Siyaset TBMM'de üç çocuk tartışması

TBMM'de üç çocuk tartışması

16.04.2008 - 17:53 | Son Güncellenme:

.

TBMMde üç çocuk tartışması

TBMM Genel Kurulu'nda, kadın milletvekilleri arasında "3 çocuk" tartışması yaşandı. CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman'ın "kadınlara 3 çocuk demek vatana ihanettir" sözlerine Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, "1960'lı yılların zihin yapısıyla düşünmek zaman kaybettirir" karşılığını verdi.

Haberin Devamı

Gündemdışı söz alan Arıtman, Türkiye'de her yıl 1.4 milyon çocuğun dünyaya geldiğini, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, "3 çocuk yapın" tavsiyesine uyulması halinde 2057’de Türkiye nüfusunun 130 milyona ulaşacağını kaydetti.

Hitler'in de kadınlara, çocuk, mutfak ve kiliseden oluşan 3K formülü önerdiğini, ancak hem ülkesini hem dünyayı felakete sürüklediğini anımsatan Arıtman, AKP iktidarının da kadın bedeni üzerinden, baskı altına alarak siyaset yaptığını söyledi.

Vatana ihanet, kadın düşmanlığı

Kadınların toplumdan silinmesinin türbandan sonraki ikinci adımının çocuk doğurtmak olduğunu savunan Arıtman, bunların birbirinin devamı olan politikalar olduğunu iddia ederken "Kadınlara, 'En az 3 çocuk doğurun' demek kadın düşmanlığıdır. Bilim bilmemektir. Milleti sevmemektir. Vatana ihanettir. Daha çok çocuk; daha çok yoksul, daha çok işsiz, daha çok erzak torbası ve daha çok oy içindir. Bugün İspanya’da kadınlara bakanlık görevi verilirken, ülkemde kadınlara 3 çocuk doğurma görevi veriliyor. Yazıklar olsun" diye konuştu.

Haberin Devamı

Atatürklü yanıt

Çubukçu da Arıtman'ın "Vatana ihanet" nitelemesine Atatürk’ün 1 Mart 1923'te TBMM’yi açış konuşmasındaki sözleriyle karşılık verdi. Çubukçu, Atatürk'ün, "Efendiler, nüfus bir milletin en hayati sorumluluklarından birisidir" dediğini ve nüfusun korunması ve artırılmasına dikkat çektiğini söyledi. Çubukçu, modern toplumda söylenegelen, "Bakabildiğin kadar çocuk" düşüncesinin, arka planında da paradoksal bir ilişkiyi barındırdığını belirterek, "Bakabileceğin kadar çocuk düşüncesi, sadece yoksul ailelere yöneltilmiş bir söylem olması açısından manidardır" dedi.

Türkiye'de nüfus politikalarının 1960 sonrası ve öncesi diye ikiye ayırıp incelemek gerektiğini savunan Çubukçu, 1960 sonrasında nüfus artış hızını planlayan, nüfusun azaltılmasını teşvik eden politikaların izlendiğini söyledi. Çubukçu, Türkiye’nin yaş piramidinin gelişmiş ülkelerle karşılaştırıldığında klasik piramit şeklinden ileri yaş gruplarının oranının arttığı, yaşlı nüfusun ağırlık kazandığı, sütun şekline doğru eğrildiğini anlatan Çubukçu, "Tarihsel olarak doğurganlık düzeyi düştükten sonra tekrar yükselen hiçbir toplum yok. Avrupa ülkelerinde doğurganlık düzeyinin düşmesi sonucunda ortaya çıkan yaşlanma olgusuyla Türkiye çok yakın bir gelecekte karşı karşıya kalacak" diye konuştu.

Haberin Devamı

Kendisine laf atan Arıtman’a, "Bilgi sahibi olmadan, fikir sahibi olma özelliğine sahipsin. Herhangi bir bilgisi olmadan fikir beyan edenlerin durumuna düşüyorsun" diyen Çubukçu, "Vatan haini" nitelemesine de Atatürk’ün sözleriyle karşılık verdiğini anımsattı.