Siyaset ‘Tek adam rejimleri 19. yüzyıl rejimidir’

‘Tek adam rejimleri 19. yüzyıl rejimidir’

14.04.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Balıkesir’in Gönen ilçesinde vatandaşlarla buluşan CHP lideri Kılıçdaroğlu, ‘16 Nisan’da demokrasiden yana mı, tek adam rejiminden yana mı oy kullanacağız’ diye sordu

‘Tek adam rejimleri  19. yüzyıl rejimidir’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 16 Nisan referandumu sürecinde liderlerle arasında yaşanan polemiklere ilişkin olarak, “İstiyorlar ki onlara cevap vereyim, eleştirilerine cevap vereyim. Millete ahdettim, hiçbir zaman kısır çekişmelerin içine girmeyeceğim, çatlasalar da patlasalar da onlara cevap vermeyeceğim” dedi. Kılıçdaroğlu, “Tek adam rejimleri 21. yüzyılın değil 19. yüzyılın rejimleridir, o rejimler insanlığa acı ve gözyaşı olarak döndü” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Kılıçdaroğlu, 16 Nisan referandumu çalışmaları kapsamında dün Balıkesir’in Gönen ilçesinde halkla buluştu. CHP lideri Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

- ÜSTÜNLERİN HUKUKU: Hep birlikte mücadele edeceğiz çocuklarımız, geleceğimiz, bayrağımız, vatanımız için. Demokrasiyi seviyoruz, büyütmek istiyoruz. Herkesin düşüncesini özgürce ifade edebileceği bir Türkiye istiyoruz. Üstünlerin hukukunu değil, hukukun üstünlüğünü istiyoruz. Adalet, hak istiyoruz. Anayasa değişikliğiyle üstünlerin hukukunu, parti devletini getirmek istiyorlar. Başkan partili, bakanlar, valiler, kaymakamlar partili, herkes partili olacak, diyeceğiz ki bu ülkede demokrasi var.

- HERKESİN ÖNDERİYDİ: ‘Mustafa Kemal Atatürk de tek adamdı’ diyorlar. Asla ve asla tek adamlığa soyunmadı. Bunu söyleyenler Gazi Mustafa Kemal’i tanımıyorlar. Gazi Mustafa Kemal, Sivas Kongresi’nde, Erzurum Kongresi’nde, TBMM açıldığında tek adam değildi. Bir önderdi ama herkesin önderiydi ama hep birlikte karar aldılar. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e verilmeyen yetkiyi 2017’de bir kişiye vereceğiz. Verecek miyiz? Halkın iradesine sahip çıkıyoruz. Tek adam rejimine karşı çıkıyoruz, parlamenter demokratik sisteme, eşit yurttaşlığa sahip çıkıyoruz.

Haberin Devamı

- MİLLETE AHDETTİM: Neden bir kişi kalksın 80 milyonun seçtiği milli iradeyi feshetsin? Seçim meydanlarına çıkıyorlar, sabah, öğlen, ikindi Kılıçdaroğlu. Başka derdiniz yok mu? Anayasa değişikliğini neden anlatmıyorsunuz? Ben olmasam onlar miting de düzenlemeyecekler. İstiyorlar ki onlara cevap vereyim, eleştirilerine cevap vereyim. Millete ahdettim, hiçbir zaman kısır çekişmelerin içine girmeyeceğim, çatlasalar da patlasalar da onlara cevap vermeyeceğim. Onlara şunu söylüyorum, eğer yüreğiniz, cesaretiniz, bilginiz, birikiminiz varsa, dünya kadar televizyonlarınız var, oturur tartışırız medeni insanlar gibi çıkın karşıma.

- İZİN VERMEYECEĞİZ: Siz çocuklarınızı freni olmayan bir otobüse bindirir misiniz? Bugün bize diyorlar ki 80 milyonu otobüse bindireceğiz, ne freni var ne nereye gittiği belli değil. 80 milyonu bir maceraya götüreceğiz. Türkiye Cumhuriyeti devleti bu kadar küçük bir devlet midir? Bu bir seçim değil, bir partiye, bir kişiye oy vermeyeceğiz. Demokrasiden yana mı, tek adam rejiminden yana mı oy kullanacağız. Tek adam rejimlerinin dünyayı ve Türkiye’yi nereye sürüklendiğini biliyoruz. Irak’ta vardı, paramparça oldu, Suriye’de var, kan ve gözyaşı var. Tek adam rejimlerinin 21. yüzyılın değil 19. yüzyılın rejimleridir, o rejimler insanlığa acı ve gözyaşı olarak döndü.

Haberin Devamı

- 187 TRİLYONU PİRİNÇ ÜRETİCİSİNE VERSENE: Yetkisi alınmış bir parlamento güçlü parlamento değildir. Milletvekili sayısını 600’e çıkarıyorlar, Size faturası en az 187 trilyon. 187 trilyonu 50 vekile vereceğine Gönen’in pirinç üreticisine versene.

‘Vicdan izin vermez’

Kılıçdaroğlu, Balıkesir’in Balya ilçesinde, “Bizim çocuklarımız El Bab’a girerken Suriyeli gençler Türkiye’de volta atacak. Diyorlar ki ‘Evet oyunu verin 4 milyon Suriyeliye vatandaşlık vereceğiz’ Vermek istiyor musunuz? Ben de istemiyorum. 6,5 milyon işsizimiz var. Benim gencecik fidan gibi çocuklarım gidecek Suriye’de savaşacak, Suriyelilerin gençleri Türkiye’de oturacak. Buna vicdan izin vermez” diye konuştu. Kılıçdaroğlu, sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya geldiği buluşmada ise “Hiç kimse tarafsız bir cumhurbaşkanına ‘Neden mahkemeye hakim tayin ettin?’ diye özel bir suçlama getiremez. Ama bir partinin genel başkanı mahkemeye hakim tayin ederse, orada adalet yıkılır, adalete gölge düşer” dedi.

Haberin Devamı

‘Tek adam rejimleri  19. yüzyıl rejimidir’