Siyaset Türk siyasetinde derin izler bıraktı

Türk siyasetinde derin izler bıraktı

19.01.2020 - 07:50 | Son Güncellenme:

Bülent Ecevit’in en yakınındaki isim olan Rahşan Ecevit, CHP ve DSP kadrolarının belirlenmesine, parti ideolojisinin gelişmesine ve uygulanmasına önemli katkılar yaptı

Türk siyasetinde derin izler bıraktı

Eski başbakanlardan Bülent Ecevit’in eşi Rahşan Ecevit, yaşamı boyunca milletvekili ya da bakan olmasa bile Türk siyasetinde iz bırakan isimlerden biri olarak tarih sayfalarındaki yerini aldı.

Doğum adı Zekiye Rahşan Aral olan, Selanik’ten Giresun’un Şebinkarahisar ilçesine yerleşen bir ailenin çocuğu olan Rahşan Ecevit, 1923’te Bursa’da dünyaya geldi. Ailesinin işlerinden dolayı birkaç kez şehir değiştiren Rahşan Ecevit, Ankara Lisesi’ne başlayıp, 1944’te İstanbul Robert Koleji’nden mezun oldu. Robert Koleji’ndeyken aynı okulda okuyan Bülent Ecevit ile tanıştı. O dönem kendisi 21, Bülent Ecevit 18 yaşındaydı. 1944’te birbirlerine evlenme sözü veren çift 1946’da dünya evine girdi. Rahşan Hanım, Bülent Ecevit’in hayatını kaybettiği 2006 yılına kadar eşinin en yakınındaki isim oldu.

Türk siyasetinde derin izler bıraktı



1984’te DSP’yi kurdu

Bülent Ecevit’in; milletvekilliği, bakanlığı, parti genel başkanlığı ve başbakanlığı dönemlerinde hep yanında olan Rahşan Ecevit’in zaten perde arkasında aktif olduğu siyasete resmen adım atması 12 Eylül askeri darbesi sonrasında gerçekleşti. Rahşan Ecevit eşinin siyasi yasaklı olduğu dönemde 1984’te ileride iktidara gelecek Demokratik Sol Parti’yi kurarak ilk genel başkanı oldu. Ecevit çifti yeni parti kurma fikrini askeri darbeden sonra zorunlu olarak tutuldukları Hamzakoy’da aldı.

Rahşan Ecevit, Bülent Ecevit’in hem CHP hem de DSP’deki genel başkanlık dönemlerinde, parti yönetiminde etkin rol üstlendi. Özellikle parti örgütleriyle ilgili kararları o veriyordu. Bakanlar, milletvekilleri ve belediye başkan adayları belirlenirken etkili oluyordu. Başka bir deyişle, eşinin yakınında olacak kişilere o karar veriyordu. “Tehlikeli” gördüğü kişiler, Bülent Ecevit’in etrafında ördüğü duvara çarpıyordu. Mehmet Çetingüleç, “Rahşan” isimli kitabında ona “Demir Lady” diyenler olduğunu da yazmıştı.

‘İstediğim bu değildi’

Rahşan Ecevit, yaşamı boyunca milletvekili ya da bakan olmasa bile Türk siyasetinde iz bırakan en önemli kadınlardan biri olarak tarih sayfalarındaki yerini aldı. Rahşan Ecevit, CHP ve DSP’nin kadrolarının belirlenmesine, ideolojisinin gelişmesine ve uygulanmasına önemli katkılar yaptı. Rahşan Ecevit’in hafızalarda iz bıraktığı gelişmelerden birisi ise siyasi literatüre “Rahşan Affı” olarak geçen 2000 yılındaki infaz düzenlemesi oldu.

Haberin Devamı

Şartla Salıverme ve Erteleme Yasası, devlete karşı işlenen suçlar dışındaki suçlara erteleme veya şartlı salıverme getirmişti. Rahşan Ecevit, DSP’nin iktidardan düşmesi ve baraj altı kalmasının nedenlerinden biri olarak dahi gündeme getirilen yasa için, yılar sonra “Benim istediğim bu değildi” demişti.

Türk siyasetinde derin izler bıraktı



Son arzusu yerine gelecek

Türk siyasi hayatına damga vurmuş sembol isimlerden eski Başbakan Bülent Ecevit’in eşi Rahşan Ecevit, bugün Kocatepe Camii’nde öğle namazını müteakip kılınacak cenaze namazının ardından vasiyetinde arzu ettiği şekilde Devlet Mezarlığı’nda eşinin yanına defnedilerek sonsuzluğa uğurlanacak. 

Türk siyasetinde derin izler bıraktı



Erdoğan ve Bahçeli aradı

Haberin Devamı

Ecevit’in vefatının ardından dün Cumhurbaşkanı Erdoğan, DSP Genel Başkanı Önder Aksakal’ı telefonla arayarak taziyelerini bildirdi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin ise Rahşan Ecevit ve Bülent Ecevit Bilim, Kültür ve Sanat Vakfı Başkan Yardımcısı Emrehan Halıcı’yı arayarak başsağlığı dileğini ilettiği öğrenildi.

Türk siyasetinde derin izler bıraktı