Siyaset Tatil paramı ödedim

Tatil paramı ödedim

28.08.2008 - 02:48 | Son Güncellenme:

Köşk'teki 1. yılını NTV'ye değerlendiren Cumhurbaşkanı, 'Özel hayatımla ilgili yaptığım harcamaları karşılamışımdır. Son tatilde de bana düşen kısmını ödedim' dedi. Gül, Çukurambar'da Erdoğan’la görüşmesini ise, 'Gizli kapaklı bir şey yok' diye değerlendirdi

Tatil paramı ödedim

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, eniştesi ve AKP İzmir Milletvekili Mehmet Tekelioğlu’nun Çukurambar’daki evinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la 5 saat süren görüşmesi için, “Bazen bizim de rahat konuşabileceğimiz bazı şeylere ihtiyacımız var” yorumunu yaptı.
Çankaya’daki bir yıllık görev süresinde yaptıkları için “Herkesi kucakladım, vicdanım rahat, yeminime sadığım, tarafsız kaldım” diyen Gül, yasal olarak ancak “hükümlüleri affetme yetkisi” bulunmasına karşın, Ergenekon davası kapsamında tutuklanan İP Genel Başkan Yardımcısı Ferit İlsever’in affedilmesi konusunu da incelettiğini belirterek, “Talebi gelirse gereğini yaparım” dedi.
Cumhurbaşkanlığına seçilmesinin üzerinden geçen bir yılı dün Çankaya Köşkü’nde NTV’ye değerlendiren Gül, şu mesajları verdi:

VİCDANIM RAHAT:
Tarafsızlığıma bağlı kaldığıma inanıyorum. Yeminime sadık kaldım. Herkesi kucakladım. Vicdanım bu anlamda rahat. Cumhurbaşkanlığım döneminde davet yaparken hiçbir ayrım yapmadım. Bana karşı kampanyalar organize edenleri de davet ettim. Yanlış yaptığım olabilir ama genel olarak baktığımda içim rahat.

VETODA ÖNCEKİLERE BAKIN:
Benden önceki Sayın Cumhurbaşkanı bir veto etmiş, ondan önceki 2 veya 3. “Gelen yasaların şu kadarını veto ettim” diye övünemem. Söylenenler siyasi amaçlı. Benden önceki cumhurbaşkanları atamalarda bir senede neler yapmış, ona baksınlar.

REKTÖRLER MİLLETVEKİLİ GİBİ SEÇİLMEMELİ:
28 rektör atadım. 22’si birinci olarak gönderilen insanlardı. Eleştiri yapılırken önyargılı olunmamalı. AKP’den aday olan bir rektörü atadığım doğru. Muhalefet partilerinde görev almış değerli başka rektörler de var. Niye onlardan bahsedilmez? En doğru adayın o olduğunu gördüğüm için onu atadım. 3. sıradakinin atanması doğru değil. Rektörlerin üniversite içinde milletvekili seçilir gibi seçilmesinin doğru olmadığı kanaatindeyim. Dolayısıyla ben yeni bir sistem getirilmesi, cumhurbaşkanını bu işe hiç karışmamasını arzu ediyorum.

TATİL PARASI CEPTEN:
(“En son yat geziniz tartışıldı” anımsatması üzerine) Tatil herkesin hakkı. Görevini daha iyi yapması için. Özel hayatımla ilgili ne yaptıysam harcamalarımı karşılamışımdır. Son tatilde de bana düşen kısmını ödedim. Dışişleri Bakanlığım döneminde 5 senede hiç tatil yapmadım. Savaştaki ülkelerin liderleri bile tatil yapıyor.

EŞİM NEYSE O:
(Hayrünnisa Gül’ün, first lady olarak türban takma tartışmaları için) Benim eşim neyse o. Hayatı nasılsa, hayatımız nasılsa öyle devam ettiriyoruz. Halkın içine girerseniz böyle problemler söz konusu değil. İnsanların karakteri önemli. Ben şekille ilgilenmem açıkçası. (...) Türban falan filan insanlar nasıl isterlerse öyle hareket etsin, bana ne. Niye ben o konulara gireyim?

ERBAKAN AFFI:
Sayın Erbakan affedilirken, daha doğru cezasının geri kalan kısmı kaldırılırken, sadece hükümlülük kısmı sona erdirilmiştir. Tazminatlar devam etmektedir. 

“DOKUNULMAZLIĞIMI KALDIRIN” DEDİM:
RP döneminde ceza davası açıldı. O zaman milletvekili olmayan partinin genel başkanı, genel sekreteri, genel muhasibi yargılandı ve beraat etti. Ben o davada milletvekili olduğum için yargılanamadım. Buna rağmen komisyona gidip “dokunulmazlığımı kaldırın” dedim. Başkalarınınki olduğu için kaldırmadılar.

4. KİŞİ YOKTU:
Bizim insani konumlarımız, arkadaşlarımız, ilişkilerimiz var. O toplantıda benim olduğumu kimse bilmiyordu. Benim bilinmemem gerekmiş olsaydı, hiçbiriniz bilemezdiniz. “Git söyle” dedim, ev sahibi açıkladı. Gizli kapaklı birşey değil.
Bazen bizim de bir araya gelip rahat konuşabileceğimiz, demek ki bazı şeylere ihtiyacımız olabilir. Kendi aramızda konuştuk. Herkesin tabii ki zaman zaman konuşmaya ihtiyacı olur. Görüşmede 4. kişi yoktu.

HÜKÜMETE YANLIŞINI SÖYLERİM:
Hükümetle kavgalı olmak ayrı bir şey, hükümetle belli mesafeler içinde Türkiye’nin çıkarına çalışmak farklı bir şey. Hükümetin yaptığı doğru şeyleri yanlış diyerek ortaya çıkmamın doğru olmadığı düşüncesindeyim. Yanlış yapılırsa açık yüreklilikle söyler, düzeltmelerini isterim.

ERGENEKON’DA KİMSE ENGELLENMEMELİ: Önemli bir dava. Varlığını herkes bilirdi. Ama değinilmezdi. Şimdi memnuniyet verici bir şey var ki, savcılar çalışmalarını yapmışlar, ellerindeki delilleri ortaya koymuşlar, bu kadar silahlar, deliller toparlayarak mahkeme aşamasına gelinmiş. Mahkeme hüküm vermeden ismi geçenleri, kimseyi suçlu ilan edemeyiz. Açık, şeffaf şekilde, kimse engellenmemeli.

Haberin Devamı

‘Anayasa’da metot esas kadar önemli’
Gül, AB’nin Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn’in Milliyet aracılığıyla yaptığı uzlaşma çağrısı ile ABD’li anayasa profesörü Andrew Arato’nun yeni anayasa açıklamalarına ilişkin soruyu da yanıtladı.
Anayasa çalışmalarının geniş katılımla gerçekleşmesi gerektiğini söyleyen Gül şöyle konuştu: “Bütün siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşlarının yeni anayasa talepleri söz konusu. Benim önem verdiğim nokta, bunun metodolojisinin çok iyi tayin edilmesi gerektiği. Anayasa nasıl değiştirilir, bütün kurallar ortadadır. Anayasa yapılırken mümkün olan en geniş katılımının sağlanması ve görüşleri almanın önemli olduğunu düşünüyoruz. Onun için ‘metot bazen esas kadar önemlidir’ diyorum.”