Siyaset 'TSK asla siyasetin içine çekilemez'

'TSK asla siyasetin içine çekilemez'

28.02.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, “Karargâh Rahatsız” haberiyle ilgili olarak “TSK, 15 Temmuz’dan da çıkardığı dersle asla siyasetle ilgili değildir, siyasetin içine çekilemez” dedi

TSK asla siyasetin içine çekilemez

Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu sonrası toplantının gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu. Kurtulmuş’un açıklamaları özetle şöyle:

Haberin Devamı

TSK KENDİ İŞİNE ODAKLANDI: Bu manşetin ‘Karargah Rahatsız’ şeklinde algılanmasının doğru olmadığı kanaatindeyim. Öyle anlaşılıyor ki, birileri Türkiye’deki sivil irade ile TSK’nın uyumlu bir şekilde çalışmasından rahatsızlık duyuyor. Birileri, TSK’nın itibarını yerle bir eden 15 Temmuz hain kalkışmasından sonra TSK’nın yeniden itibar kazanarak, yeniden halkla bütünleşme sürecine girerek, operasyonlar yapmasından ve başarılı olmasından birileri rahatsızlık duyuyor. TSK’nın siyasetin içine çekilmesinin hiçbir faydasının olmadığını Türkiye görmüştür. 15 Temmuz’daki hain kalkışma, sadece darbe teşebbüsü olarak kalmamış, maalesef TSK tarihinde TSK’ya en fazla zarar veren, algısını ve itibarını en fazla zedeleyen kalkışma olmuştur.

Haberin Devamı

TSK, 15 Temmuz’dan da çıkardığı dersle asla siyasetle ilgili değildir, siyasetin içine çekilemez. TSK, kendi işine odaklanmış durumdadır, vatan savunması ile ilgilidir. Kaldı ki Türkiye de eski Türkiye değildir. Herkesin sözlerine dikkat etmesi lazım. Artık herhangi bir şekilde manşet atarak, ne TSK’ya ne de hükümete ayar vermek mümkün değildir. Herkes bunu aklına koysun. Köprünün altından çok sular aktı. Türkiye’de bundan sonra sivil irade yani hükümet, milletin verdiği yetkiyle işinin başındadır.

Millet, milli iradenin yegane koruyucusudur. TSK da, hükümetin emrinde görevlerini yapan Türkiye’nin önemli kuruluşlarından birisidir. Siyasetin içine asla girmeyecektir. Siyasetin içine sokmaya da kimsenin gücü yetmez. FETÖ’nün ve geçmiş dönemlerde TSK’yı siyasete bulaştırmak isteyenlerin ne kadar zarar verdiği biliniyor. Herkes işine baksın, medya da işine baksın. Bu tür operasyonlarla, bu tür manşetlerle hiç kimse ne TSK’nın görüşünü ne de hükümetimizin tavrı değiştirebilir.

O ÇAĞRI GÜNDEME GELMEDİ (Barzani’nin ziyareti/HDP’lilerin serbest kalması çağrısı): Bu konu gündeme gelmedi. Türkiye temaslarının özü, Bölgesel Kürt yönetimi ile Türkiye hükümetinin yaptığı işbirliğinin gözden geçirilmesi, bölgede barışın sağlanması ve özellikle terör örgütlerine karşı ortak mücadelede hangi konular ele alınacak bunlar gündeme geldi.

Haberin Devamı

BAYRAĞIN ÇEKİLMESİ İLK DEĞİL: Bayrak ilk kez çekilmiyor. Sayın Barzani, Türkiye’ye her geldiğinde bu diplomatik uygulama yapılmıştır. Hem Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi’nin bayrağı, hem Irak bayrağı hem de Türk bayrağı, üç bayrak asılmıştır. Bu uygulama, diplomatik teamüllere uygundur. Irak anayasasına da uygundur. Bunda yadırganacak bir durum yok. Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi, Irak anayasası ile sınırları tanımlanmış olan bir bölgedir ve kendisi orada yarı özerk bir bölge olarak varlığını sürdürmektedir. Biz Türkiye olarak hem Irak merkezi hükümeti hem de bölgesel yönetim ile iyi ilişkilerimizi sürdürüyoruz.

