Siyaset Teröre birlikte tavır koyalım

Teröre birlikte tavır koyalım

16.06.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Beştepe’deki iftarda terör ve Suriye çağrısı yapan Erdoğan, “Tüm dünyaya seslenerek diyorum ki gelin insanlığımıza hep beraber sahip çıkalım. Teröriste, kimliğine, inancına bakmaksızın tavır koyalım” dedi

Teröre birlikte tavır koyalım

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Ankara’da görev yapan büyükelçiler ile DEİK İş Konseyi başkanlarına iftar yemeği verdi. Erdoğan yemek sonrası yaptığı konuşmada şu mesajları verdi:

- AYLAN BEBEK ÇABUK UNUTULDU: İnsanlar sonu ölümle biten baskılara, eziyetlere maruz kalıyor. Açlıktan bitap bir şekilde önündeki defter yaprağına bir an önce ölmeyi ve cennete gidip yemek yemeyi dileyen yazılar yazıp tabut resmi yapan Suriyeli kız çocuğunun acısını yüreklerimizde hissetmek zorundayız. Cansız bedeni sahillerimize vuran Aylan bebeğin görüntüsünü insanlık çok çabuk unuttu. Enkaz altından çıkartılan çocuk cesetleri artık haber bile olmuyor. Mardin’de teröristlerin daha doğmadan, annesinin karnında katlettiği bebek maalesef dünyanın gündemine giremiyor.

- TERÖRİSTE TAVIR KOYALIM: Ben buradan, tüm büyükelçilerin huzurunda tüm dünyaya seslenerek diyorum ki, gelin insanlığımıza hep birlikte sahip çıkalım. Zulme, kimden gelirse gelsin, kime yönelik olursa olsun, asla rıza göstermeyelim. Teröriste kimliğine, söylemine, kökenine, inancına bakmaksınız tavır koyalım. Mağdurlara, mazlumlara, gariplere hep birlikte kol kanat gerelim. İşte o zaman dünyanın hepimiz için çok daha güzel, çok daha yaşanabilir bir yer haline geldiğini göreceğimizden şüphe duymuyorum. Artık dünyanın güç oyunlarına değil, insanlığın sorunların çözüm bulunmasına ihtiyacı vardır.

Haberin Devamı

- İKİRCİKLİ TUTUM ELEŞTİRİSİ: Az önce (dün) Sayın Obama ile Orlando’daki olay sebebiyle bir telefon görüşmesi yaptık. Bu bir adi suçlu mudur, terörist midir ayrı konu. Ama aslolan 50’yi aşkın insanın orada öldürülmüş olmasıdır. Bütün bu olaylara karşı ortak bir tavır içinde olmamız aslolandır. Çünkü terörizm insanlığın ortak sorunudur. Bunu bir uluslar arası mutabakat içersinde başarmaya mecburuz. Başarmadığımız takdirde terör her gün birimizin kapısını çalacaktır. Terörizm sorunu karşısında sergilenen ikircikli tutum diğer konuların çözümü hususunda bize ümit vermiyor. Çünkü bunu dünyada en ağır bedelini ödeyen ülke biziz. Biz her zaman teröre karşı işbirliğine hazır olduk. Tüm terör örgütlerine karşı aynı şekilde muamele edilmedikçe bu belaya karşı muvaffak olmamız mümkün olmayacaktır.

- SORUN VAR ÇÖZELİM: Burada bir sorun var. Bu sorunu süratle çözmemiz gerekiyor. Aksi takdirde herkes kendi başının çaresine bakmaya mecbur kalacaktır. Dünya için asıl büyük kriz de işte o zaman başlayacaktır. Bundan dolayı, ‘dünya beşten büyüktür’ diyorum. Zira, dünyayı 196 ülkeyi, biz beş ülkenin dudakları arasına mahkum edemeyiz. Hatta, hatta bir ülkenin dudakları arasına mahkum edemeyiz. Peki, diğer kıtalar niye burada temsil edilmiyor? Diğer, inanç grupları, niye burada temsil edilmiyor? Bir milyar 700 milyon Müslümanın olduğu dünyada, halkı Müslüman olan bir ülke Güvenlik Konseyinde yok. Böyle, adalet olur mu? Böyle bir Güvenlik Konseyinden adalet çıkar mı?

