Siyaset Tabela operasyonu

Tabela operasyonu

05.09.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

İstanbul’da ilçe belediyeleri mevzuata uygun olmayan ve görüntü kirliliği yaratan tabelalara savaş açtı. Kaldırılan tabelalar arasında Suriyeli nüfusla birlikte artan Arapça tabelalar çoğunlukta

Tabela  operasyonu

İlçe belediyeleri mevzuata uygun olmayan ve görüntü kirliliği yaratan tabelalara savaş açtı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türk Dili Kurultayı’nda dikkat çektiği yabancı dille yazılı tabelalar da belediye ekiplerince kaldırılıyor.
230 tabela kaldırıldı
Belediyelerin yürüttüğü tabela çalışması İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait Reklam, İlan ve Tanıtım Yönetmeliği ile Türk Standartları Enstitüsü’nün tabela standartları uyarınca gerçekleştiriliyor.
Suriye’deki iç savaşın ardından İstanbul’un çeşitli ilçelerine yerleşen Suriyelilerin açtığı işletmeler en çok kural ihlali yapanların başında geliyor. Beyoğlu en çok yabancı dilde tabelanın bulunduğu ilçelerden biri.
20 bin Suriyeli
Belediye sınırları içerisinde yaşayan 250 bin kişinin yaklaşık 20 bini Suriyeli. Bu nedenle de iş yerlerinde Arapça tabelalar oldukça fazla. Yönetmeliğe uygun olmayan tabelalara yönelik çalışma başlatan Beyoğlu Belediyesi Zabıta ekipleri, yabancı dillerde asılan ışıklı ve LED’li tabelaların sahiplerini ilk olarak uyarıyor.
Tabelalar verilen sürede sökülmezse ekipler tabelaları kaldırıyor. Son 15 günde belediye ekipleri, ilçedeki 230 tabelayı kaldırmış. İBB’nin yönetmeliğine tabelaların tespit işleminin sürdüğünü kaydeden, belediye yetkilileri, çalışmaların bayramdan sonra devam edeceğini ifade etti.
Para cezası verilecek
Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 8. Uluslararası Türk Dili Kurultayı’ndaki uyarılarının ardından ilçe genelindeki yabancı dil kullanılan tüm tabelaların denetlenmesi talimatını verdi. Bu talimatın ardından da zabıta ekipleri tabelaların en yoğun olduğu semtlerden Veliefendi Mahallesi’nde yabancı dille yazılı tabelaları sökmeye başladı.
Belediye yetkilileri 10 Ağustos’tan bugüne ilçedeki 40 kadar tabelanın kaldırıldığını ifade ederken, yönetmeliğe uymayan tabelaların tekrar asılması halinde ilgililere para cezası uygulanacağını söyledi.

Tercüme zorunlu LED yasak

Büyükşehir Belediyesi’nin Tanıtım, Reklam Yönetmeliği’nde “Tescilli markaların tanıtım/reklam mesajları yabancı bir dilde iletilmek isteniyorsa o dilden yapılmış bir tercümenin bulunması zorunlu olup bu tercümede kullanılan Türkçenin açık, anlaşılır ve net olması esastır” deniliyor.
TSE’nin tabela standartlarından bazıları da şöyle;
Tabelalar imla kurallarına dikkat edilerek, uygun puntolarla yazılacak. Tabelalarda Türkçe kelimeler kullanılacak ancak tabelada yabancı dilde ifadeler de istenilmesi halinde, yabancı dildeki kelimeler Türkçe metnin altına yüzde 25 küçük puntolarla yazılacak.
Tarihi özelliği bulunan tabelalar korunacak, tarihi özelliği bulunan binalarda tabela seçimi ise yapı mimarisi dikkate alınarak yapılacak.
Tabelalar ışık verici vasıtalarla süslenmeyecek. Sade, anlaşılır, logo ve yazı dışında başka unsurlar bulundurmayacak. Bina giriş kapılarına asılabilecek tabelalar 40 santimetreden 60 santimetreye sağlık kuruluşunun ana yollardan uzak oluşu sebebiyle konulabilecek bilgi levhaları 100 santimetreye 80 santimetreden, acil tabelası ise 50 santimetreye 70 santimetreden küçük olamayacak.
Acil tabelası dışındaki tabelalar, bina yüzeyine dik olacak şekilde asılmayacak. Tabelaların direkleri, engellilerin dolaşımını engellemeyecek ve şehir estetiğini bozmayacak şekilde yerden en az 2,25 metre yüksekte duracak konumda yerleştirilecek.
Tabelalarda dil, ırk, cinsiyet, din ve mezhebe dayalı ayrımcılık belirten öğeler, alkollü içki, sigara ve uyuşturucu maddeleri çağrıştıracak, korku ve batıl inançları içeren, toplumun acıma duygularını istismar edecek şekilde, hasta, bebek, çocuk, yaşlı ve engellilerle ilgili ifade veya görüntüler kullanılmayacak.

1817 iş yerine tebligat

Göçmen nüfusun diğer ilçelere göre daha fazla olduğu Fatih ise tabela kirliliğinin en yoğun olduğu ilçelerin başında geliyor. Çok sayıda tarihi binaya ev sahipliği yapan ilçenin dış cephe çalışmaları uzun bir süredir devam ediyor. Yetkililer, son bir yılda Fatih’te 370’i ‘ışıklı’ olmak üzere 471 tabelanın düzenlemelere aykırı oldukları gerekçesiyle kaldırıldığını söyledi. Belediye ayrıca, 1817 işyerine de şehrin tarihi kimliğine uygun olmayan tabelalar nedeniyle tebligat yaparak değiştirilmelerini istemiş.