GÜLEN’LE İLGİLİ CİDDİ İSTİHBARAT VAR: ABD’deki FETÖ elebaşının Kanada’ya kaçması ihtimali üzerinde ciddi birtakım istihbarat bilgilerimiz mevcuttur. Kanada’da FETÖ mensubu kişilerce satın alınmış olan bazı arazilerin, çiftliklerin olduğu ve muhtemelen buraya geçebileceği yönündeki ciddi istihbaratlar ABD Adalet Bakanlığı ile de paylaşılmıştır. Ümit ederiz ki gereğini yaparlar.

Haberin Devamı

HZ. ALİ’NİN DOĞUMGÜNÜ: Hz. Ali efendimizin neredeyse 1980 darbesinden sonra bu törenler yapılamamış. Bu sene Alevi Bektaşi STK’ların öncülüğünde, Kültür Bakanlığımızın verdiği destekle Ankara’da ve Hacı Bektaş’ta bu anmalar yapılacak ve böylece uzun yıllar sonra devlet ve Alevi yurttaşlarımız bir araya gelerek, böyle bir anma gününde bir arada olma fırsatı bulacaklar. Resmi tören değildir. Kültür Bakanlığımızın desteklediği törendir.

Rakka için görüşmeler devam ediyor

RAKKA OPERASYONU: Resmi olarak hükümet tarafından açıklanmayan görüşlerin gerçekmiş gibi gündeme getirilmesi doğru değil. Bunlara itibar edilmemesi gerekiyor. Görüşmelerimiz devam ediyor. Henüz gelinmiş bir ortak sonuç yoktur.

PYD’YE SİLAH DESTEĞİ İDDİASI: Başından itibaren uyarılarımızı yapıyoruz. ABD’nin PYD’ye YPG’ye veya bölgedeki diğer unsurlara silah desteğinde bulunması sorunu çözmez. Buradaki örgütleri silahlandırırsanız, bu silahların bir kısmı diğer örgütlerin eline geçer dedik. Öyle oldu. DEAŞ çok sayıda bu verilen silahlardan istifade etti. Aynı şekilde YPG; PYD de istifade etti. Buralarda makul, mutedil, meşru muhalefet ögrütleri ile işbirliği yapılarak bu şehirlerin kurtarılması lazım.

Haberin Devamı

Kardak’ta oldu bittiye izin vermeyiz

SEMBOLİK DEĞER: Ege’de gerilimi artıracak sözler söyleyen çok sayıda siyasetçiler oldu. Bu anlamda Yunan Savunma Bakanı’nın da sadece kendi görüşünü ifade ettiğini düşünmek isterim. Yunanistan’da koalisyon hükümeti söz konusu. Bunun hükümetin resmi görüşü olmadığını ümit ederim.

Bu, Türk Yunan ilişkilerine ya da Ege’de barışın sağlanmasına hizmet edecek bir şey değildir. Türkiye, Ege’deki
haklarını bilmektedir. Ege’de hiçbir oldu bittiye müsaade etmediği gibi bundan sonra da müsaade etmeyecektir. Kardak kayalıklarının Türkiye için sembolik değeri vardır. Türkiye her türlü hakkını hukukunu koruyacak güce, kudret,
imkana, stratejiye sahiptir.

AVUSTURYA’YA TEPKİ: Avusturya’nın dışişleri bakanının açıklamalarını hoş karşılamayız. Makul, meşru zeminlerde görüşlerini beyan etmesini isteriz. Orada yapılacak siyasi faaliyetler Avusturya seçimeni ile ilgili değil. Türkiye’nin cumhurbaşkanı, başbakanı, ilgili kişiler oraya gidecekler, ‘Ey Avusturya halkı, şu partiye değil, bu partiye oy verin’ çağrısında bulunacak değillerdir.