- YA OLACAK YA OLACAK: 20 Temmuz’dan bu yana 600’e yakın vatandaşımızı kaybettik. Operasyonlar esnasında içerde ve dışarıda 7 bine aşkın teröristi etkisiz hale getirdik. Durmayacağız, bu iş bitecek. Ya olacak ya olacak. Bu ülke huzura kavuşacak. Bu milletin huzurunu kaçırmaya kimsenin hakkı yok. Devletin görevi can güvenliğini, mal güvenliğini sağlamaktır. Şu anda devlet bu görevini yapmaktadır. Bu teröristler ya silahlarını gömecekler, betonu dökecekler, ondan sonra koordinatlarını verecekler. Bunları yapmıyorlarsa, o zaman bu ülkeyi terk edip gidecekler.

Haberin Devamı

- PYD UYARISI: Bununla ilgili mücadeleyi ülkemizde verdiğimiz gibi bir gerçeği de burada söylemek zorundayım. Şu anda Suriye’deki terör örgütü PYD, YPG, bunlar da ülkemiz için bir tehdit oluşturuyor. Onlara karşı da koalisyon güçleriyle sürdürdüğümüz bir mücadele var. Bu mücadeleyi de orada kararlılıkla sürdüreceğiz. Bizim güneyimizde bir terör örgütünün yapılanmasına asla müsaade edemeyiz. Dostlarımızdan bu konuda yaklaşımlarını gözden geçirmelerini özellikle bekliyoruz.

‘Vatanı bölmeye güçleri yetmez’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, önceki gün Mardin 70. Mekanize Piyade Tugayı’nı ziyaret ederek buradaki askerlerle iftarda buluştu. Askerlere hitaben yaptığı konuşmada Erdoğan, askerlerin anlamlı bir dönemde ve anlamlı bölgede çok kutlu bir vazifeyi ifa ettiklerini belirterek, şunları kaydetti:

- SİZ KÜÇÜK MUHAMMED’SİNİZ: Her yerde, her zaman söyledim, burada da söylüyorum, siz Mehmetçiksiniz, yani küçük Muhammed. İslam dünyasında hiçbir yerde askerine Mehmetçik adını veren bir başka ülke yoktur. Ecdadımız o kadar önemsemiş, o kadar sevmiş ki, askerimize küçük Muhammed anlamına Mehmetçik demiş. Onun için de şu anda birçok şehit veriyoruz ama bilesiniz ki toprağı vatan yapabilmek ancak şehitlerle mümkündür.

- 11 İLÇE BİR İLDE BİTTİ: Bölücü terör örgütünün ülkeyi bölme gayretlerine karşı 20 Temmuz’dan bu yana ciddi operasyonlar yapılıyor. Bu operasyonlar neticesinde hamdolsun şu anda gelinen nokta işin kırılma noktasıdır. Operasyonlar 11 ilçe, bir ilde bitmiş vaziyette ama görev bitmiş değil, göreve devam ediyoruz. Çünkü yapacağımız henüz çok iş var, bunları bitirmemiz lazım. Bunları bitirirken de tabi buralardan adeta kovulmuş, buralardan adeta kaçmak durumunda kalmış olan vatandaşlarımızı tekrar yerlerine dönme hususunda oraları imar, inşa, ihya ederek oralara dönmelerini de sağlayacağız, altyapısıyla, üstyapısıyla ve bir yanlışa da tabi fırsat vermeyeceğiz.

