Siyaset TEMA'dan Demirel'e: Toprağın da babası ol

TEMA'dan Demirel'e: Toprağın da babası ol

28.11.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

TEMA'dan Demirel'e: Toprağın da babası ol

TEMAdan Demirele: Toprağın da babası ol


Çankaya Köşkü'ndeki 'erozyon zirvesi'ne Rauf Denktaş ve Haydar Aliyev de katıldı


       Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, TEMA Vakfı'nın erozyonla mücadeleyi halka mal etme başarısını gösterdiğini söyledi.
       TEMA Vakfı'nın düzenlediği Erozyonla Mücadele Haftası, dün Cumhurbaşkanı Demirel'in himayesinde Çankaya Köşkü'ndeki açılış toplantısıyla başlatıldı. Toplantıya KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in de katılması dikkat çekti. İki liderin bugün Demirel'le birlikte Isparta'ya gidecekleri açıklandı. Denktaş ve Aliyev, Süleyman Demirel Üniversitesi'nden fahri doktora ünvanı alacaklar.
       Denktaş'ın önümüzdeki hafta başlayacak New York görüşmeleri öncesinde Türkiye'ye gelmesi anlamlı bulundu. Denktaş'ın Başbakan Bülent Ecevit'le görüşmesinin de planlandığı belirtildi.
       TEMA Vakfı Başkan Vekili Nihat Gökyiğit, yaptığı açılış konuşmasında erozyonla mücadeleyi anlatırken, "Erozyon orduları başkumandanı Demirel Baba, başaracağız. Çünkü Türk insanı bir kere bir milli mücadele içinde olduğuna inanmasın, yapmayacağı hiçbir fedakarlık yoktur" dedi.
       TEMA Vakfı Başkanı Hayrettin Karaca da, erozyon sorununun ulusal değil, uluslararası bir sorun olduğunu vurgulayarak, "ABD Başkanı Clinton'a, `İyileşme çabalarının en büyük engelleyicisi ABD' dedim. `Doğrusun' dedi" diye konuştu. Kamuoyunda "Erozyon Dede" olarak anılan Karaca, "1940'lı yılların başından beri `Kalkınma köyden başlar' dendi. Hani niye başlatmadınız" diye Cumhurbaşkanı Demirel'in iktidar dönemlerine de dikkat çekmiş oldu. Karaca bu sözleriyle büyük alkış topladı.
       Karaca, Cumhurbaşkanı'na "Ben de sizden bir babalık istiyorum. Herkes size `baba' diyor, kurtuluşu sizde görüyor. Gelin şu toprağa da bir babalık yapın" diye seslendi.
       KKTC Cumhurbaşkanı Denktaş, kendisine "Her üç ayda bir Kıbrıs kadar toprak denize gider, ama Türkiye, Kıbrıs'ı asla bırakmaz" dendiğini aktararak, "Bir ara ödüm koptu. Üç ayda bir Kıbrıs kadar toprak akıtan Türkiye, bir gün bizi de akıtmasın diye. Şükür, hem toprağa, hem bize sahip çıktınız. Vatan toprağı kaderine, yavru vatan Rum'a Yunan'a terkedilmez" diye konuştu.
       Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev, kendi ülkesinde de erozyon sorunu bulunduğunu, mücadele için Türkiye'nin tecrübelerinden yararlanmak istediklerini ifade etti.
       Demirel ise TEMA Vakfı için "Benden ev kadınına, ilkokul çocuğuna herkese görev vermek suretiyle işin ucundan herkesi tutturdular" dedi. Devletin sınırları koruduğunu, içindeki toprakları ise halkın koruması gerektiğini vurgulayan Demirel, vakfın başarısının mücadeleyi halka mal etmiş olmasında yattığını bildirdi.

Milliyet'e ödül

       Açılışta, erozyonla mücadeleye katkıları olan kişi ve kuruluşlara ödülleri verildi. Cumhurbaşkanı'na özel kristal, Berna Yılmaz'a da kristal ödülü verildi. Gazete ilanı dalında verdiği destekten dolayı Milliyet'e verilen ödülü, gazetemizin Ankara İdari Temsilcisi Vedat Büyükyılmaz, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev'den aldı. Ödül alan diğer kurum ve kuruluşlar arasında Koç Holding, İş Bankası, Empa AŞ, Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Koray Yapı ve Ericsson da bulunuyor.