Siyaset Tatsız başladı

Tatsız başladı

29.06.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

TBMM’nin 24. dönemi, tarihinde görülmemiş bir yemin kriziyle açıldı. Protesto ve boykota sahne olan Meclis’te gözler hükümetin atacağı adıma çevrildi...

Tatsız başladı

Diyarbakır’dan BDP desteğiyle Bağımsız Milletvekili seçilen Hatip Dicle’nin vekilliğinin düşürülmesi ve mahkemelerin cezaevindeyken CHP, MHP ve BDP’den vekil seçilen 8 ismin tahliye taleplerini reddetmesinin gölgesinde gerçekleşen TBMM açılışına, BDP’nin parlamentoyu, CHP’nin “yemini” boykot etmesi damga vurdu.
Genel Kurul’a gelen CHP’liler, kürsüye çıkarak yemin etmezken, BDP daha önceden açıkladığı gibi Diyarbakır’da toplandı. Yemin eden MHP ise tepkisini Balyoz Davası’nda tutuklu bulunan İstanbul Milletvekili Engin Alan’ın sırasını boş bırakarak ve masasının üzerine milletvekili mazbatasının örneğini koyarak gösterdi.
Tutuklu milletvekilleri nedeniyle liderler arasında yaşanan soğukluk, TBMM’deki yemin törenine de yansıdı. TBMM’nin Geçici Başkanı Oktay Ekşi, milletvekilerinin tutuklu bulunmasına tepki göstererek, “Böyle bir durumun hem TBMM’nin şerefle dolu geçmişine hem de demokrasimizin ulaştığı gelişmişlik düzeyine aykırı düştüğü kanaatimi tarih huzurunda kayda geçiriyorum” dedi.
Ankara kilitlenirken, gözler CHP’nin düğümü çözecek yasa teklifine ve teklife destek vermesi halinde krizi çözecek olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a çevrildi.
TBMM’nin 24. Dönemi, en yaşlı üye sıfatıyla TBMM’nin Geçici Başkanı olan Ekşi’nin yeminiyle başladı.

Tutukluluk tepkisi
Ekşi, yemin öncesinde tutuklu milletvekillerinin durumuna kürsüden tepki gösterdi. TBMM’nin egemenliğin kayıtsız şartsız millete ait olduğunu somutlaştıran bir kurum olduğunu vurgulayan Ekşi, geçmiş yasama dönemlerinin hiçbirinde andiçme törenlerinin, milletvekili sıfatını kazanmış adayların tutuklulukları nedeniyle eksik sayıda yapılmadığını ifade etti. Bugün 8 milletvekilinin, milletin kendilerine verdiği görevi yapmaktan mahrum olduğunu belirten Ekşi, “Böyle bir durumun hem TBMM’nin şerefle dolu geçmişine hem de demokrasimizin ulaştığı gelişmişlik düzeyine aykırı düştüğü kanaatimi tarih huzurunda kayda geçiriyorum” dedi.

Gül’ü takdim etmedi
Ekşi’nin bu konuşmasını CHP’liler alkışlarken, Ak Parti ve MHP’liler sessiz kaldı.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Genel Kurulu’na, Ekşi’nın konuşması sırasında geldi. Buna rağmen konuşmasını sürdüren Ekşi, görevlilerin uyarısı üzerine Gül’ü Genel Kurul salonuna “Sayın Cumhurbaşkanı, Genel Kurul’u onurlandırmıştır” diyerek takdim etti.
Üç liderin de başlangıcında hazır bulunduğu yemin töreni, İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Yemine geçilmeden önce Ekşi, partisinin “yemin etmeme” tavrına rağmen “Andiçme milletvekili seçilmiş kişinin bu sıfatla görev yapabilmesinin ayrılmaz koşuludur” uyarısında bulundu. İlk olarak kendisi yemin eden Ekşi, milletvekillerinden yeminin sorunsuz yapılması için yardım istedi.


