Siyaset Tasfiye planı Resmi Gazete'de

Tasfiye planı Resmi Gazete'de

19.02.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Tasfiye planı Resmi Gazete'de

Tasfiye planı Resmi Gazetede

ANAYASA Mahkemesi RP'nin kapatılmasına ilişkin gerekçeli kararı bitirme aşamasına gelirken, kapatılan partilerin mal varlıklarının tasfiyesine ilişkin tebliğ dünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.
TBMM Başkanlığı'nın gerekçeli kararın yayımlanmasından sonraki işlemleri sıralamasının ardından, Maliye Bakanlığı, Hazine ve diğer ilgili birimler de çalışmalarını tamamladı. Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nün, ilk kez RP için uygulanacak olan, Siyasi Partiler Yasası'na Göre Kapatılan Partinin Mal Varlıklarının Tasfiyesine İlişkin Genel Tebliği, Resmi Gazete'de yayımlandı.
Tebliğe göre, Hazine, kapatılan partilerin mal varlığından tespit ve tasfiye giderleri düşüldükten sonra kalan tutar nispetinde sorumlu olacak. Mal varlığı tespiti için illerde valinin görevlendireceği kişi başkanlığında il milli emlak müdürlüğü, muhasebe müdürlüğü ve emniyet müdürlüğünden birer görevlinin katılımıyla il tespit komisyonları, ilçelerde ise kaymakamın görevlendireceği kişi başkanlığında mal müdürlüğü, emniyet amirliği veya emniyet müdürlüğünden birer görevlinin katılımıyla ilçe tespit komisyonları kurulacak.
Bu komisyonlar, kapatılan partiye ait her türlü defter ve bilgileri tespit edecek ve düzenledikleri raporları 20 gün içinde tutanaklarla birlikte illerde defterdarlığa, ilçelerde ise mal müdürlüğüne teslim edecek. Genel merkezdeki tespiti ise yetkili parti temsilcisinin de hazır bulunmasıyla maliye müfettişleri ve hesap uzmanları yapacak.
Tespit komisyonlarınca belirlenen durumun, kayıt ve belgelere uygunluğunu, tüm hesaplarıyla alacak ve borç iddialarını incelemek, gerekirse yeni araştırma yapmak üzere il merkezinde bir inceleme grubu da oluşturulacak. Gereksinim duyulması halinde, bir ilde birden fazla inceleme grubu da meydana getirilebilecek.
Tebliğe göre, kapatılan partinin mal varlığı şu kalemlerden oluşacak:
Kapatılan partinin (yurtdışındakiler dahil) mal varlığı, nakit (tedavüldeki kağıt ve madeni para, çek), döviz dahil menkul kıymetler, nakil vasıtaları, taşınır ve taşınmaz mallar, her türlü hak, alacak ve borçlar.
Partinin nakit varlığı derhal, diğerleri ise paraya çevrildikten sonra mal sandıklarında parti adına açılacak emanet hesabına yatırılacak. Kapatılan partinin bankalar ve diğer finans kuruluşlarındaki kiralık kasalar dahil tüm hesapları da bloke edilecek.
Her çeşit büro eşyası, mefruşat, hesap, yazı, bilgisayar, fotokopi, teksir makineleri, ses alma cihazları, radyo, televizyon, kitap, tablo, biblo gibi malzemelerden oluşacak taşınır mallar, mülkiyeti Hazine'ye intikal eden binalara nakledilecek. Demirbaş eşya defterinde kayıtlı olup da yerinde bulunmayan kitap, dergi, broşür gibi yayınlardan suç unsuru taşımayanlar satılarak tasfiye edilecek, tasfiye edilemeyenlerden kullanılacak değerde olanlar ise SEKA'ya satılacak.
Kapatılan partiye ait taşınmaz mallardan, kamu hizmetinde kullanılabilecekler, bedeli de belirtilmek suretiyle o hizmete tahsis için Maliye Bakanlığı'na teklif edilecek.
Partinin özel mülkiyetine konu olabilecek olan, ancak henüz tapuda kayıtlı olmayan ve bağış, vasiyet gibi nedenlerle partiye bırakılmış malların da noter, özel idare ve vergi dairelerinden soruşturulmak üzere, Hazine'ye intikali sağlanacak.
Tebliğ uyarınca partinin alacak ve hakları, defter ve belgelerin incelenmesinin yanı sıra, parti mensupları veya üçüncü şahısların beyanları da değerlendirilerek, tapu ve icra daireleri, mahkemeler ve ilgili diğer yerlerden araştırılarak tespit edilecek. Bunlardan paraya çevrilmesi mümkün olanların derhal Milli Emlak servislerince tahsili sağlanacak. Paraya çevrilemeyenler için de Hazine adına intikal ve tescil işlemi yapılacak. Tahsil edilemeyen alacak ve haklar ise Maliye Bakanlığı'na bildirilecek.

Hazine, kapatılan bir siyasi partinin borçlarının tümünü üstlenmeyecek. Hazine, siyasi parti borçlarından kendisine intikal eden mal varlığından tespit ve tasfiye giderleri düşüldükten sonra kalan tutar nispetinde sorumlu olacak.
Alacaklılar, mahallin en büyük mal memurlarına belgeleriyle birlikte bir dilekçeyle birlikte en geç bir ay içinde başvuracak. Başvurulara, mahkeme ilamlarının asıl veya tasdikli örneği, kira kontratları, faturalar, tesellüm makbuzları gibi belgeler eklenecek.
Siyasi partinin kiracı olarak oturduğu taşınmaz malın kira bedeli olarak partinin muhasebe kayıtlarında yazılı miktar alınacak. Kapatılan parti adına açılmış telefon, elektrik, su, doğalgaz, kablolu televizyon ve İnternet gibi tüm abonelikler öncelikle iptal edilecek. Bunlara ilişkin borçlar, ilk talimata kadar ödenmeyecek.
Partide çalışan sözleşmeli personele kapatma kararının kesinleştiği tarihten sonra, ücret ödenmesi söz konusu olmayacak. Milli Emlak Genel Müdürlüğü, gerekçeli kararın Resmi Gazete'de yayımlanmasından sonra, RP'nin mal varlığının tespiti için ayrıca bir duyuru hazırlayacak.