Siyaset Tarım Bakanı: 1.5 milyar insan kilo vermek için para harcıyor

Tarım Bakanı: 1.5 milyar insan kilo vermek için para harcıyor

03.07.2008 - 13:04 | Son Güncellenme:

.

Tarım Bakanı: 1.5 milyar insan kilo vermek için para harcıyor

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, maliyetler dikkate alındığı zaman şu anda piyasada oluşan hububat
fiyatlarının tatminkar düzeyde bulunduğunu, fiyatlar belirli bir rakamın altına düşünce hububatta müdahale alımında bulunulacağını bildirdi. Türk kültüründe ekmeğin her zaman kutsal sayıldığını ve yerde bulunan bir ekmeğin öpülerek daha yüksek yerlere konulduğunu belirten Eker, "Günümüzde karşı karşıya kaldığımız küresel gıda problemlerini dikkate aldığımızda bunun ne kadar önemli olduğunu daha iyi anlıyoruz" dedi. Yeryüzü yeterli miktarda gıda üretimi olmasına rağmen üretimin dağılımındaki adaletsizlikten dolayı bugün yaklaşık 850-860 milyon civarında insanın aç yaşadığına işaret eden Tarım Bakanı, dünyadaki yaklaşık 1,5 milyar şişman insanın da aldığı kiloları vermek için para harcadığını söyledi. Eker, "1,5 milyar insanın kilo vermek için harcadığı para ile 860 milyon insanı doyurmak mümkündür" diye konuştu.

Haberin Devamı

EN ÇOK İSRAF EDİLEN BESİN EKMEK

Türkiye’de en çok israf edilen besin grubunun başında ekmeğin yer aldığını anlatan Eker, tarımdan sorumlu bakanlık olarak bu konuya dikkat çekmek için bir çalışma yaptıklarını söyledi. Bugün Türkiye’de günlük olarak üretilen 200 gramdan 123 milyon adet ekmeğin yaklaşık 6,1 milyon adedinin israf edildiğine dikkat çeken Eker, ekonomik değer bakımından israfın 450-500 bin ton buğday anlamına geldiğini bildirdi. Eker, ekmek israfının önlenmesine yönelik kampanya çerçevesinde ulusal kanallara tanıtım filmlerinin yayımlanacağını kaydetti.

SU TASARRUFUNUN ÖNEMİ

Küresel ısınma çerçevesinde su tasarrufunun da çok önemli olduğunu anlatan Bakan Eker, suyun tasarruflu kullanılması için çiftçilerin damla veya yağmurlama suluma konusunda desteklendiğini ifade etti. GAP çerçevesinde sulama projelerinin tamamlanması ve Konya ovasının sulanmasının büyük önem taşıdığını kaydeden Eker, bu projelerin en kısa zamanda tamamlanacağını söyledi. Güneydoğu başta olmak üzere Türkiye’de 35-36 ilin bu yıl kuraklıktan etkilendiğini ve bu illere bağlı 227 ilçede ölçümlerin yapıldığını anlatan Tarım Bakanı, zarar gören çiftçilere tohumluk desteği ve borç ertelenmesiyle ilgili hazırlanan kararnamenin şu anda Bakanlar Kurulunda bulunduğunu hatırlattı. Eker, kuraklığa rağmen Türkiye’nin ihtiyacını giderecek kadar hububat rekoltesi beklendiğini de vurguladı.

Haberin Devamı

HUBUBATTA MÜDAHALE ALIMLARI

Hububatta hasat döneminin başlamasıyla birlikte TMO’nun emanet alımlara başladığını ve Ofisin şu ana kadar 90 bin ton üzerinde emanet alım yaptığını anlatan Eker, çiftçilere seslenerek, "Ürünün bol olduğu dönemde ürününüzü hemen satmayın, bize emanet bırakın. Biz acil ihtiyaçlarınız için ürününüzün yüzde 30’u oranında avans vereceğiz"
dedi. Maliyetler dikkate alındığı zaman hububat ürünlerinde şu anda piyasada oluşan fiyatların tatminkar düzeyde bulunduğuna işaret eden Eker, "O nedenle biz belirli fiyatın altına düşünce müdahale edeceğiz" dedi.
Eker, geçen sene olduğu gibi bu sene hububata prim ödemesi yapılacağını, ayrıca baklagillere de pirim ödemesinde bulunulacağını da bildirdi. İlk çeyrekte tarımda yüzde 5,6’lık büyümenin sevindirici olduğunu ifade eden Eker, ikinci çeyrekte sektörün daha da büyümesini beklediklerini söyledi.