- BATIDA DA VAR: Yani onları ödüllendirmek gibi yanlış yaklaşımlar içerisinde olanlar var, asla böyle bir şey söz konusu değil. Yani Güneydoğu’da olanlar, Güneydoğu’da yaşayanlar bu vatanın düşmanıdır diye değerlendirirsek bu da haksızlık olur. Güneydoğu’da yaşayan insanlarımızın içerisinde vatanı için her türlü varını yoğunu ortaya koyabilen feda edebilen kardeşlerimiz de vardır. Batıda bu vatana ihanet edenler yok mu? Oralarda da var. Her tarafı bu şekilde değerlendirirsek yanlış yaparız.

- EN YÜCE MAKAMA YÜRÜDÜLER: 8 bine yakın içeride ve dışarıda bunlar etkisiz hale getirdik. Bu arada tabi beş yüzü aşkın da bizim şehidimiz var ama şehitlerimiz Peygamberlikten sonra en yüce makama yürüdüler ve onların geride bıraktıkları da onların yakınları olarak o makamın inşallah varisleri olacaklar.

Haberin Devamı

Tören yolunda iftar

Haberin Devamı

Teröre birlikte tavır koyalım
TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Meclis tarihinde bir ilke imza attı. Kahraman, mevcut ve eski yaklaşık bin milletvekiline, TBMM şeref kapısının önünündeki tören yolunda, açık havada iftar yemeği verdi. Başbakan Binali Yıldırım ve çok sayıda bakanın da hazır bulunduğu iftara, eski TBMM Başkanı Bülent Arınç da katıldı. Davetiyesindeki TBMM logosunda Atatürk’ün “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir” sözünün bulunmamasını protesto eden CHP’nin yanı sıra, HDP’den de iftara katılım olmazken, MHP’yi Grup Başkanvekili Erkan Akçay ile İstanbul Milletvekili Ekmeleddin İhsanoğlu temsil etti. Akçay da, Kahraman ve Yıldırım ile aynı masada ağırlandı. İftar yemeği için Gülen cemaatine yakınlığıyla bilinen aralarında Hakan Şükür, İdris Bal, İlhan İşbilen’in de bulunduğu bazı eski vekillerine davet gönderilmediği iddia edildi. İftarda konuklara iftariyelikler, çorba, etli pilav, su böreği, tatlı olarak da güllaç ikram edildi. Çay servisi yapıldı. Kahraman konuklarına üzerinde Meclis ambleminin olduğu dolmakalem ve TBMM flaması hediye etti.

Haberin Devamı

CHP’li başkanla görüştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün sürpriz bir biçimde CHP’li Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar ile görüştü.

CHP’nin Erdoğan’ın Cumhur-başkanlığı makamının tarafsızlığını ihlal ettiği gerekçesiyle Erdoğan’a yönelik eleştirilerini sürdürdüğü bir dönemde gerçekleşen görüşmeye ilişkin olarak Başkan Yaşar, “İlçenin sorunlarında destek istedim” dedi. Basın mensuplarının “Genel siyasetle ilgili konuştunuz mu?” sorusuna Yaşar, “Genel siyasete girmedik. Sadece ve sadece Yenimahalle’nin sorunlarını konuştuk” diyerek yanıt verdi. (ALP EREN KAYA Ankara)

Obama’ya taziye telefonu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Orlando’daki saldırıyla ilgili olarak ABD Başkanı Barack Obama’yı telefonla arayarak taziyelerini iletti. Orlando’daki saldırının uluslararası toplumun terörle ortak mücadele etmesi gerektiğini bir kez daha ortaya koyduğunu hatırlatan Erdoğan, terörün dini ve milleti olmadığını vurguladı. Erdoğan, insanlığa karşı işlenen en büyük suçlardan biri olan terörün barış dini olan İslam’la hiçbir surette bağdaştırılamayacağına da dikkati çekti. Obama’nın da Erdoğan’a duyarlılığından ötürü teşekkür ettiği öğrenildi. Görüşmede iki liderin Suriye başta olmak üzere Ortadoğu’da her alanda işbirliğini ve istişareyi sürdürmenin önemine de değindikleri belirtildi.