ecevit, "Örneğin bir Jandarma Komutanı çağrıldığı halde TBMM Komisyonu'na ifade vermiyor. Neden?" sorusuna da "Öyle, aylardan beri bazı güvenlik görevlileri kendileri ile ilgili davalara sanık olarak çağrıldıkları halde gitmiyorlar. Bir Metin Göktepe olayı ortada" karışılığını verdi. Ecevit, "Jandarma Susurluk konusunda kendi bünyesinde ciddi bir soruşturma yapıyor mu?" sorusunu ise "Öyle, maalesef bir yerde tıkanıyor" diye yanıtladı.

Ecevit, Türkiye - AB ilişkilerini değerlendirirken de, Türkiye'nin insan hakları ihlalleri konusundaki eleştirileri anlayışla karşıladığını, ancak insan haklarının bahane edilerek siyasal koşulların dayatılmasının da kabul edilemeyeceğini söyledi. Ecevit, "Hangi koşullar dayatılıyor?" sorusunu yanıtlarken, "Federasyon, özerklik, PKK'ya destek olmak gibi şeyler" dedi.
Ecevit, insan hakları konusunda Türkiye'nin başkalarının önerilerine ihtiyacı olmadığını, Batı'da birçok ülkede de terörü ve bölücülüğü önlemeye yönelik yasalar bulunduğunu belirtti. Ecevit, "Örneğin Danimarka'nın ceza yasasının 8. maddesi ile bizim Terörle Mücadele Yasası'nın 8. maddesi hemen hemen aynı. Ancak bizde, bazı cezalarda ölçü kaçırılıyor ve uygulamalarda da sorunlar çıkıyor" diye konuştu.

Terörle Mücadele Yasası'nın 8. maddesinde düzenleme yapılmasının henüz hükümetin gündeminde olmadığını bildiren Ecevit şöyle devam etti:
"Ancak başka alanlarda çalışmalar olacak. Mesela Yağmurdereli olayında karşımıza çıktı. Bir suçtan hüküm giyen birisi iyi halden erken salınıyor, bambaşka bir suçtan eski cezasını yeniden çekiyor. Oysa bunun makulu, aynı cinsten bir suçu yeniden işlerse ceza alması. Bu konuda 4 - 5 yasada değişiklik gerekiyor. Üzerinde çalışıyoruz."

Ecevit resmi bir ziyaret için geldiği Oslo'da Norveç Başbakanı Kjell Magne Bondevik ve Dışişleri Bakanı Knut Vollebaek ile görüştü. NATO, Rusya ile ilişkiler, AGİT, BAB gibi güvenlik politikaları, Balkanlar, Kıbrıs, Ege Denizi, Kafkasya, Ortadoğu gibi bölgesel konular ve Türkiye'deki siyasi durum ele alındığı görüşmede, Ecevit Yunanistan ile ilişkiler ve Kıbrıs konusunda Türkiye'nin tezlerini anlattı. Norveç tarafı ise Türkiye'deki insan hakları ihlallerini gündeme getirdi.
Ecevit ayrıca, Irak hükümeti Kuzey Irak'ı denetimi altına alana kadar Türkiye'nin bölgede geçici güvenlik çizgileri oluşturmaya devam edeceğini de söyledi.