Siyaset Tanla: Cumhuriyet tehlikeye sürekleniyor

Tanla: Cumhuriyet tehlikeye sürekleniyor

24.02.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Tanla: Cumhuriyet tehlikeye sürekleniyor

Tanla: Cumhuriyet tehlikeye sürekleniyor

BAŞBAKAN Necmettin Erbakan'ın dün Milliyet'e yer alan "ANAP ve DSP'yle şeriat konusunda aynı noktadayız. CHP'yi önemseyemeye gerek yok" sözlerine siyasiler tepki gösterirken DSP İstanbul Milletvekili Bülent Tanla, "Erbakan ve RP şeriat ve İslamı özdeşleştirerek cumhuriyetimizi karanlık ve tenhlikeli noktalara sürüklemektedir" dedi.
"Şeriatla İslam özdeşleştirilmemelidir" diyen Tanla şunları söyledi:
"Cumhuriyetimizin hedefi çağdaşlıktır, aydınlanmadır. Erbakan'ın şeriat yoluyla kadını toplumdan dışlayan, laik kanunlar yerine şeriatın uygulanmasını isteyen bu gereksiz tutumunu bırakması gerekir. Cumhuriyetimiz laik sistemi göre kurulmuş bir devlettir. Laiklik dinle devlet işlerinin birbirinden ayrılmasıdır. RP'nin `biz Müslümanlar' demagojisini sürdürmesi toplumda gerginlik yaratmaktadır. Bu politikalarla topluma kutuplaşma ve çatışma tohumları ekilmektedir. Bu tartışmaların ne faydası ne de gereği vardır."
* Ali Kemal Başaran (ANAP Genel Başkan Yardımcısı): "Başbakan bakışını son günlerde güzel ifade etmeye başladı. Şeriat bana göre Müslümanların yaşam tarzıdır. Bunu kastediyorsa bütün yüreğimle katılırım, ancak din devleti kurmayı kastediyorsa buna asla katılmayız."
* Haydar Oymak (CHP Genel Sekreter Yardımcısı): "RP, şeriat konusunda takiyye yapıyor. Refahyol, kurulduğundan itibaren Türkiye laik - antilaik tartışmasının içine çekilmeye çalışıldı. Bunun baş mimarı da Başbakan Erbakan. Herkes şeriatın ne olduğunu biliyor. Şeriattan, din değil, devletin teokratik esaslara göre yönetilmesi kastediliyor. Cumhurbaşkanı'nın sözleri ve tavrı da bunu açıkça ortaya koyuyor."