Siyaset ‘Türk ordusunu kimse durduramaz’

‘Türk ordusunu kimse durduramaz’

21.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Çavuşoğlu, ‘Rejim güçleri Afrin’e teröristleri temizlemek için girerse başka. Ama bunlara destek için gelirse Türk ordusunu kimse durduramaz’ dedi

‘Türk ordusunu kimse durduramaz’

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Şu anda Afrin’e rejim güçleri henüz girmedi. Girip girmeyeceği de belli değil. Çelişkili açıklamalar var. Şu anda rejim ikilemler içinde; YPG mi daha iyi ehvenişer, Türkiye’nin orada olması mı daha iyi” dedi. Çavuşoğlu, 24 TV’de operasyona ilişkin açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

‘İkilem içindeler’

Afrin merkezine Esad rejimine bağlı “halk güçleri” denilen grupların girip girmediğine ilişkin bir soruya Çavuşoğlu, “Şu anda Afrin’e rejim güçleri henüz girmedi. Girip girmeyeceği de belli değil. Çelişkili açıklamalar var. Dün (önceki gün) değişik kaynaklardan, hatta çok ciddi basın organlarından da buna benzer haberler geldi fakat daha sonra rejim bunu yalanladı, ‘doğru değil’ diye. Diğer taraftan, girilmediği de zaten açık, ortada” yanıtını verdi.

Çavuşoğlu, bölgeye daha fazla teröristin doğudan geldiğini, bunu ABD’lilerin de inkar etmediğini belirterek, “Girer mi, girebilir mi o başka bir konu. Şu anda rejim ikilemler içinde; YPG mi daha iyi ehvenişer, Türkiye’nin orada olması mı daha iyi. YPG Suriye’yi bölmek istiyor bunun farkında. YPG’nin bir terörist örgüt olduğunu da söylüyor” diye konuştu. YPG/PKK’nın, DAEŞ gibi bir terör örgütü olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

“Eğer bu terör örgütüyle mücadele edip bunları yok ederse, temizlerse o zaman başka ama rejim bu terör örgütüne, YPG’ye şu anda DAEŞ ile de beraberler. Bunlara destek için, onları korumak için oraya gelirse işte o zaman Türk ordusunu kimse durduramaz. Kim çıkarsa çıksın karşımıza bizi kimse durduramaz. O zaman biz YPG ve onu destekleyen kim varsa onlara karşı müdahale ederiz, etmek durumundayız çünkü artık bu bizim için hayati bir tehdittir. Bugün müdahale etmezsem, bugün bu tehdidi ortadan kaldırmazsam yarın bu tehdit karşıma büyüyerek tekrar çıkacaktır. YPG’ye karşı kim mücadele ederse tamam ama YPG’yi kim korumaya kalkarsa bizim için eşittir YPG.”

Suriye’deki Esad rejiminin terör örgütü YPG/PKK ile iş birliği içinde olup olmadığını değerlendiren Çavuşoğlu, “Görüşmeler var. YPG sürekli rejime davette bulunuyor tabii. ‘Gel buraya’ diyor. Herhalde rejim de onlara, anladığımız kadarıyla, ‘Sen burayı terk et, ben öyle geleyim’ diyor. Henüz daha böyle bir anlaşma sağlayamadılar ama YPG rejime, ‘gel’ diyor” dedi.
Çavuşoğlu, Esad rejiminin Şebbiha milislerini Afrin’e kaydırdığı yönündeki haberler konusunda da, “Tam olarak böyle bir bilgi yok. İstihbaratımıza sormak lazım tabii ama kim olursa olsun ABD de gelse bu geçerli, İran da gelse geçerli, Şii milis veya o milis bu milis fark etmez. Bize saldıran bir terör örgütünü korumak için kim gelirse gelsin söylediklerimiz geçerlidir” dedi.

Haberin Devamı

'Sadece Menbiç değil'

“Birinci grupta FETÖ var. Diğer bir rahatsızlık duyduğumuz yargı, konsolosluk gibi konular var birinci grupta, daha çok iki ülkeyi ilgilendiren. İkinci çalışma grubunda ise tamamen Suriye var ama Suriye içinde de bir YPG var. Öncelik Menbiç. YPG’nin Menbiç’ten çekilmesi ve burada nasıl bir oluşum olacak. Burayı kim yönetecek ve güvenliğini kim tesis edecek, bu konuda birlikte çalışma. Diğer taraftan sadece Menbiç’le ilgili değil bu, Fırat’ın doğusunda da tüm şehirlerde aynı şekilde YPG yönetimine son verilecek çünkü buralar yüzde 95, yüzde 99 Arap şehri ve her yerde savaş öncesi, iç savaş öncesi veya Menbiç operasyonu öncesi nüfus sayımı ve dağılımı önüne konulacak ve o dağılım oranında insanlar orada kalacak.”