Liderler arasında soğuk rüzgâr
Yemin töreni öncesinde yaşanan “tutukluluk” krizinde birbirlerine eleştiriler yönelten liderler arasında yine soğuk rüzgârlar esti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile selamlaşmadan yerine geçti. Kılıçdaroğu, tören başlangıcında selamlaşmadığı Bahçeli ile Genel Kurul salonundan ayrılırken tokalaştı.


Yemin töreni 6.5 saat sürdü. AK Parti’den 326, MHP’den 51 milletvekili ile CHP İstanbul Milletvekili Oktay Ekşi ve bağımsız İhsan Barutçu yemin etti. CHP’li 134 milletvekili ile BDP destekli 35 bağımsız milletvekili ise yemin etmedi.




Siyaset kilitlendi

Yemin krizinde yaşanan süreç Ankara’yı kilitlerken, gözler CHP’nin düğümü çözecek yasa teklifi için anahtarı elinde tutan Başbakan’a çevrildi. Erdoğan, yemin törenine katılmak üzere geldiği Meclis’te gazetecilerin sorularını yanıtlarken, CHP’nin tutuklu milletvekillerinin durumu nedeniyle yemin etmeyeceğinin ve “hükümetten somut adım beklendiğinin” anımsatılması üzerine, “Onlar önce tekliflerini ortaya koysunlar sonra biz söyleyelim, değerlendirelim” diye konuştu.

Destek mi verecek?
Önceki gün yaptığı açıklamada, muhalefete, somut adım atılması konusunda yeşil ışık yakmayan Erdoğan’ın sözleri, tutuklu vekillerin tahliyesi için teklif sunmaya hazırlayan muhalefetin önerisine sıcak yaklaşılabileceği şeklinde yorumlandı.Ancak Erdoğan, akşam saatlerinde bir gazetecinin, tutuklu milletvekillerinin tahliyeleri konusundaki değerlendirmeleri hatırlatarak, “Öneriye açık olduğunuz ve açık kapı bıraktığınız şeklinde yorumlar var” sözlerine, “Ben öyle bir şey demedim” karşılığını verdi.


Erdoğan bugün Köşk’e çıkacak

Haberin Devamı

Başbakan Erdoğan bugün saat 12.00’de Köşk’e çıkarak Cumhurbaşkanı Gül’den hükümeti kurma görevini alacak.
Erdoğan’ın yeni kabinesinin hem Köşk seçiminin tarihine hem de başkanlık sistemi tartışmalarına hazırlık niteliğinde olacağı kulislerde konuşuluyor. Erdoğan’ın kendisinden sonraya yönelik isimleri kabineye alabileceği belirtiliyor. Bu isimler arasında Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu öne çıkıyor. Davutoğlu’nun, Dışişleri’nde kalabileceği ya da Başbakan Yardımcısı olabileceği belirtiliyor.
Erdoğan’ın Bülent Arınç’ın da aralarında olması beklenen 4 Başbakan Yardımcısıyla, gelecek döneme yönelik mesajlar verebileceği ifade ediliyor. Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu’nun Başbakan Yardımcısı olarak da atanabileceği kulislerde konuşuluyor.
Erdoğan’ın sahil kesimlerindeki oy artışı nedeniyle bazı bakanları da ödüllendirebileceği belirtiliyor. Bu isimlerden Kültür Bakanı Ertuğrul Günay’ı Başbakan Yardımcılığı’na getirebileceği, bölgelerinde oy artıran Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile Devlet Bakanı Zafer Çağlayan’ın da kabinede kalacağı dile getiriliyor.
Kulislerde İçişleri, Bayındırlık ve Tarım bakanlıklarında değişiklik yaşanabileceği, Sanayi Bakanı Nihat Ergün’ün de İçişleri Bakanlığı’na kaydırılacağı dillendiriliyor.
Çiçek’ten kritik tur
Bu arada Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, TBMM Başkanlığı konusunda görüşlerini almak için Meclis’te grubu bulunan partilerden bugün için randevu istedi. CHP ve MHP randevu talebini kabul etti.