Siyaset TSK’dan yeni soruşturma

TSK’dan yeni soruşturma

27.10.2009 - 00:46 | Son Güncellenme:

Genelkurmay’dan dün akşam yapılan açıklamada Albay Dursun Çiçek tarafından hazırlandığı iddia edilen İrtica ile Mücadele Eylem Planı’yla ilgili haberlerin ihbar kabul edilerek yeni bir soruşturmanın başlatıldığı duyuruldu.

TSK’dan yeni soruşturma

Açıklamanın dikkat çeken bölümleri şöyle:

İHBAR KABUL EDİLDİ:
Bugün gelinen süreçte, konunun basında yapılan haberlerle tekrar ve farklı şekilde gündeme getirilmesi ihbar kabul edilerek, askeri yargı görev alanına giren konuların kapsamlı bir şekilde araştırılması maksadıyla Genelkurmay Askeri Savcılığınca, 26 Ekim 2009 günü saat 13.30’da soruşturmaya başlanılması sağlanmıştır.

DELİLİN YERİ BASIN DEĞİL:
Şayet, ortada delil değeri taşıyan bir belge mevcut ise, bunun bulunması gereken yerin basın organları değil, yetkili soruşturma makamları olduğunda şüphe bulunmamaktadır. Bu nedenle, 24 Ekim 2009 tarihinde Genelkurmay Başkanlığı’nca yapılan açıklamada; adli makamlara gönderildiği öne sürülen ihbar mektubunun, soruşturmanın gizliliği ilkesi ihlal edilerek basına sızdırılmasının ve bunun ne amaçla ve kimler tarafından yapıldığının düşünülmesi gereken bir nokta olduğuna dikkat çekilmiştir.

KURUMLAR ARASI GÜVENSİZLİK:
Bu tip davranışlar, soruşturmaların şüpheli hale gelmesine ve kurumlar arasında güvensizlik ortamının doğmasına neden olabilecektir. Yaşanan gelişmelerin, konuyla ilgili yeni deliller yaratmaya yönelik çabalar olarak algılanması dahi mümkündür ki, bu husus şüphesiz hukuk devleti ilkesi ile bağdaştırılamaz.

GELİNEN NOKTA VAHİM:
Soruşturmalarda, soruşturmanın gizliliği ilkesinin ve masumiyet karinesinin her zaman dikkate alınması gerekliliği açıktır. Bu kapsamda, soruşturma konusu olaylarla ilgili olarak yargısız infaz sonucunu ortaya çıkarabilecek davranışlardan kaçınılmalı, soruşturmanın gizliliğinin ihlali anlamına gelebilecek bilgi ve belge sızdırma eylemleri önlenmeli ve failleri cezalandırılmalıdır. Belirtilen bu hususlar, hukuk devletinin olmazsa olmazlarındandır ve bugün, bu konuda gelinen nokta vahimdir.

HUKUKA BAĞLIYIZ:
TSK, her ortamda, hukuk devleti ilkelerine, hukukun üstünlüğüne, soruşturma usul ve yöntemlerine bağlı olduğunu söylem ve eylemleriyle ortaya koymuştur ve koymaya da devam edecektir. Açıklamada, Harekat Başkanlığı Bilgi Destek Dairesi’nde Şube Müdürü olan Deniz Piyade Kurmay Albay Dursun Çiçek’in, karargahtaki görevinden alınarak başka yerde görevlendirildiği de belirtildi.
Açıklamadan anlaşıldığına göre; Albay Çiçek, eylem planı belgesiyle ilgili Haziran ayında başlatılan soruşturma sürecinde, Bilgi Destek Daire Başkanlığı’ndaki görevinden alınarak, Kirazlıdere mevkiinde Genelkurmay karargahı kompleksinin dışında bulunan Terörle Mücadele Mükemmeliyet Merkezi Akademik Kurulu’nda geçici olarak görevlendirildi.