Siyaset Teklif, yargının yükünü azaltacak

Teklif, yargının yükünü azaltacak

28.06.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

AK Parti’nin, hazırladığı 1. yargı paketinde hem yargının yükünü hafifletecek hem de cezaevlerindeki kapasite aşımı sorununa çözüm olacak önemli düzenlemeler yer alacağı öğrenildi

Teklif, yargının  yükünü azaltacak

AK Parti, yargı reformu stratejisi kapsamında hazırladığı 1. yargı paketini yaz tatili öncesi Meclis’ten geçirmeye hazırlanıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan yargı reformu stratejisi çerçevesinde Adalet Bakanlığı ve AK Parti kurmaylarının çalışmalarıyla şekillendirilen 1. yargı paketinin Meclis sürecinin önümüzdeki hafta başlaması bekleniyor. AK Parti grubunda son iki gündür hukukçu vekillerin de katılımıyla teklif taslağı üzerinde son çalışmalar yapıldı. Dün akşam itibariyle de teklif vekillerin imzasına açıldı. Milliyet’in parti kaynaklarından edindiği bilgiye göre, ilk etapta 20 maddelik bir taslak hazırlanırken, yapılan değerlendirmelerin ardından paketin kapsamı kısmen genişletildi. İlk pakette yer alması planlanan, “özel infaz usulleri” ile ilgili maddelerin ise infaz rejimine ilişkin hazırlanan pakete kaydırıldığı öğrenildi. Pakete yargının yükünü hafifletecek ve kapasite aşımı sıkıntısı yaşanan cezaevlerini rahatlatmayı amaçlayan bazı eklemeler yapıldı. Buna göre, yargının yükünü asgari yüzde 30 oranında hafifleteceği ifade edilen “seri yargılama” usulüne geçilecek. Dünyanın pek çok ülkesinde uygulanan söz konusu yöntem uyarınca, soruşturma aşamasında toplanan deliller ışığında suçu sabit görülen faile, suçunu itiraf etmesi şartıyla ceza indirimi teklif edilecek. Failin suçunu itiraf etmesi durumunda dosyanın sevk edildiği mahkemenin hâkimi de kabul ederse hüküm çok kısa bir süre içinde kesinleşmiş olacak. Seri yargılama usulü terör, örgüt, şiddet ve cinsel suçlarda geçerli olmayacak.

Haberin Devamı

Basit yargılama

Teklifle hukuk mahkemelerinde daha çabuk sonuçlandırılması gereken, daha kısa bir incelemeye ihtiyaç duyan ve daha kolay bir inceleme ile sonuçlandırılabilecek dava ve işler için yapılan “basit yargılama” usulünün, ceza mahkemelerinde de uygulanmasına imkan tanınacağı öğrenildi. Bu usulle eğer dosya üzerinden karar verilmesi mümkünse, taraflar duruşmaya çağrılmadan sadece ve dilekçe ve deliller dikkate alınarak karar verilebilmesi mümkün olacak.

Savcılara yetki

Bu arada teklifte yine yargının iş yükünün hafifletilmesi amacıyla halen yargılama sonucu hükmolunan ceza 2 yıl veya daha az süreli hapis veya adli para cezası ise mahkemece verilebilen “hükmün açıklanmasının geri bırakılması” kararı konusunda savcılara yetki tanıyan bir maddenin de yer aldığı bildirildi. Parti kaynakları “Bu sayede sonuçta hükmün açıklanması geri bırakılacaksa uzun süre yargının meşgul edilmesi önlenecek. Soruşturma aşamasında savcı bu talepte bulunabilecek. Tabi bu mağdurun da onay vermesi halinde söz konusu olacak” bilgisini verdiler. Düşünce ve ifade özgürlüğü odaklı pakette soruşturma evresinde tutukluluk sürelerine de üst sınır getirilecek. Bu süreler çocuklar için yarı oranında uygulanacak. Ancak pakette bu uygulamanın 15 yaşına kadar çocuklar için geçerli tutulduğu bildirildi.