Siyaset ‘Tefeciliği bırakın’

‘Tefeciliği bırakın’

22.10.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

İş dünyasına hitap eden Başbakan Yıldırım “Bankacıları uyarıyorum. Tefeciliği bırakın gerçek ekonomiye dönün” diye konuştu

‘Tefeciliği bırakın’

Başbakan Yıldırım, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası’nda iş dünyası temsilcileri ile bir araya geldi. Yıldırım, özetle şunları kaydetti:

- EKONOMİMİZDE ZERRE SIKINTI YOK: Ekonomimiz 2009’dan beri devam eden küresel krizin yakıcı etkilerine rağmen büyümeye devam etti. 27 çeyrek boyunca büyüyen dünyada başka ülke yok. Çin ve Hindistan saymıyorum, ayrı bir bahis. OECD içinde bir numarayız. Ekonomi ile ilgili zerre kadar sıkıntı yok.

- REEL SEKTÖR: Bankaları uyarıyorum, lütfen reel sektörün sesine kulak verin kardeşim. Tefeciliği bırakın gerçek ekonomiye dönün yarın bir gün ekonomiye kaynak aktarmaya çalışacaksınız ama geç olacak. Duyduğunuz her haber üzerine; ‘aman biraz daha faiz, teminat artıralım’ demeyin. Akıllı insan işi değil. Yok etmeyi değil yaşatmayı hedef alın. Ya bunu kendiliğinizden yaparsınız ya da bunu size yaptırırız arkadaşlar. Fırsat ekonomisine asla ve asla müsamaha edemeyiz. Bankalara çağrı yapıyorum lütfen daha uzun vadeli, daha kalıcı projelere destek verin dedikodularla hareket etmeyin, yeniden yapılandırmalarda fırsatçılık yapmayın.

Faiz oranları belli fırsat bu fırsat 2-3 katına çıkıyorlar. 1 lira 3 liraya çıkarıp yapılandırıyorsun bu fırsatçılıktır. İş alemi duruşu ile bankaların duruşu uyuşmuyor. Türkiye’nin ekonomisinin görünümü ile bankaların görünümü örtüşmüyor. İş aleminin duruşu ile bankalarımızın duruşu birbiriyle uyuşmuyor. Bu da Türkiye’ye yakışmıyor.

ABD’nin sözü var

Başbakan Binali Yıldırım, Ak Parti’nin kampı için geldiği Afyon’da gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Yıldırım, şunları söyledi:

- Her şeyin önünde gelir: Türkiye’nin Suriye’deki yaptığı faaliyetler terör örgütlerini bertaraf etmeye yöneliktir. Aynı zamanda ülkemizin sınır güvenliğini sağlamaya yöneliktir. Bir yandan da biliyorsunuz DAEŞ başta olmak üzere PYD, YPG bunları terör örgütü olarak kabul ediyoruz. Terör örgütlerine karşı yaptığımız mücadelede de kimin ne dediğinin önemi yok. Ülkemizin güvenliğini sınırlarımızın güvenliğini sağlamak için ne gerekiyorsa yapmaya devam edeceğiz. Kimsenin toprağında yerinde yurdunda gözümüz yok. Ülkemizin güvenliği her şeyin önünde gelir.

- DOĞRU DEMİŞ: (ABD Savunma Bakanı Carter’ın, ‘Türkiye Musul operasyonunda yanımızda olmalı’ açıklaması) Doğru demiş. Biz Musul’da ve Irak’ta olan işlerden Türkiye her yönüyle ilgilidir. Irak ile 350 km sınırımız var. Ve Irak topraklarından bu sınırları aşarak maalesef bölücü terör örgütü yıllardır başımızı ağrıtıyor. Sivilleri öldürüyorlar, askerlerimiz, şehit oluyor. Irak her şeyden önce burada barınan ve Türkiye’nin başını ağrıtan bu terör örgütlerini zapturapt altına alması lazım. Bunu yapamadığı halde ülkemizin güvenliğini korumak için her türlü tedbiri almak gibi hakkımız var. Suriye ve Irak’ın geleceği en yakından Türkiye’yi ilgilendirir. Bugün ortada görünen ülkelerin ne Suriye ile ne Irak ne sınır ne kültür ne de tarih birliği var. Türkiye’nin buralarla ilgilenmesi doğaldır.

- ABD TEMİNATI TEYİT ETTİ: (Carter görüşmesi ve Menbic’ten YPG’nin çıkması) ABD’nin bu konuda sözü var. Bu sözün de arkasında olduğunu ABD savunma bakanı teyit etti.
Menbic’te hiçbir YPG, PYD unsuru kalmayacak. Bunun teminatını tekrar verdiler. Bizim için PKK neyse YPG ve PYD de aynıdır. Bunlara silah verilmesi DAEŞ’e karşı ABD tarafından kullanılması yanlıştır.

Haberin Devamı

- İNŞALLAH İHTİYAÇ OLMAZ: (Hava harekâtına ne zaman katılacağız?) İnşallah ihtiyaç olmaz. Ama hazırlıklarımız vardır.

‘Adım adım gideceğiz’

- ÖNÜNÜ AÇACAKLARINI DÜŞÜNÜYORUZ: Anayasa değişikliğinde üzerinde çalıştığımız Başkanlık modelidir. Geçtiğimiz yıllarda yapılan referandumla birlikte Türkiye’de Cumhurbaşkanı artık halk tarafından seçiliyor. Dolayısıyla bu mevcut durumun anayasaya uygun hale getirilmesi, Türkiye’nin en önemli meselelerinden biridir. MHP Genel Başkanı bu konuyu gündeme getirmesi olumlu bir adımdır. Ancak millete gitmek için bu değişikliklerin Meclis’te en az 330 ile geçmesi gerekiyor. Ak Parti grubunun getireceği anayasa teklifini en iyi şekilde değerlendirip sorunun millete götürülmesinin önünü açacağını düşünüyoruz.

- GEREĞİ YAPILACAK: (Referandumun en uygun tarihi ne olur?) Önce teklifi getirelim. Genel Kurul’da görüşülsün, sonra tarih kararlaştırılır. O tarihler şu an için geçerli değil. Adım adım gideceğiz.

- 116 BİN CİVARINDA: (Yeni KHK ile göreve iadeler) İtiraz sayısı çok fazla. 116 bin civarında. Ama bunlar tabii mükerrer itirazlar var. Haksızlık varsa düzeltilecek.

Başbakan Yıldırım, başkanlık sistemi ile mevcut durumun anayasal hale getirileceğini ifade ederek, “Kardeşim olmuyor, bir yerde halkın oyuyla seçilmiş cumhurbaşkanı bir yanda da meclisten güç bela seçilen bir cumhurbaşkanına göre yazılmış anayasa. Yürütmeyi, meclisi daha güçlü haline getireceğiz” dedi. Ak Parti’nin bir ömrünün olduğunu kaydeden Yıldırım, “10 sene hadi bilemedin 20 sene sonra, sonra ne olacak. Partilerin kendi içinde sistemi devam ettirecek bir modele geçmesi lazım. Bu da başkanlık sistemidir” diye konuştu. Yıldırım, HDP ile masaya oturmayacaklarını da söyledi.