Siyaset Topçu'dan garson savunması

Topçu'dan garson savunması

24.09.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Topçu'dan garson savunması

Topçudan garson savunması

ANADOLU Kulübü'nde önce garson sonra kasiyer olarak çalıştıktan sonra emekli olan Ali Cebeci'yi İller Bankası Yönetim Kurulu üyesi olarak atayan Bayındırlık ve İskan Bakanı Yaşar Topçu, "Ben hayatımda Ali'nin garsonluk yaptığını hiç görmedim. Ali Cebeci bir işçi emeklisidir. Onu yönetim kurulu üyeliğine atadım. Bu konumda bin kişi daha olsa atarım" dedi.
Sürdürülebilir Konut Politikaları Bakanlar Konferansı'na katılmak üzere dün Hollanda'ya giden Topçu, Atatürk Havalimanı'nda İller Bankası'na atadığı Cebeci için şunları söyledi:
"Temiz toplum diye bağırmıyorlar mı? Bu insanın bugüne kadar hayatını namusuyla kazanıp kazanmadığına baksınlar. Eğer hayatını namusuyla kazanmıyorsa, yaşamında namussuzluk varsa bana gelip diyecekler ki `senin buraya atadığın adam, kirli bir adam'. Bunu bana söyleyebilirler. `Garson' demiş olmasının hesabını git işçi sendikalarına sor. Git sor. Yaşar Topçu bir garsonu yönetim kurulu üyeliğine atamış ve de bir işçi emeklisini. Milliyet Gazetesi de bunu tartışma konusu yapmış. Bu ayıp. Kendi durumunu hazmedememiş. Ayhan da işçi statüsünde. Kendi statüsünü hazmedememiş. Ben olaya öyle bakıyorum.
Hayatımda Ali'nin garsonluk yaptığını görmedim. Yapmıştır belki. Garsonluk yapmıştır demiyorum ama ben yaptığını hiç görmedim. Siz de işçi statüsünde çalışıyorsunuz. İleride bir yönetim kuruluna atansanız fena mı olur? Biz de onu yaptık ve bir işçi emeklisini bu konuma getirdik."
Üçüncü Boğaziçi Köprüsü konusuna da değinen Topçu, "köprü mü tüp geçit mi?" tartışmalarının anlamsız olduğunu belirterek, "İhaleye çıkılır, hangisine talip çıkarsa o yapılır. İkisine de talip varsa ikisi de yapılır. Hatta müşteri varsa Çanakkale Köprüsü'nü de vereceğim. Ancak bütün bu işler devlete ek yük getirmeden, yap - işlet - devret modeliyle yapılmalıdır" dedi.

Topçu, Milliyet'te yayınlanan haberle ilgili dün akşam saatlerinde bir de yazılı açıklama yaptı. İşçi statüsünde çalışırken üniversiteyi bitiren bir insanın yönetim kurulu üyesi olmasına karşı çıkılmasını anlamakta güçlük çektiğini belirten Topçu açıklamasını şöyle sürdürdü:
"Haberde sözü edilen Ali Cebeci geçmişte garsonluk yapmış olabilir. Herkesin hayatında değişik işler vardır.
Ali Cebeci ömrünü ve çalışma hayatını namusuyla idame ettirmiş, 3 yıllık üniversite mezunu bir işçi emeklisidir. Üniversite mezunu olup da bu tür mesleklerde halen çalışan birçok insan vardır. Üniversite mezunu işçi emeklisi İller Bankası Yönetim Kurulu üyesi olamaz diye bir yasa hükmü olmadığına göre bir insanın geçmişte garsonluk yapmasını yadırgamanızı anlamak mümkün değildir. Kaldı ki Türkiye'de gazetecilik yapan insanlar da 212 Sayılı Kanun gereği fikir işçisidir."